Artikel top billede

Millionerne ruller: KMD er stadig mastodonten på det kommunale it-marked

Kommunerne bruger hvert år op mod syv milliarder kroner på it. Men hovedparten af de kommunale it-indkøb ligger stadig hos ganske få leverandører. To it-firmaer sidder på mere end halvdelen af markedet.

It-firmaerne KMD og Atea stod sidste år for mere end halvdelen af kommunernes it-indkøb.

Det viser tal for kommunernes it-indkøb, som rådgivnings- og analysefirmaet UdbudsVagten har samlet for Computerworld over it-indkøbene i 86 af landets 98 kommuner.

Mastodonten på det kommunale marked er fortsat KMD, som i 2014 fakturerede kommunerne for i alt 2,4 milliarder kroner. Det svarer til, at 44 procent - eller næsten halvdelen - af omsætningen på de 86 kommuners it-indkøb endte i kassen i KMD.

Nummer to på listen er en anden af giganterne på det danske it-marked, Atea, som i 2014 fik 667 millioner kommunale it-kroner i kassen. Det svarer til, at hver ottende kommunale it-krone gik til Atea.

Derfra er der igen et stort spring ned til nummer tre og fire på listen, Fujitsu og Axcess, som med et salg henholdsvis 149 og 139 millioner kroner hver står for knap tre procent af de kommunale it-indkøb.

Netop Axcess blev tidligere i år opkøbt af Atea, og lægger man de to firmaers omsætning på kommunernes udbudte it-kontrakter sammen, stiger Ateas andel af det kommunale marked til godt 800 millioner kroner - eller 15 procent. (se oversigt nederst på siden)

Selvom kommunerne i stigende omfang sender deres it-indkøb i udbud gennem rammeaftaler hos blandt andet SKI, er det altså stadig ganske få leverandører, der står for at levere hovedparten af de kommunale it-indkøb.

Kommuner køber it for næsten syv milliarder

Opgørelsen fra UdbudsVagten omfatter som nævnt 86 af landets 98 kommuner, som i løbet af 2014 brugte 5,36 milliarder kroner på at købe it-ydelser.

Hos UdbudsVagtens anslår direktør Kevin Leig Bengtsson, at de 12 kommuner, som ikke er med i opgørelsen, køber ind for yderligere cirka halvanden milliard kroner om året.

Det samlede kommunale it-marked når dermed ifølge UdbudsVagtens beregninger op på 6,88 milliarder kroner.

Kevin Leig Bengtsson siger til Computerworld, at de faktiske omsætningstal viser, at KMD fortsat er den absolut dominerende spiller på det kommunale marked.

Men han peger samtidig på, at mange mindre leverandører bruger energien forkert, når de sælger til kommunerne. Op mod to tredjedele af de kommunale indkøb - på tværs af brancher - sker nemlig uden udbud.

Det offentlige it-marked kan inddeles i tre større hovedgrupper.

Hver hovedgruppe stiller meget forskellige krav til it-leverandørens investeringsvillighed, størrelse og udbuds- og tilbudskompetencer.

Som leverandør bør man ifølge Kevin Leig Bengtsson derfor grundlæggende overveje, hvilke forudsætninger man har for at slås om kontrakterne i følgende tre hovedgrupper:

1. KMDs tidligere monopolområder.
2. Øvrige konkurrenceudsatte/udbudte områder.
3. Samhandel uden forudgående udbud.

"Der er tendens til flere udbud, men det går relativt langsomt. Hele den offentlige sektor gennemfører hvert år udbud svarende til 100 milliarder kroner. Men fra de faktiske omsætningsdata ved vi, at der sendes fakturaer for cirka 300 milliarder kroner. Det er måske en øjenåbner for mange virksomheder, at to tredjedele af kommunernes indkøb foregår uden udbud, og derfor skal angribes på en anden måde," siger Kevin Leig Bengtsson.

KMD vil skrumpe

Hos kommunernes udbuds- og indkøbsfællesskab Kombit spår kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard, at KMD's andel af det kommunale marked vil skrumpe i takt med, at større dele af kommunernes it-indkøb kommer i udbud.

Kommunerne har hidtil været bundet til en stribe såkaldte monopolsystemer hos KMD. De systemer har nu været igennem udbud, og ad den vej er andre leverandører er på vej ind på markedet.

"Tallene fra UdbudsVagten giver et meget godt billede af, hvordan markedet hidtil har fungeret. Derfor er det også et meget godt billede på, at det vi gør i Kombit, har sin berettigelse, og vi vil i løbet af de næste tre til fem år se, at en række andre leverandører vil få en større andel af de kommunale it-indkøb," siger Mikkel Tang Hedegaard.

Top 10: Her er de 10 største it-leverandører på det kommunale it-marked i 2014.

FirmaOmsætning (mio.kr.):Pct.
KMD *235143,8
Atea **80615,0
Fujitsu1492,8
Comm2ig1041,9
Dustin851,6
EG ***721,4
Ricoh611,2
CSC541,0
Dell450,8
IST Danmark440,8

Kilde: Udbudsvagten.
Opgørelsen omfatter ikke Aalborg, Brøndby, Egedal, Faaborg-Midtfyn, Gladsaxe, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Jammerbugt, København, Næstved og Ærø.
* KMD A/S + KMD BPO A/S
** Atea A/S + Axcess A/S
*** EG A/S + EG Team Online A/S + EG Data Inform A/S
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere