Portræt: Manden som er klar til at kæmpe mod PBS

Historien om PBS, der prøver at fravriste enkeltmandsvirksomheden Nets webdesigns domænenavn, handler ikke kun om webadresser og forretning. Det er personligt og starter 50 år tilbage, fortæller Sten "Nets" Axelsen i åbenhjertigt interview med Business Center

Det er en klassisk David mod Goliath-historie. Den lille enkeltmandsvirksomhed Nets Webdesign mod en stor koncern i form af PBS.

Men det er mere end det.

Det er en historie, der begynder omkring 50 år siden, langt før PBS var på tegnebrættet.

Det er en historie om en stolt it-håndværker, der gennem mange år har ernæret sig som hjemmeside-designer og har en passion for sit arbejde, der involverer Joomla, PHP, Windows og Ubuntu-Linux.

Det er en historie om en it-håndværker, der værdsætter venlighed på nettet, men bliver rasende, når han udsættes for, hvad han opfatter som ufine forretningsmetoder.

Business Center har talt med Sten "Nets" Axelsen om PBS' forsøg på at overtage nets.dk, samt hvad han egentlig går og laver, når han ikke har travlt med at beskytte sit domænenavn nets.dk, som han har haft siden år 2000.

Den pragmatiske it-håndværker
Da Business Center fanger Sten "Nets" Axelsen på telefonen, er han i gang med at etablere en webshop for firmaet Fakta Erhverv. En webshop som skal gøres klar til at blive tilsluttet PBS.

"Jeg skal som led i etableringen af webshop'en lave en aftale med PBS. Hvis jeg da i min situation kan lave en aftale med PBS," smågriner han galgenhumoristisk og fortsætter: "Det kan blive interessant at se, om vi kan få en indløsningsaftale med PBS."

Med sine 59 år er Sten "Nets" Axelsen ikke en af de yngste i it-branchen. Han er ikke bange for at sætte sig ind i nye ting - "Jeg er imponeret over Ubuntu-Linux", siger han om den linux-distribution, han har installeret på datterens gamle pc -men falder heller ikke for det nyeste, blot fordi det er nyt. Og så værdsætter han hjælp  - både som giver og modtager. Han nævner eksempelvis, at han bruger en gammel version af Paintshop Pro - "Skal du kun lave billeder til nettet, så er det rigeligt" - og han var dybt taknemlig, da en kvinde i Jylland hjalp ham med at få den gamle Paintshop Pro til at lave nogle ting, han ikke kunne finde ud af.

Han sætter også pris på en god kundeservice - igen som både giver og modtager. Han anvender web-hotellet Cliché i Køge, fordi de giver en god service og support.

"Når jeg ringer og siger, at jeg har et problem, så løser de det for dig. Nogle webhoteller har en 24 timers email-service, hvor man ikke kan ringe til dem, men de lover at emaile tilbage inden for 24 timer," siger han og er tydeligvis ikke tilfreds med den slags email-service. Der skal være hurtig og direkte kontakt:

"Er der nogle af mine kunder, der ringer kl. 10 om aftenen med et problem og beder mig om at rette det, så retter jeg det," siger han.

Han har siden 1990'erne bygget sine egne pc'er, og han er tilfreds med det udstyr, han bruger til at designe hjemmesider med, selvom det ikke er det hurtigste og nyeste.

"Så kan du godt skrive, at jeg er en gammel mand på 59 år, men jeg har ikke brug for en hurtigere computer. Hvad skal jeg bruge det til? Den jeg har er rigelig hurtig til at udvikle hjemmesider med. En rigtig gamer, der spiller online-spil, vil nok grine af mig, men det er jo ikke det, jeg bruger den til. Jeg bruger den til at arbejde på," siger Sten "Nets" Axelsen.

Blev kaldt Nets før internettet og PBS opstod
Det fulde navn for den 59-årige mand er Sten Kristian Axelsen, men lige siden folkeskolen har han været kendt som Nets blandt venner og familie.

"Venner og familie kalder mig Nets. Fremmede kalder mig Sten. Når personer går fra at være kollegaer og til at blive venner, kalder de mig Nets. Jeg har haft venner i mere end 40 år, der aldrig har kaldt mig Sten. Ham jeg sad ved siden af i folkeskolen fra første klasse, ser jeg stadig et par gange om året, og hverken han, hans kone eller hans børn kalder mig Sten," fortæller Sten "Nets" Axelsen.

Det er et af livets underfundige tilfælde, at Stens øgenavn, der opstod spontant som følge af børns leg med ord i skolen, i dag i en tid med internet og PBS-navneskifte er årsag til en kontrovers, der kan have meget stor betydning for små og mellemstore danske virksomheder.

Hvorfor blev du kaldt Nets dengang. Det var jo før internettet?
"Det er mit navn bagfra. Det startede som et børnekælenavn, hvor man udtaler folks navn bagfra. Det startede lidt som en vittighed, men så vænner man sig til det, og jeg vil hellere hedde Nets end hedde Sten. Blandt venner og familie er der nok kun to, der kalder mig Sten," siger Sten "Nets" Axelsen.

PBS' forspildte chance
Derfor er Nets.dk mere end et tilfældigt valgt domænenavn; det er personligt for Sten "Nets" Axelsen.

Det var PBS ikke klar over, da de første gang kontaktede Sten "Nets" Axelsen.

PBS kunne måske have fundet ud af baggrunden for Sten "Nets" Axelsens affektion for webadressen nets.dk, hvis de havde valgt en mere åben og ærlig fremgangsmåde end den mere luskede som PBS, ifølge Sten "Nets" Axelsen, valgte. En fremgangsmåde som Sten "Nets" Axelsen kalder "ufin".

"Hvis de havde været rigtig smarte, så kunne de have inviteret en gennemsnitsdansker til frokost på PBS - vi vil gerne tale med dig. Vi har et problem, fordi du har et domænenavn, og vi har et firma, som vi gerne vil starte med det domænenavn. Må vi ikke byde på en frokost? Så kunne de have taget sagen op under frokosten. Hvis de havde gjort det på den måde, så havde jeg måske nok været til at tale med," siger Sten "Nets" Axelsen.
 
I stedet prøvede PBS at få Sten "Nets" Axelsen til at gå i en fælde, mener han.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere

Computerworld
Her er Danmarks fem bedste CIO'er lige nu: Disse fem it-chefer er nomineret til titlen som Årets CIO 2018
Årets CIO 2018: Den eftertragtede titel som Årets CIO i Danmark skal snart uddeles for 13. gang af Computerworld, IDC og Dansk IT. Her er de fem nominerede til Årets CIO 2018.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Sådan indfrier du virksomhedens digitale potentiale - og her giver det mest værdi at starte
Digitalisering er det altafgørende omdrejningspunkt for mange virksomheder. Men hvor tager man fat, så det giver mest værdi? EG har identificeret fem helt centrale områder, hvor der typisk er et perfekt match mellem virksomhedens behov og de teknologiske muligheder. Læs dette whitepaper og få indblik i, hvordan vidt forskellige virksomheder har grebet det an. 14 sider på dansk.