Artikel top billede

Flash-storage: Derfor gør software Flash endnu mere interessant

Klumme: Priserne på Flash-teknologi er faldet så meget, at det er en naturlig del af datacenteret. Men hvad man skal vælge i junglen af differentierede Flash-storage-løsninger? Og er der en helt tredje vej?

Flashteknologi blev for alvor en del af datacenteret i 2014.

Prisen er nu endelig på et niveau, hvor man kan tænke Flash-teknologi ind i løsninger af næsten enhver slags - i hvert fald der, hvor der er behov for det.

Tidligere har de høje priser på Flashmedier - sammenlignet med traditionelle roterende diske - været en væsentlig årsag til, at de mest performancehungrende projekter som for eksempel VDI eller BI enten blev udskudt eller sågar afvist, fordi økonomien ganske enkelt ikke ikke hang sammen, når man først fik regnet på, hvad der reelt skulle bruges af udstyr til at levere varen.

De tider ser langt om længe ud til at være forbi.

I de senere år er det væltet frem med nye storagefirmaer, som selvfølgelig også har bidraget væsentligt til udbredelsen og udviklingen i markedet - udover de typiske kræfter i consumer-pc-markedet.

Flash giver nye muligheder

Mulighederne er mange, og nye løsninger tilbydes nu ofte som rene Flash-systemer - det vil sige eksempelvis udelukkende med SSD-diske eller som hybrid-systemer, hvor man kombinerer Flash-medier med de traditionelle roterende diske.

Nogle leverandører tilbyder niche-teknologi, hvor andre benytter standard-teknologi, og mange har et spændende softwarelag på toppen, som tilbyder relevante services som snapshot, replikering, datareduktion og avanceret hypervisor-integration.

Spørgsmålet er så, hvad man skal vælge i denne jungle af differentierede Flash-storage-løsninger.

- Skal man satse på flere Tiers (niveauer eller typer) af storage-teknologi og dermed søge effektiviteten? 

- Eller bør man sigte efter Flash-storage som den primære teknologi til at levere de hestekræfter, som virksomhedens applikationer kræver?

Kostbar performanceDer findes faktisk løsninger i markedet, som tillader at tænke i begge retninger.

Løsninger, hvor man kan definere en mængde Flash-storage til sine primære workloads og så supplerer med langsommere, men langt større høj-kapacitets SAS-diske for at sikre et fornuftigt niveau af effektivitet.

Flashdiske vil stadig være i den dyre ende, selv om prisen er faldende.

Derfor giver det god mening for mange at supplere med SAS-diske for at opnå en højere kapacitet og ydeevne til en lavere pris per gigabyte.

Alene performancepotentialet per Flash-disk giver nye muligheder for konsolidering, og kapaciteten per disk bliver stadig større.

Dertil har voksende applikationskrav gjort det mere relevant end nogensinde at levere storage tættere til CPU'en, så mange nye bud på løsninger har både Flash og SAS-teknologi med Tiering inde i selve serveren - altså uden mere traditionel ekstern, netværksforbundet storage.

Infrastruktur på slankekur
I den forholdsvis nye bølge af software-defined storage (SDS) har selv leverandører som Microsoft og VMware set muligheden for at tilbyde fleksibel storage i deres egne software-baserede hypervisor-løsninger.

Måske fordi mange datacentre - til trods for virtualisering - har vokset sig lidt for store med tiden.

SDS virker lovende, og det er blevet vækstmotor for, hvad nogen vil kalde "Hyper Convergence"-bølgen, som er en interessant cocktail af compute, storage og hypervisor i den samme server, hvor man med noget smart software kan sætte stadig flere servere sammen, efterhånden som behovet stiger, og herved skalere til evigheden - på helt almindelig standardhardware.

Mere om det i næste klumme.