Nu har Kikkertgrosisten fjernet det 'farlige' indhold fra webbutikken, men det er under protest.

Lille dansk netbutik i klemme: Skal Google virkelig bestemme, hvad vi sælger?

Lille dansk webbutik er pludselig slettet fra Googles annonceprogram. "Det kan smadre vores forretning, og vi kan ikke gøre noget som helst," siger indehaveren. Striden står om retten til at sælge helt lovlige varer.

"Hvad bliver det næste? At butikkerne ikke længere får deres hjemmeside med i Googles søgeresultater, hvis man forhandler produkter, Google ikke synes om?"

Sådan lyder det fra en oprørt Michael Hansen, der har webbutikken Kikkertgrossisten.dk.

Spørgsmålet er blevet aktuelt efter, han fik besked om, at hans online-markedsføring overtrådte Googles nye politik om annoncering af farlige produkter, og at alle reklamekampagner var standset med øjeblikkelig virkning.

Siden 2006 har Kikkertgrossisten.dk ellers brugt Google Adwords i markedsføringen af virksomhedens produkter, og har hver måned, lagt penge i Googles pengekasse med en forventning om, at digital markedsføring var det helt rigtige for butikken.

Nu mener han, at Google i stedet tromler den lille netbutik.

Netbutikken sælger kikkerter, mikroskoper, lupper, stjernekikkerter og jagttilbehør i form af blandt andet riffelsigter. Virksomhedens kunder er private personer, virksomheder og offentlige myndigheder som Skat og Politiet.

"Den 21. november 2014 modtog jeg en mail fra Google, hvor det blev oplyst, at man overtrådte Googles nye politik om annoncering af farlige produkter, og at alle kampagner var standset med øjeblikkelig virkning. Kampagnerne ville først kunne genoptages, når Kikkertgrossisten.dk havde tilrettet sine annoncer og sin webshop, og når ændringerne var godkendt af Googles medarbejdere," fortæller Michael Hansen.

Har taget konsekvensen
Overrasket over den udmelding, måtte han på jaget efter en forklaring på, hvad problemet egentlig var.

"Efter kontakt til flere medarbejdere hos Google fik jeg besked om, at problemet skyldtes, at vi forhandlede "farlige varer" indenfor jagt, eksempelvis riffelsigter og skydestokke."

Varer som er fuldt lovlige at sælge i både Danmark og resten af EU.

"For en lille webbutik som os er de standsede kampagner et stort problem, og særligt her en uge inden julesalget starter. Men fjerner vi ikke alle varer, som vedrører jagt, så kan vi ikke kunne annoncere på Google. Hverken i julemåneden eller fremover," siger han.

Det har Kikkertgrossisten.dk så gjort.

"Under protest har vi valgt at fjerne de "farlige varer" fra virksomhedens webshop alene for at sikre indtjeningen i december måned. På lidt længere sigt vil vi søge efter alternative muligheder for markedsføring af virksomhedens produkter," siger Michael Hansen.

"Jeg kan godt forstå, at Google ikke vil have farligt indhold i Adwords men, at de skal bestemme, hvad jeg sælger i min webbutik er helt urimeligt. Ironisk nok er politiet en af vores store kunder," siger han

I dag kan du stadig købe en kikkert, men altså ikke et kikkertsigte, i webbutikken. Jagtudstyret udgør ellers et sted mellem 15 og 20 procent af juleomsætningen.

Googles politik er klar
Du kan bestemme, hvad der er i din webbutik. Det er vel fair nok, at Google også kan bestemme, hvad de vil sælge til dig?

"Jo, det er det selvfølgelig. Men sagen viser, hvor magtfuld og dominerende Google er. I kraft at deres unikke position med deres søgemaskine, er de medbestemmende for, hvilke produkter danske internetbutikker må forhandle," siger han, og fortsætter:

"Hvad bliver det næste? At butikkerne ikke længere får deres hjemmeside med i Googles søgeresultater, hvis man forhandler produkter Google ikke synes om? Det er vel politikerne og ikke Google, der lovgiver."

Googles presseansvarlige i Norden, Christine Sørensen, henviser til Googles politik, der ligger på nettet.

I forbindelse med Googles annoncepolitik er udmeldingen klar.

Her hedder det:

"Vi vil være med til at værne om folks sikkerhed både online og offline, så vi tillader ikke promovering af visse produkter eller tjenester, der forårsager skade, overlast eller kvæstelser."

Derfor tillader virksomheden ikke reklamer med eksempelvis sprængstoffer, rusmidler, våben, tobaksprodukter og altså jagtudstyr.

"Vi kan suspendere websites, som overtræder denne politik, hvilket betyder, at der ikke længere kan annonceres for websitet, før problemet er løst."

Du kan finde Googles politik om Farlige produkter eller tjenester her.

Læs også:
Mangel på web-udviklere: Nordjysk it-firma giver gratis undervisning

Masser af uskyldige danske websider sender dig til en fupbutik
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Office 365: Microsoft er klar med fire fikse features, der vil gøre dig til en bedre kollega
Kontorpakken Microsoft 365 udvides med en stribe funktioner, der gør det lettere at arbejde sammen og hjemme i en corona-præget tid.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.