Er dit datacenter blevet for fedt? Så er hyperkonvergens svaret

Klumme: Traditionel konvergens i datacenteret har samlet en masse fysiske komponenter i én stak og fået dem til at arbejde sammen. Hyperkonvergens går hele vejen.

Mange virksomheders datacentre har efterhånden vokset sig ganske fede i løbet af de sidste ti års udvikling med blandt andet virtualiseringsbølgen.

De fysiske servere er efterhånden et fåtal, og de virtuelle servere har taget over i et uset omfang og gjort infrastrukturen tungere, end de fleste vel havde regnet med. 

Udgangspunktet var vel faktisk at reducere eller ligefrem få mere ud af det, man havde allerede.

Men der er over tid blevet indkøbt stadig flere servere, ofte et SAN eller flere samt diverse mere eller mindre kostbare softwarelicenser til hypervisors eller lækre tools til at forbedre management, backup, overvågning eller lignende.

Ny vin på gamle flasker
Ud af denne mangfoldige udvikling er nye teknologivirksomheder udsprunget næsten dagligt, og udvalget er i dag ganske utroligt i omfang, når det drejer sig om virtualiserings-understøttende software, storage eller applikationsintegration.

Disse virksomheder har siddet med i udviklingen og set muligheder i denne nye mangfoldighed, som givetvis giver nye udfordringer i form af kompleksitet eller omfang.

Konceptet "Converged infrastructure" blev født i dette nye morads og søgte at skabe værdi på flere af disse fronter ved at samle de nødvendige hardwarekomponenter i en og samme stak, hvorved man ved hjælp af noget smart software i større eller mindre grad kunne automatisere udrulning af maskiner eller lave click'n drop af templates.

Alt dette for at simplificere og forkorte it-afdelingens arbejdsgange i forbindelse med levering af nye services.

Hvorfor er traditionel konvergens en dinosaur
Converged løsninger kunne nu leveres forberedt i et eller flere racks, og når man satte strøm til, havde man pludselig en infrastruktur klar til næste bølge af VDI eller lignende.

Men prisen var tit i den høje ende, som det ofte forholder sig med nye initiativer af denne slags, og selv om der var en vis successrate i konceptet, har primært større virksomheder eller serviceproviders kunnet skabe tilstrækkelig med værdi til prisen.

Ideen var utvivlsomt god, men omkostninger hindrede udbredelsen, og det blev nødvendigt at finde andre veje til den hellige gral af effektiv drift.

Næste step er den forholdsvis nye trend kaldet "Hyperconvergence", som uden tvivl er det nye sort inden for infrastrukturteknologi.

Krisens hungren efter stadig lavere omkostninger har givet liv til denne udvikling, hvor særligt Google, Amazon og lignende cloud-serviceudbydere markant har påvirket alt dette gennem selskabernes softwareudvikling, som konstant har søgt nye veje til at udnytte hardwarens overskud og skabe en bedre bundlinje.

Det har blandt andet resulteret i software defined-konceptet og web scale-arkitektur.

Nu kan infrastruktur skalere ind i fremtiden
Hvor man med traditionel konvergens har kunnet samle en masse fysiske komponenter i én stak og få dem til at arbejde sammen, er hyperkonvergens gået hele vejen.

En del af de typiske hardwarekomponenter er nu virtualiseret med det resultat, at man har opnået et markant "tyndere" koncept.

Hyperkonvergens består i sin enkelthed udelukkende af fysiske servere, som med smart software kan levere både compute, storage, hypervisor og management - og alt sammen i et super 'scale-out' format - det vil sige løsninger, der kan skalere i særligt stort omfang, hvilket også gør dem relevante i enterprise-regi.

Værdien er til at få øje på.

Tænk, hvis man som virksomhed står overfor at udskifte sin infrastruktur eller skal købe ind til nye projekter - eksempelvis VDI eller BI, som ofte er hardwaretunge projekter. Så kunne man altså overveje en softwarebaseret løsning. Hidtil har man skulle købe komponenter til netværk, servere og ikke mindst storageinfrastruktur, hvorved budgettet typisk skulle være af en betydelig størrelse.

For ikke at tale om behovet for kyndige it-ressourcer til de forskellige discipliner.

Mange projekter er udskudt eller droppet, netop fordi økonomien ikke hang sammen, når det kom til stykket.

Mit bud er, at de smarteste leverandører af 'Hyperconvergence', for eksempel Nutanix, kommer til at ændre dette billede og leverer mere tilgængelig, åben og skalerbar infrastruktur, end man hidtil har set.

Det bliver spændende at følge denne udvikling og se, hvor meget det kommer til at accelerere virksomhedernes projekter i fremtiden.


Premium
Derfor er SAP ramt af kæmpe nedtur trods stor stigning i indtjeningen
ComputerViews: Mægtige SAP’s markedsværdi er på et øjeblik styrtdykket i den største enkeltstående nedtur for selskabet siden 1999. Selskabet er krise. Se her hvorfor.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.