Artikel top billede

(Foto: Foto: StoreDot)

Nyt materiale viser lovende takter: Kan føre til ekstrem batteri-levetid

Et nyt materiale med navnet 'LLZO' vil måske kunne føre til et gennembrud for udviklingen af de ekstremt kraftige lithium-luft-batterier.

Batterilevetiden er et af de store udfordringer i en tid, hvor mobilitet og udviklingen af features og funktioner i tablet-computere, smartphones og lignende går meget hurtigt.

Mange virksomheder og organisationer arbejder således på at øge batterilevetiden på forskellige måder.

Blandt andet er der blevet udviklet et superbatteri, der kører på sukker, mens britiske forskere har udviklet en metode, hvor maskiner kan køre på urin.

Det kan du læse mere om her: Forskere: Fremtidens robotter kan køre på urin.

Et amerikansk forskerhold er i færd med at udvikle et helt nyt materiale, som de vurderer vil kunne lagre op til 10 gange så meget energi som de lithium-ion-batterier, der i dag anvendes i langt de fleste bærbare apparater.

Materialet hedder 'LLZO' og skal anvendes til at konstruere lithium-luft-batterier.

Man har kendt til metoden længe, men hidtil er lithium-luft-teknologien blevet regnet for at være for ustabil til at kunne anvendes i kommerciel produktion.

Nået den maksimale ydeevne

Ifølge forskeren Cheng Ma fra Oak Ridge National Laboratory, der står bag forsøgene, har Lithium-ion-batterierne nået deres maksimale ydeevne.

"Vi er nødt til at tage noget radikalt anderledes i anvendelse, og vi tror, at det vil blive lithium-luft-batterierne," siger han til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Ifølge ham vil lithium-luft-batterierne især være nyttige i for eksempel biler og lignende, mens deres kemiske sammensætning vil gøre dem mindre anvendelse i bærbare computere og mobile enheder.

Ifølge teorien vil LLZO kunne stabilisere lithium-luft-batterierne så meget, at de vil kunne anvendes.

Det skyldes, at lithium-luft-batterierne anvender en vandbaseret elektrolyt og en lithium-anode, mens lithium-ion-batterierne anvender en positiv katode og en negativ anode med elektrolytter imellem sig, hvilket gør det muligt at opbevare de ladede lithium ioner, der bevæger sig mellem katode og anode, når batteriet lader og den anden vej, når det aflader.

Lithium-luft-batteriets anderledes konstruktion gør, at det er mere ustabilt.

Men her kan LLZO anvendes som stabiliserende faktor i batteriet - især når det aflader, lyder det fra forskerholdet.

Også andre har været i gang med at udvikle ilt-baserede batteriem hvilket du kan læse mere om her: Nyt luft-batteri lever 10 gange længere.

Læs også: Få år ude i fremtiden: Sådan kan batterilevetiden på din bærbare øges til 50 timer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere