Flash-storage: Derfor gør software Flash endnu mere interessant

Klumme: Priserne på Flash-teknologi er faldet så meget, at det er en naturlig del af datacenteret. Men hvad man skal vælge i junglen af differentierede Flash-storage-løsninger? Og er der en helt tredje vej?

Flashteknologi blev for alvor en del af datacenteret i 2014.

Prisen er nu endelig på et niveau, hvor man kan tænke Flash-teknologi ind i løsninger af næsten enhver slags - i hvert fald der, hvor der er behov for det.

Tidligere har de høje priser på Flashmedier - sammenlignet med traditionelle roterende diske - været en væsentlig årsag til, at de mest performancehungrende projekter som for eksempel VDI eller BI enten blev udskudt eller sågar afvist, fordi økonomien ganske enkelt ikke ikke hang sammen, når man først fik regnet på, hvad der reelt skulle bruges af udstyr til at levere varen.

De tider ser langt om længe ud til at være forbi.

I de senere år er det væltet frem med nye storagefirmaer, som selvfølgelig også har bidraget væsentligt til udbredelsen og udviklingen i markedet - udover de typiske kræfter i consumer-pc-markedet.

Flash giver nye muligheder
Mulighederne er mange, og nye løsninger tilbydes nu ofte som rene Flash-systemer - det vil sige eksempelvis udelukkende med SSD-diske eller som hybrid-systemer, hvor man kombinerer Flash-medier med de traditionelle roterende diske.

Nogle leverandører tilbyder niche-teknologi, hvor andre benytter standard-teknologi, og mange har et spændende softwarelag på toppen, som tilbyder relevante services som snapshot, replikering, datareduktion og avanceret hypervisor-integration.

Spørgsmålet er så, hvad man skal vælge i denne jungle af differentierede Flash-storage-løsninger.

- Skal man satse på flere Tiers (niveauer eller typer) af storage-teknologi og dermed søge effektiviteten? 

- Eller bør man sigte efter Flash-storage som den primære teknologi til at levere de hestekræfter, som virksomhedens applikationer kræver?
Kostbar performance
Der findes faktisk løsninger i markedet, som tillader at tænke i begge retninger.

Løsninger, hvor man kan definere en mængde Flash-storage til sine primære workloads og så supplerer med langsommere, men langt større høj-kapacitets SAS-diske for at sikre et fornuftigt niveau af effektivitet.

Flashdiske vil stadig være i den dyre ende, selv om prisen er faldende.

Derfor giver det god mening for mange at supplere med SAS-diske for at opnå en højere kapacitet og ydeevne til en lavere pris per gigabyte.

Alene performancepotentialet per Flash-disk giver nye muligheder for konsolidering, og kapaciteten per disk bliver stadig større.

Dertil har voksende applikationskrav gjort det mere relevant end nogensinde at levere storage tættere til CPU'en, så mange nye bud på løsninger har både Flash og SAS-teknologi med Tiering inde i selve serveren - altså uden mere traditionel ekstern, netværksforbundet storage.

Infrastruktur på slankekur
I den forholdsvis nye bølge af software-defined storage (SDS) har selv leverandører som Microsoft og VMware set muligheden for at tilbyde fleksibel storage i deres egne software-baserede hypervisor-løsninger.

Måske fordi mange datacentre - til trods for virtualisering - har vokset sig lidt for store med tiden.

SDS virker lovende, og det er blevet vækstmotor for, hvad nogen vil kalde "Hyper Convergence"-bølgen, som er en interessant cocktail af compute, storage og hypervisor i den samme server, hvor man med noget smart software kan sætte stadig flere servere sammen, efterhånden som behovet stiger, og herved skalere til evigheden - på helt almindelig standardhardware.

Mere om det i næste klumme.


mest debatterede artikler

Premium
Lars Engbork klar til at komme i gang som ny topchef for Visma E-conomic: "Vi har allerede lagt en plan for fremtiden"
Interview: Den nye direktør for Visma e-conomic havde for få måneder siden ikke regnet med, at han skulle overtage posten som CEO efter Mads Rebsdorf, der efter 10 år hos Visma er skiftet til en toppost hos norske Kahoot.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.