Artikel top billede

Nye momsregler rammer danske it-forhandlere: Derfor bliver det noget værre bøvl

Der er ingen bagatelgrænser i de nye regler, som skal forebygge momskarruseller. En dansk it-forhandler, der sælger 50 pc'er om året, har nu fået besked på at rette ind.

Selv de mindste danske it-forhandlere og kunder bliver ramt af nye momsregler, som oprindeligt er beregnet til at forebygge momssvindel i millionklassen.

Det viser en helt ny afgørelse fra Skatterådet.

Her har en it-forhandler bedt om fritagelse fra de nye regler. Forhandleren har oprindeligt spurgt Skat, om det virkelig kan passe, at de nye regler også gælder, når der kun er tale om salg af omkring 50 pc'er årligt.

Ifølge forhandleren bliver hovedparten af pc'erne solgt til små virksomheder, der er fritaget for moms, og som derfor ikke er momsregistreret.

Det gælder for eksempel praktiserende læger og kirker.

Men for at kunderne fortsat skal kunne købe deres pc'er hos forhandleren, kræver Skat, at kunderne lader sig momsregistrere.

Det betyder så, at kunderne fremover skal indsende et detaljeret momsregnskab til Skat. Men det er en administrativ belastning for kunderne, lyder det fra forhandleren.

For forhandleren selv betyder de nye regler også mere papirarbejde. Fremover skal pc'erne nemlig faktureres særskilt ved siden af de øvrige ydelser, som forhandleren leverer til de pågældende kunder.

Her er Skats svar

Skats svar er et rungende "Nej". Der er ingen vej udenom de nye regler.

Men fortolkningen af de nye momsregler er så principiel, at Skat har valgt at sende sagen videre til Skatterådet, som i sin afgørelse altså bakker op om Skats holdning.

I sin indstilling til Skatterådet understreger Skat desuden, at lovgivningen ikke giver mulighed for at indføre en bagatelgrænse.

Skatterevisor Christen Amby, der er medlem Skatterådet, siger til Computerworld, at rådets beslutninger hviler på den gældende lovgivning, men han lægger ikke skjul på, at han er kritisk overfor den lov, som Folketinget har vedtaget.

"Man har valgt lave en generel ordning, der rammer alle, i stedet for at foretage en effektiv kontrol hos de selskaber, der får udbetalt de store beløb i momsrefusion som følge af deltagelse af momskarruseller," siger Christen Amby.

Det har trods flere henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra Skat til sagen.

De nye momsregler blev vedtaget i Folketinget kort før nytår og trådte i kraft 1. juli i år.

Rammer også salg af andre varer

Udover pc'er omfatter de nye regler it-varer som mobiltelefoner, it-komponenter, spilkonsoller og tablets.

Reglerne er indført for at forebygge den svindel gennem momskarruseller på tværs landegrænser, som i perioder har været meget udbredt.

Svindlerne har tilsammen kostet EU-landenes statskasser flere milliarder kroner i tabte indtægter.

Her kan du læse Skatterådets afgørelse og Skats vejledninger om de nye momsregler.

Læs også:

It-leverandører raser: Nye momsregler jager vores kunder væk

Nye momsregler gør it-kunder til skattesnydere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere