Microsofts C5-eventyr kan ende som et mareridt

Computerviews: Økonomisystemet C5 har i mange år været et gulddæg, som skaffede masser af kunder til Microsofts danske ERP-forretning. Men en ny cloudbaseret version af C5-programmet er ved at skabe iltmangel i softwaregigantens partner-økosystem.

"Før i tiden var det sådan, at hvis man skulle starte en forretning, så sagde ens revisor, at man skulle have en C5. Men det siger han ikke mere."

Så klart formulerede direktør Anders Thomsen fra it-firmaet It Business Center for et par dage siden her i Computerworld det problem, som over de seneste år har ramt Microsofts klassiske økonomiprogram C5.

Bag citatet gemmer der sig en historie om, hvordan Microsofts højt profilerede cloud-strategi kan risikere at smadre en forretningsmodel, som har skaffet smør på brødet for hundredevis af små C5-forhandlere.

Det er også historien om, hvordan amerikansk mentalitet og forståelse af it-markedet ikke bare en-til-en kan overføres til en dansk virkelighed.

Men måske allervigtigst er det historien om, at de kunder, som i sidste ende skal betale for produkterne, ikke længere lader sig dupere af Microsoft-navnet.

De vil bare have et it-system, der fungerer og som gør deres forretning stærkere og mere effektiv.

De seneste par dage har Computerworld kunnet fortælle, hvordan produkter som det dansk udviklede Aplicor og ikke mindst det populære e-conomic er gået på strandhugst hos Microsoft.

De to firmaer har indgået partnerskaber med en stribe it-forhandlere, som i årevis har været bundloyale over for Microsofts ERP-produkter som C5 og Dynamics NAV.

Nemme at tage i brug
Meldingen fra forhandlerne er klar.

De har brug for produkter som e-conomic og Aplicor, der er nemme at tage i brug, og som forhandlerne kan bruge som første skridt til at skabe en langvarig relation til kunderne.

Den rolle som en fødekæde for nye kunder sad C5 og Microsoft indtil for få år siden solidt på.

Men som det indledende citat illustrerer, er det ikke længere tilfældet.

Relancering spiller vigtig rolle
En vigtig forklaring er den relancering af C5, som Microsoft foretog for et års tid siden.

Kernen i det gamle C5 blev skiftet ud med mere tidssvarende teknologi fra Microsofts Dynamics NAV.

Det betød blandt andet, at mange af de eksisterende C5-forhandlere måtte en tur på skolebænken for at lære, hvordan man koder og laver kundetilrettede løsninger på den nye platform.

Dejligt, men også dyrt - både for Microsofts partnere, men også for de kunder, som bogstaveligt talt i flere årtier har brugt de løsninger, som forhandlerne har udviklet til C5-platformen.

Den øvelse har fået mange af de gamle C5-forhandlere til at gå på udkig efter alternativer, og det har banet vejen for den aktuelle offensiv fra Microsofts konkurrenter.

Ironien i historien er, at både Aplicor og e-conomics' meget enkle systemer er bygget på en cloudbaseret platform.

Lige præcis det, som Microsoft i årevis har prædiket for sine partnere.

Så hvad er det lige, der er gået galt?

En del af forklaringen er, at C5 er et rent dansk produkt, som i praksis ikke sælges på andre markeder end det danske.

Og selv om C5 er en gigant på de danske marked er det stadig en lilleput i global sammenhæng. Slet, slet ikke er noget, der imponerer i Microsofts hovedkvarter i Redmond.

Det illustreres bedst af et indlæg i Computerworlds debatforum, hvor en af vore læsere ironiserer over et indgangsspørgsmål fra et af Microsofts certificeringskurser. Det lyder sådan her:

"Du er systemansvarlig i en mindre virksomhed med 1.500 pc-brugere."

Den tager vi lige igen:

"Du er systemansvarlig i en mindre virksomhed med 1.500 pc-brugere."

Hvor mange på dansk marked?
Citatet fortæller, hvor stærkt den amerikanske opfattelse af it-markedet står internt i Microsoft.

For tænk lige efter: Hvor mange af den slags kunder findes egentlig på det danske marked?

Og hvor nemt er det så lige for Microsoft i Danmark at få velsignelse - og økonomi - til at servicere C5's partner-økosystem, hvor den typiske har færre end 20 brugere.

Til illustration: Flere kilder fortæller udenfor referat, hvordan det mandskab hos Microsoft, som skal hjælpe forhandlerne med at udviklere deres forretning over de seneste par år er skåret kraftigt ned.

Det er ikke sket, fordi Microsoft i Danmark er "ligeglad med partnere", som ellers er opfattelsen blandt nogle forhandlere.

Strategiske beslutninger
Årsagen skal måske søges i, at de strategiske beslutninger, som sætter dagsordenen "bliver taget udenfor Danmark", som direktør i indkøbskæden CBC, Peder Hvejsel tidligere har udtrykt det overfor Computerworld.

Men vil det så lykkes for konkurrenterne at vippe Microsoft af pinden?

Partnerchef for Microsoft Danmarks Dynamics-forretning, Maja Løve Dybdahl, er tilsyneladende ikke så bekymret. Hun peger blandt andet på, at det for en forhandler er dyrt at holde en forretning med flere forskellige ERP-produkter kørende.

Og det har hun fuldstændig ret i. Jo flere og jo mere avancerede produkter, jo større er kravene til den tekniske viden og det salgsapparat som den enkelte forhandler skal vedligeholde.

Men den pointe kan også ramme Microsoft selv og få partnere til helt at droppe Microsoft til fordel for konkurrerende ERP-produkter som for eksempel economic og Aplicor.

Læs også:

Microsofts danske partnere fylder hylderne med Microsoft-rivalers produkter

25 år med Navision
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.