Artikel top billede

Experts superkøbmand vrider armen om på små butikker

Butikskæden kræver, at franchise-butikker retter ind efter ny stram indkøbspolitik. Utilfredse forhandlere trues med hård konkurrence.

Man kan ikke lave omelet uden at slå æg i stykker.

Sådan lyder den poetiske udgave af budskabet fra elektronikkæden Experts danske direktør og superkøbmand, Jesper Boysen.

Expert har i et stykke tid varmet op til at gøre Elgiganten rangen stridig som den førende butikskæde indenfor forbrugerelektronik og hårde hvidevarer.

Et led i den øvelse er at tvinge de mange små lokale franchise-baserede butikker rundt om i landet til at underlægge sig Experts nye fællesnordiske indkøbspolitik. Det indebærer blandt andet, at varesortiment og ikke mindst priser og avancer bliver centralt styret fra Experts danske hovedkvarter i Hinnerup.

Udspillet fra Expert har ifølge dagbladet Børsen udløst protester fra en stor gruppe små franchise-tagere. De bryder sig ikke om udsigten til at skulle drive deres butikker på betingelser dikteret af Expert.

Ifølge avisen sendte Experts direktør Jesper Boysen i fredags brev til franchisebutikkerne, hvor han udlagde teksten for de små forhandlere. Enten bøjer de nakken og skriver under på en ny kontrakt, eller også kan de se frem til at få konkurrence fra nye butikker, som Expert så vil åbne.

"Vi vil opretholde en stærk kæde og et stærkt brand, og vi lapper huller, hvis nogen ikke vil være med," skriver Jesper Boysen i sit brev, hvor han direkte skriver, at der om få år kun vil være to markante nordiske kæder tilbage på markedet for forbrugerelektronik. Den ene er angiveligt norske Elkjøp, der driver Elgiganten, og den anden skulle så gerne være Expert.

Konflikten mellem Expert-koncernen og de små franchisetagere bliver ikke mindre pikant af, at Expert-koncernen planlægger at åbne en række mega-stores rundt om i landet, som vil kunne presse de mindre franchise-tagere i konkurrencen om kunderne.

Ifølge Børsen kan op mod 50 forhandlere nu være på vej ud af Expert-samarbejdet som konsekvens af det hårde udspil fra moderskibet.

Jesper Boysen fortæller til avisen, at han ikke har en oversigt over antallet af butikker, der har skrevet under på den nye kontrakt. Men han mener, at den nye kontrakt også giver fordele for de mindre Expert-butikker.

"Vi kan lige så godt udnytte de synergier, vi kan få ved at købe stort ind, og det kommer i høj grad også vores mindre butikker til gode," siger han.

Læs også:

Sådan overlever de små it-butikker

Få historien: It-butikkernes vilde rutsjetur

Elgigantens gulddreng har første arbejdsdag - hos Expert
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere