Artikel top billede

Nye momsregler rammer danske it-forhandlere: Derfor bliver det noget værre bøvl

Der er ingen bagatelgrænser i de nye regler, som skal forebygge momskarruseller. En dansk it-forhandler, der sælger 50 pc'er om året, har nu fået besked på at rette ind.

Selv de mindste danske it-forhandlere og kunder bliver ramt af nye momsregler, som oprindeligt er beregnet til at forebygge momssvindel i millionklassen.

Det viser en helt ny afgørelse fra Skatterådet.

Her har en it-forhandler bedt om fritagelse fra de nye regler. Forhandleren har oprindeligt spurgt Skat, om det virkelig kan passe, at de nye regler også gælder, når der kun er tale om salg af omkring 50 pc'er årligt.

Ifølge forhandleren bliver hovedparten af pc'erne solgt til små virksomheder, der er fritaget for moms, og som derfor ikke er momsregistreret.

Det gælder for eksempel praktiserende læger og kirker.

Men for at kunderne fortsat skal kunne købe deres pc'er hos forhandleren, kræver Skat, at kunderne lader sig momsregistrere.

Det betyder så, at kunderne fremover skal indsende et detaljeret momsregnskab til Skat. Men det er en administrativ belastning for kunderne, lyder det fra forhandleren.

For forhandleren selv betyder de nye regler også mere papirarbejde. Fremover skal pc'erne nemlig faktureres særskilt ved siden af de øvrige ydelser, som forhandleren leverer til de pågældende kunder.

Her er Skats svar

Skats svar er et rungende "Nej". Der er ingen vej udenom de nye regler.

Men fortolkningen af de nye momsregler er så principiel, at Skat har valgt at sende sagen videre til Skatterådet, som i sin afgørelse altså bakker op om Skats holdning.

I sin indstilling til Skatterådet understreger Skat desuden, at lovgivningen ikke giver mulighed for at indføre en bagatelgrænse.

Skatterevisor Christen Amby, der er medlem Skatterådet, siger til Computerworld, at rådets beslutninger hviler på den gældende lovgivning, men han lægger ikke skjul på, at han er kritisk overfor den lov, som Folketinget har vedtaget.

"Man har valgt lave en generel ordning, der rammer alle, i stedet for at foretage en effektiv kontrol hos de selskaber, der får udbetalt de store beløb i momsrefusion som følge af deltagelse af momskarruseller," siger Christen Amby.

Det har trods flere henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra Skat til sagen.

De nye momsregler blev vedtaget i Folketinget kort før nytår og trådte i kraft 1. juli i år.

Rammer også salg af andre varer

Udover pc'er omfatter de nye regler it-varer som mobiltelefoner, it-komponenter, spilkonsoller og tablets.

Reglerne er indført for at forebygge den svindel gennem momskarruseller på tværs landegrænser, som i perioder har været meget udbredt.

Svindlerne har tilsammen kostet EU-landenes statskasser flere milliarder kroner i tabte indtægter.

Her kan du læse Skatterådets afgørelse og Skats vejledninger om de nye momsregler.

Læs også:

It-leverandører raser: Nye momsregler jager vores kunder væk

Nye momsregler gør it-kunder til skattesnydere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.