Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Korruptionssag: Derfor er kun tre af de seks varetægtsfængslede it-topfolk blevet løsladt

ComputerViews: Østre Landsret har løsladt tre af de seks sigtede it-topfolk i den store korruptionssag i Region Sjælland. Men hvorfor lige disse tre? Og hvorfor ikke de andre?

ComputerViews: Østre Landsret besluttede onsdag, at tre af de seks varetægtsfængslede i den store korruptionssag i Region Sjælland skulle løslades.

Det kan du læse mere om her: Østre Landsret løslader tre sigtede it-topfolk i stor korruptionssag

De har siddet i fængsel i 14 dage, siden Retten i Nykøbing Falster 10. juni besluttede at bure dem inde, efter at politiet 9. juni havde raidet en række adresser - herunder Atea og 3Ait og Region Sjælland i en samlet lyn-aktion i sagen, som du kan få overblikket over her.

Hvorfor er netop disse tre personer så blevet løsladt? Og ikke de sidste tre, der fortsat sidder varetægtsfængslet?

Stort indgreb

Det er et stort indgreb i menneskers liv at blive fængslet: Man mister sine rettigheder, job og familieliv sejler, alting er i oprør, ens gode ry og rygte lider stor skade, og man kan ikke passe sit arbejde.

Hertil kommer selvfølgelig chokket over at blive umyndiggjort samt bekymringerne om fremtiden.

Derfor skal der være rigtigt gode grunde til at forlænge en varetægtsfængsling for yderligere en 14 dages-periode - som for eksempel, at det kan begrundes, at de sigtede vil kunne skade politiets efterforskning ved at påvirke folk, fjerne beviser, rydde op efter balladen, afstemme deres forklaringer og lignende, hvis de er på fri fod.

Involveret på forskelligt niveau

De seks varetægtsfængslede har alle været involveret i håndteringen af den såkaldte 'konto 2840' i Atea, som spiller en central rolle i sagen, men de har været involveret på forskellige niveau.

Kontoen har den nuværende - og også sigtede - koncernchef i Atea, Morten Felding, tidligere fortalt om.

Der er blevet nedlagt navneforbud i denne sag for at beskytte de sigtedes omdømme og gode navn og rygte, inden sagen for alvor kommer i gang.

Computerworld erfarer, at de i alt 13 sigtede - Atea-chef Morten Felding har selv tidligere bekræftet at være en af dem - er delt op i to grupper, som vi kan betegne som 'den strategiske' og 'den operationelle.'

Løsladelsen onsdag gælder således hele 'den strategiske' gruppe - altså de it-topfolk, der (måske) har været involveret i sagen ved at tilbyde og nyde luksus-ture til blandt andet USA og Dubai som led i smøring - men som ikke har været direkte involveret i planlægningen og de konkrete aftaler samt i selve den konkrete håndtering af 'konto 2840.'

Vi må konkludere, at politiet med løsladelsen af de tre har sikret alle de ting, oplysninger og data, som har været tilgængelige fra de tre pågældende topfolks kontorer, pc'er og lignende.

Det betyder, at retten vurderer, at de ikke længere kan påvirke efterforskningen i sagen ved at være på fri fod.

Tilbage i fængsel sidder fortsat 'den operationelle' gruppe. Den består af tre personer lidt længere nede i organisationernes hierakier end de tre løsladte.

Disse tre personer har ifølge Computerworlds været involveret i den mere direkte håndtering af midler, pengestrømme og konto 2840 i sagen. Det er med andre ord dem, der har haft 'fingrene nede i suppen' og skubbet rundt med de konkrete beløb og lignende.

En af dem har da også erkendt, at han 'aktivt administrerede' konto 2840.

Det kan du læse mere om her: Fængslet Atea-ansat styrede bestikkelseskonto.

Deres mere direkte involvering i konto 2840 betyder, at der i deres del af sagen fortsat kan være fakturaer, konti, posteringer og meget andet, som politiet endnu ikke har fået gennemgået, men som politi (og retten) vurderer alligevel kan gemme på vigtige oplysninger i sagen.

Det taler i anklagemyndighedens øjne for, at varetægtsfængslingerne af disse tre personer forlænges for dermed at sikre, at de ikke fjerner materiale, som politiet endnu ikke har fundet frem til.

Korruptionssagen er under de seks personers varetægtsfængslet blevet foldet mere eller mindre ud i pressen - blandt andet i kraft af Atea-direktør Morten Feldings åbenhed om emnet.

Han er interesseret i at få ryddet op, idet korruptionssagen fandt sted før han overtog ansvaret for selskabet.

Sagen står til at blive den største korruptionssag i nyere danmarks-historie. Men selv om der muligvis er noget om snakken, er ingen blevet dømt endnu. Og derfor er alle de involverede i princippet fortsat uskyldige.

De seks personer, der blev varetægtsfængslet for godt 14 dage siden, har alle erklæret sig uskyldige.

Nu er de tre højest placerede it-folk i sagen altså på fri fod. De er sikkert taget hjem for i første omgang at slikke deres sår hjemme ved deres familier, og de risikerer da også en ganske alvorlig straf, hvis de bliver kendt skyldige i korruption.

Det kan du læse mere om her: Bestikkelsessagen: Så hård en straf risikerer de sigtede it-folk

Forude venter der dem alle en seriøs og meget alvorlig forklarings-opgave for familier, kolleger, ansatte, samarbejdspartnere og alle andre, der har bemærket, at de har været væk fra deres daglige funktioner.

Har de en acceptabel forklaring?

Hvad vil de fortælle? Giv dit bud i debatfeltet herunder.

Læs også:

Tidligere ansatte: Bestikkelse var helt normalt i Atea

Fængslet Atea-ansat styrede bestikkelseskonto

Analyse: Bestikkelsessagen er et forretningsopgør, der løb af sporet

Den store it-bestikkelses-sag: Problemet rækker langt dybere end bare Region Sjælland.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere