Artikel top billede

Experts superkøbmand vrider armen om på små butikker

Butikskæden kræver, at franchise-butikker retter ind efter ny stram indkøbspolitik. Utilfredse forhandlere trues med hård konkurrence.

Man kan ikke lave omelet uden at slå æg i stykker.

Sådan lyder den poetiske udgave af budskabet fra elektronikkæden Experts danske direktør og superkøbmand, Jesper Boysen.

Expert har i et stykke tid varmet op til at gøre Elgiganten rangen stridig som den førende butikskæde indenfor forbrugerelektronik og hårde hvidevarer.

Et led i den øvelse er at tvinge de mange små lokale franchise-baserede butikker rundt om i landet til at underlægge sig Experts nye fællesnordiske indkøbspolitik. Det indebærer blandt andet, at varesortiment og ikke mindst priser og avancer bliver centralt styret fra Experts danske hovedkvarter i Hinnerup.

Udspillet fra Expert har ifølge dagbladet Børsen udløst protester fra en stor gruppe små franchise-tagere. De bryder sig ikke om udsigten til at skulle drive deres butikker på betingelser dikteret af Expert.

Ifølge avisen sendte Experts direktør Jesper Boysen i fredags brev til franchisebutikkerne, hvor han udlagde teksten for de små forhandlere. Enten bøjer de nakken og skriver under på en ny kontrakt, eller også kan de se frem til at få konkurrence fra nye butikker, som Expert så vil åbne.

"Vi vil opretholde en stærk kæde og et stærkt brand, og vi lapper huller, hvis nogen ikke vil være med," skriver Jesper Boysen i sit brev, hvor han direkte skriver, at der om få år kun vil være to markante nordiske kæder tilbage på markedet for forbrugerelektronik. Den ene er angiveligt norske Elkjøp, der driver Elgiganten, og den anden skulle så gerne være Expert.

Konflikten mellem Expert-koncernen og de små franchisetagere bliver ikke mindre pikant af, at Expert-koncernen planlægger at åbne en række mega-stores rundt om i landet, som vil kunne presse de mindre franchise-tagere i konkurrencen om kunderne.

Ifølge Børsen kan op mod 50 forhandlere nu være på vej ud af Expert-samarbejdet som konsekvens af det hårde udspil fra moderskibet.

Jesper Boysen fortæller til avisen, at han ikke har en oversigt over antallet af butikker, der har skrevet under på den nye kontrakt. Men han mener, at den nye kontrakt også giver fordele for de mindre Expert-butikker.

"Vi kan lige så godt udnytte de synergier, vi kan få ved at købe stort ind, og det kommer i høj grad også vores mindre butikker til gode," siger han.

Læs også:

Sådan overlever de små it-butikker

Få historien: It-butikkernes vilde rutsjetur

Elgigantens gulddreng har første arbejdsdag - hos Expert
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere