Artikel top billede

(Foto: Mikkel William Nielsen)

Hundredvis af falske iPhone 5 solgt i Danmark: Sådan spotter du dem

Kopier af Apples populære iPhone 5 er blevet solgt i Danmark, og nogle af dem ligner den ægte vare. Se her hvordan du spotter de falske modeller.

Mere end 300 falske iPhone 5 blev i foråret 2013 solgt fra butikken Mobile One på Vesterbrogade i København.

En 44-årig mand stod bag svindelnummeret og for andre lovovertrædelser, og det har samlet kostet ham fire års fængsel og en bøde i millionklassen.

Københavns Politi har beslaglagt 174 af de falske modeller, som var ud af et parti på næsten 500 telefoner, den dømte havde importeret.

Du kan læse mere om dommen over den 44-årige iPhone-svindler her
.

Pakket ind som den ægte vare

De falske iPhone 5 var pakket ned i æsker, der havde logo og fotos udenpå og kunne gå for at være den ægte vare.

Der var både sorte og hvide modeller, men mobilerne var - selv om de begge var falske - forskellige af udseende.

Den sorte model kunne på afstand ligne en original iPhone 5, men hvis man kiggede nærmere på modellen, var der nogle tydelige tegn på, at den var falsk.

Apple-logoet på bagsiden var klistret på, og der sad en USB-port i bunden og ikke en Lightning-port, som den amerikanske it-producent ellers benytter på sine nyere telefoner.
Samtidig var byggekvaliteten tvivlsom, og knapperne vakkelvorne.

Svært at se forskel

Til gengæld var der gjort et stort arbejde ud af at få den hvide iPhone 5 til at fremstå som en mobil fra Apple.

Telefonen matcher i mål stort set den ægte vare, og den har Lightning-port i bunden, serienummer på bagsiden og Apple-logoet er ikke blot klistret på.

Der er kun småting, der afslører, at den er falsk.

Skruerne i bunden er en smule større end på en ægte iPhone 5, og telefonen benytter microsimkort og ikke nanosimkort.

I æsken, som telefonen er placeret i, ligger brugervejledning og andre papirer med Apple-logoer, og der står flere steder 'Designed by Apple in California'.

Der følger også hovedtelefoner med, men de er af en ret tarvelig plastikkvalitet. Samtidig er den medfølgende oplader ikke en, som vi normalt ser som makker til iPhone 5.

Du kan i dette galleri se alle de små detaljer.

Softwaren stinker

Selv om især den hvide iPhone 5 formentlig vil kunne snyde en del, vil de fleste være klar over, at de står med en falsk telefon, når den først tændes.

Der dukker nemlig et mærkværdigt opstartsbillede frem, der viser en rose.

Der er altså ikke noget Apple-logo. Herefter ender man på hovedskærmen, der på afstand kunne se ud som den ægte vare, altså iOS 6.

Men når man kigger nærmere på ikonerne, er der ud over App Store og iTunes nogle, som ikke burde være der, blandt andet en reboot-knap.

Skærmopløsningen er også meget lavere end på den originale model, og derfor virker tekst og ikoner gnidrede.

Når der bladres rundt på telefonen, afsløres det, at der umiddelbart allerede er fyldt apps på, eksempelvis Fruit Ninja.
Men de fleste er blot genveje til tvivlsomme webadresser.

Der er også flere steder oversættelsesfejl i softwaren, der i øvrigt ikke virker med dansk sprog. Man bliver blandt andet bedt om at logge ind på Facebook og et andet sted indtaste sit Apple ID, og det sker til teksten: 'Sing In'.

Du kan i dette galleri se, hvordan softwaren fungerer på de falske mobiler.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere