Artikel top billede

Nye momsregler rammer danske it-forhandlere: Derfor bliver det noget værre bøvl

Der er ingen bagatelgrænser i de nye regler, som skal forebygge momskarruseller. En dansk it-forhandler, der sælger 50 pc'er om året, har nu fået besked på at rette ind.

Selv de mindste danske it-forhandlere og kunder bliver ramt af nye momsregler, som oprindeligt er beregnet til at forebygge momssvindel i millionklassen.

Det viser en helt ny afgørelse fra Skatterådet.

Her har en it-forhandler bedt om fritagelse fra de nye regler. Forhandleren har oprindeligt spurgt Skat, om det virkelig kan passe, at de nye regler også gælder, når der kun er tale om salg af omkring 50 pc'er årligt.

Ifølge forhandleren bliver hovedparten af pc'erne solgt til små virksomheder, der er fritaget for moms, og som derfor ikke er momsregistreret.

Det gælder for eksempel praktiserende læger og kirker.

Men for at kunderne fortsat skal kunne købe deres pc'er hos forhandleren, kræver Skat, at kunderne lader sig momsregistrere.

Det betyder så, at kunderne fremover skal indsende et detaljeret momsregnskab til Skat. Men det er en administrativ belastning for kunderne, lyder det fra forhandleren.

For forhandleren selv betyder de nye regler også mere papirarbejde. Fremover skal pc'erne nemlig faktureres særskilt ved siden af de øvrige ydelser, som forhandleren leverer til de pågældende kunder.

Her er Skats svar

Skats svar er et rungende "Nej". Der er ingen vej udenom de nye regler.

Men fortolkningen af de nye momsregler er så principiel, at Skat har valgt at sende sagen videre til Skatterådet, som i sin afgørelse altså bakker op om Skats holdning.

I sin indstilling til Skatterådet understreger Skat desuden, at lovgivningen ikke giver mulighed for at indføre en bagatelgrænse.

Skatterevisor Christen Amby, der er medlem Skatterådet, siger til Computerworld, at rådets beslutninger hviler på den gældende lovgivning, men han lægger ikke skjul på, at han er kritisk overfor den lov, som Folketinget har vedtaget.

"Man har valgt lave en generel ordning, der rammer alle, i stedet for at foretage en effektiv kontrol hos de selskaber, der får udbetalt de store beløb i momsrefusion som følge af deltagelse af momskarruseller," siger Christen Amby.

Det har trods flere henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra Skat til sagen.

De nye momsregler blev vedtaget i Folketinget kort før nytår og trådte i kraft 1. juli i år.

Rammer også salg af andre varer

Udover pc'er omfatter de nye regler it-varer som mobiltelefoner, it-komponenter, spilkonsoller og tablets.

Reglerne er indført for at forebygge den svindel gennem momskarruseller på tværs landegrænser, som i perioder har været meget udbredt.

Svindlerne har tilsammen kostet EU-landenes statskasser flere milliarder kroner i tabte indtægter.

Her kan du læse Skatterådets afgørelse og Skats vejledninger om de nye momsregler.

Læs også:

It-leverandører raser: Nye momsregler jager vores kunder væk

Nye momsregler gør it-kunder til skattesnydere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere