Artikel top billede

It-gigant hapser danmarksberømt domæne i al stilhed

It-manden Sten Kristian Axelsen sælger domænet nets.dk ('Sten' bagfra) til selskabet Nets. Det sker, efter at han i årevis har kæmpet indædt mod Nets.dk for at undgå, at selskabet overtog domænet. Se her, hvad der omsider fik ham til at skifte mening.

"Alting er til salg."

Så kort opsummerer Sten Kristian Axelsen oplevelsen med salget af sit domæne Nets.dk til it-giganten Nets i efteråret 2013.

Domænesalget mellem de to parter er foregået i al stilhed uden den samme medievirak, som sagen affødte for godt tre år siden, da selskabet PBS grundet sit navneskifte til Nets var vild efter at få fingrene i Nets.dk-domænet.

Nej, nej og ja

Ved navneskiftet i 2010 kontaktede Nets i første omgang Sten Kristian Axelsen gennem en mellemmand.

Det skete med henblik på at købe domænenavnet.

Prisen lød dengang på 100 kroner, og det forsøg mislykkedes.

Derefter indgav finans- og it-selskabet Nets en klage mod Sten Kristian Axelsens lille hjemmesideselskab ved navn Nets.dk (sten stavet bagfra, red.) i Klagenævnet for Domænenavne for at tvinge Nets.dk-domænet ud af hænderne på enmandsselskabet.

Det forsøg mislykkedes også.

Herefter voksede det folkelige pres mod Nets, da blandt andre en Computerworld-læser truede med at indspille en nøgenvideo i it-gigantens lobby.

Men nu - godt tre år efter at sagen for alvor rullede - er det altså lykkedes Nets at fravriste Sten Kristian Axelsens domænenavnet Nets.dk. 

"De kom simpelthen med et tilbud til min advokat, som jeg sagde ja til," forklarer den tidligere erhvervsdrivende med det Danmarksberømte domæne, som ellers tidligere har sagt nej tak, da Nets i sidste omgang stangede et tilbud ud på 50.000 kroner for domænet.

Der er flere grunde til, at han sagde ja i denne omgang.

Har fået nyt job

"Jeg har haft en del problemer med mit webhotel og mit domæne, som blandt andet sendte folk falske mails med Nets.dk som afsender. Og så har jeg i mellemtiden fået et rigtig godt job som regnskabsansvarlig hos DBU i København," forklarer Sten Kristian Axelsen til Computerworld.

Derfor solgte jeg - her er grundene

Problemerne med spam, hvor Nets.dk-navnet er blevet misbrugt, har betydet, at Sten Kristian Axelsen fik op mod 30 mails om dagen fra vrede modtagere, som ville have en forklaring på phishing-forsøgene fra Nets.dk.

"Jeg talte med min kone om, at domænet efterhånden var blevet en belastning, og hun foreslog, at jeg skulle prøve at sælge det," siger Sten Kristian Axelsen til Computerworld.

"Mit job hos DBU er desuden det bedste job, jeg nogensinde har haft, og jeg blev advaret om, at hvis jeg ikke brugte nets.dk til erhverv, så risikerede jeg at miste det helt automatisk," fortsætter han sine begrundelser for endelig at sælge nets.dk.  

Ærlig snak og et ærlig tilbud

"I begyndelsen prøvede de at få domænet med snyd, og denne gang kom de ærligt til min advokat, som forhandlede på mine vegne, og så gik jeg ikke i baglås som sidste gang. Det skyldes, at det denne gang ikke virkede som et forsøg på at stjæle domænet," lyder det fra Sten Kristian Axelsen.

Han tilføjer, at en mellemmand på Nets' vegne henvendte sig til Sten Kristian Axelsens advokat ganske ud af det blå, og nu var det så det helt rigtige tidspunkt at sælge på.

"Nets er jo ved at blive solgt, og så måtte jeg jo slå til med det samme, da jeg ellers risikerer, at domænet intet er værd, hvis Nets skifter navn igen."

Er folk vrede? 

Det lyder til, at du har haft en masse grunde til at sælge nets.dk. Er dette her et bevis på, at alle kan købes?

"Ja, hvis man ser helt koldt og kynisk på det."

Hvad har du fået for domænet?

"Jeg har skrevet under på, at jeg hverken må røbe beløb eller noget om de konkrete forhandlinger, så det hverken vil eller kan jeg sige noget om."

Sten Kristian Axelsen erkender dog, at der ikke er tale om et beløb i millionklassen.

"Nej, slet ikke. Desværre."

Da forhandlingerne er sket gennem hans advokat, kan Sten Kristian Axelsen heller ikke løfte sløret for, hvordan de konkrete forhandlinger er foregået - også selv om han ikke havde skrevet under på at give sig selv mundkurv på.

Derfor mangler at betale 20.000 kroner tilbage

"Ja, da de henvendte sig igen i efteråret, gad jeg jo heller ikke snakke med dem i denne omgang, men henviste dem til min advokat, som derefter foreslog, at jeg tog imod beløbet denne gang. Og det gjorde jeg så"

Folk skrev bare 'hej'

Du mødte jo en masse opbakning, da sagen rullede i 2010, hvor flere også hjalp dig økonomisk med sagen i Klagenævnet for Domænenavne. Er du ikke bange for at have skuffet en masse mennesker med dit salg?

"Jeg fik støtte for omkring 65.000 kroner, og jeg har tilbagebetalt omkring to tredjedele. Jeg har talt med en del af de mennesker, der støttede mig, og der er ingen, der er sure. Tværtimod har jeg kun mødt forståelse," forklarer Sten Kristian Axelsen.

Han fortæller, at han har haft sin konto hos Eik Bank, som siden har været under vingerne hos Skandia Bank, Spar Lolland og Jyske Bank, hvilket er årsagen til, at han har mistet en del af pengedonorernes kontonumre undervejs i forløbet.

"Nogle skrev bare 'hej' i deres bankoverførsel på 200 kroner til mig, mens andre angav telefonnummer og mailadresse, så jeg kunne få fat i dem efterfølgende," siger Sten Kristian Axelsen.

"Derfor har jeg haft lidt svært ved at få fat i alle de mennesker, der hjalp mig økonomisk for tre år tilbage." 

Han er dog ikke nervøs for, at der er en masse lykkeriddere og fuskere, der med tiden henvender sig og kræver småbeløb 'tilbage'.

"Jeg har alle beløb, datoer og tekstfelter, så folk skal gætte ret præcist, hvis de vil snyde mig," lyder det fra Sten Kristian Axelsen.

Kører videre med EU-domæne

Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra Nets om købet af nets.dk, men selskabet har ikke ingen kommentarer.  

Indtil videre har Nets ikke gjort brug af Nets.dk, men kører fortsat sin hjemmeside videre på Nets.eu-domænet, som fik en del kritik ved ibrugtagningen.

Nets har tidligere tilkendegivet, at selskabet helt droppede at købe nets.dk, men man har som bekendt et standpunkt, til man tager et nyt. 

Sten Kristian Axelsen udtrykte på samme tidspunkt en bekymring for, at Nets ville vende tilbage, hvilket må man sige, at selskabet gjorde - og sejrede for et ukendt beløb. 

Læs også: 
[b]Sådan tæskede Sten 'Nets' fra Ølstykke mægtige PBS

[/b]
Computerworld-læsere: Sten 'Nets' styrer i PBS-sag

Portræt: Manden som er klar til at kæmpe mod PBS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere