Artikel top billede

Så enorme beløb har Ib Kunøe trukket ud af Atea

It-giganten Ateas aktionærer har det seneste halvandet år trukket mere end en milliard kroner ud af selskabet. Og festen fortsætter, lyder det fra hovedaktionær og bestyrelsesformand Ib Kunøe.

Udsigten til store udbytter får investorer til at flokkes om Nordens største it-forhandler, Atea.

Det seneste år har Atea udbetalt næsten en milliard kroner i udbytte til sine aktionærer. Og på selskabets generalforsamling i næste måned lægger bestyrelsen med hovedaktionær og bestyrelsesformand Ib Kunøe i spidsen op til endnu en solid økonomisk gevinst i form af seks kroners udbytte pr. aktie.

Det svarer i Atea-sammenhæng til en yderligere gevinst for aktionærerne på 600 millioner kroner, der bringer aktionærernes samlede udbytte over det seneste halvandet år op på den gode side af halvanden milliard kroner.

"Det skal nok passe," lyder den umiddelbare kommentar fra Ib Kunøe, da Computerworld fanger ham på en telefon.

"Vi startede med at give udbytte i 2007 eller 2008, hvor vi startede stille og roligt, og så er vi gået opad. Jeg mener, vi (siden 2007, red.) har givet 19,5 krone i udbytte. Det er næsten to milliarder i alle årene, fra vi blev børsnoteret," fortæller han.

"Så længe vi tjener penge, udbetaler vi penge til aktionærerne. Det er vores politik"

Det seneste års store udbytte på Atea-aktien hænger sammen med et kuldsejlet forsøg på at sælge koncernen tilbage i 2012. Siden da har Ib Kunøe og resten af Ateas bestyrelse lagt kursen om og er gået målrettet efter at skabe udbytte til aktionærerne.

"Vi har ændret politik"

"Vi har ændret politik og er blevet en udbytteaktie. Vi har også ændret strukturen af vores aktionærer, som er blevet pensionskasser, der gerne vil have et højt udbytte," siger Ib Kunøe.

De 600 millioner kroner i udbytte for 2014 blev annonceret i forbindelse med fremlæggelsen af koncernens årsregnskab i begyndelsen af februar. Siden da har udsigten til kontant gevinst drevet kursen på Atea-aktien markant i vejret.

I december i fjor lå kursen omkring 56, og siden februar er aktiekursen steget fra omkring kurs 58 til kurs 64 - en stigning på godt ti procent på bare en måned.

"Ja, nu nærmer vi os jo udbyttebetalingerne, og så bliver folk jo lidt mere interesserede," siger Ib Kunøe.

Så stor er Ib Kunøes pengetank

Han sætter ikke tal på, hvor stort udbytte aktionærerne kan forvente i de kommende år, men lover, at den nuværende udbyttepolitik vil fortsætte.

"Du kan jo se, hvordan vores udbyttepolitik har udviklet sig, og der er jo forventninger hos aktionærerne og i markedet om, at vi fortsætter den udbytte politik, med mindre vi lige pludselig køber helt vildt op," siger han.

"Vi gik ind i 2014 med 200 millioner mindre i cost-base, end vi havde i 2013, og så skulle resultatet da meget gerne blive 200 millioner bedre alt andet lige," siger Ib Kunøe med en indirekte henvisning til den igangværende spareplan i Atea, som sidste efterår blandt andet førte til fyring af 350 ansatte.

Så Atea vil fortsat udbetale penge til aktionærerne?

"Det er da klart. Så længe vi tjener penge, udbetaler vi penge til aktionærerne. Det er vores politik," lyder det fra Ib Kunøe.

Velpolstret pengetank

Pengene fra Atea-koncernen har lunet gevaldigt i kassen hos Ib Kunøe selv.

Siden starten af 2013 har han personligt kunnet lægge 600 millioner til side i sin egen personlige pengetank - selskabet Systemintegration Aps, der har det som sin eneste opgave at tage sig af Ib Kunøes aktiepost i Atea.

Ud af de 600 millioner kroner kommer to tredjedele fra udbytte, mens de sidste godt 200 millioner kroner stammer fra, at Systemintegration i 2013 frasolgte en mindre del af dets Atea-aktier, så ejerandelen dermed kom ned på omkring 25 procent af samtlige Atea-aktier.

I Systemintegrations seneste regnskab fra 2012 er egenkapitalen opført til 1,7 milliarder kroner. Lægger man de penge, som Ib Kunøe siden da har trukket ud Atea oveni, nærmer egenkapitalen sig med hastige skridt to milliarder kroner.

Læs også:

Sådan har Ib Kunøe opbygget sit enorme imperium

Efter fyringer: Atea forgylder sine topchefer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere