Artikel top billede

Hundredvis af falske iPhone 5 solgt i Danmark: Sådan spotter du dem

Kopier af Apples populære iPhone 5 er blevet solgt i Danmark, og nogle af dem ligner den ægte vare. Se her hvordan du spotter de falske modeller.

Mere end 300 falske iPhone 5 blev i foråret 2013 solgt fra butikken Mobile One på Vesterbrogade i København.

En 44-årig mand stod bag svindelnummeret og for andre lovovertrædelser, og det har samlet kostet ham fire års fængsel og en bøde i millionklassen.

Københavns Politi har beslaglagt 174 af de falske modeller, som var ud af et parti på næsten 500 telefoner, den dømte havde importeret.

Du kan læse mere om dommen over den 44-årige iPhone-svindler her
.

Pakket ind som den ægte vare

De falske iPhone 5 var pakket ned i æsker, der havde logo og fotos udenpå og kunne gå for at være den ægte vare.

Der var både sorte og hvide modeller, men mobilerne var - selv om de begge var falske - forskellige af udseende.

Den sorte model kunne på afstand ligne en original iPhone 5, men hvis man kiggede nærmere på modellen, var der nogle tydelige tegn på, at den var falsk.

Apple-logoet på bagsiden var klistret på, og der sad en USB-port i bunden og ikke en Lightning-port, som den amerikanske it-producent ellers benytter på sine nyere telefoner.
Samtidig var byggekvaliteten tvivlsom, og knapperne vakkelvorne.

Svært at se forskel

Til gengæld var der gjort et stort arbejde ud af at få den hvide iPhone 5 til at fremstå som en mobil fra Apple.

Telefonen matcher i mål stort set den ægte vare, og den har Lightning-port i bunden, serienummer på bagsiden og Apple-logoet er ikke blot klistret på.

Der er kun småting, der afslører, at den er falsk.

Skruerne i bunden er en smule større end på en ægte iPhone 5, og telefonen benytter microsimkort og ikke nanosimkort.

I æsken, som telefonen er placeret i, ligger brugervejledning og andre papirer med Apple-logoer, og der står flere steder 'Designed by Apple in California'.

Der følger også hovedtelefoner med, men de er af en ret tarvelig plastikkvalitet. Samtidig er den medfølgende oplader ikke en, som vi normalt ser som makker til iPhone 5.

Du kan i dette galleri se alle de små detaljer.

Softwaren stinker

Selv om især den hvide iPhone 5 formentlig vil kunne snyde en del, vil de fleste være klar over, at de står med en falsk telefon, når den først tændes.

Der dukker nemlig et mærkværdigt opstartsbillede frem, der viser en rose.

Der er altså ikke noget Apple-logo. Herefter ender man på hovedskærmen, der på afstand kunne se ud som den ægte vare, altså iOS 6.

Men når man kigger nærmere på ikonerne, er der ud over App Store og iTunes nogle, som ikke burde være der, blandt andet en reboot-knap.

Skærmopløsningen er også meget lavere end på den originale model, og derfor virker tekst og ikoner gnidrede.

Når der bladres rundt på telefonen, afsløres det, at der umiddelbart allerede er fyldt apps på, eksempelvis Fruit Ninja.
Men de fleste er blot genveje til tvivlsomme webadresser.

Der er også flere steder oversættelsesfejl i softwaren, der i øvrigt ikke virker med dansk sprog. Man bliver blandt andet bedt om at logge ind på Facebook og et andet sted indtaste sit Apple ID, og det sker til teksten: 'Sing In'.

Du kan i dette galleri se, hvordan softwaren fungerer på de falske mobiler.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere