Artikel top billede

Falsk direktør franarrer it-firma 88 millioner kroner

Kriminelle, der udgav sig for at være topdirektører i it-koncernen Arrow, har lokket ansatte til at udbetale millioner af dollar til bankkonti i Asien. De kriminelle har også forsøgt at narre ansatte i Arrows danske afdeling.

Ansatte i den amerikanske it-koncern Arrow er blevet udsat for et fupnummer, som har kostet firmaet 13 millioner dollar - eller hvad der svarer til cirka 88 millioner kroner.

Ifølge en meddelelse i det seneste regnskab er svindelen foregået ved, at kriminelle der har udgivet sig for at være topchefer i Arrow-koncernen, har kontaktet menige medarbejdere, som så er blevet lokket eller truet til at overføre store pengebeløb til bankkonti i Asien.

Arrow oplyser, at svindelen fandt sted den 22. januar, men fortæller ikke, hvor i verden det store fupnummer er foregået, eller om ansatte i koncernen er under mistanke for at have deltaget i ulovligheder. Selskabet oplyser, at man betragter sagen som en "isoleret begivenhed, som ikke er associeret til brud på sikkerhed eller tab af data".

De opfindsomme fupmagere har også forsøgt sig med tricket over for ansatte i Arrows danske afdeling i Viby ved Aarhus. Men de har tilsyneladende ikke haft held med deres forehavende.

Hos Østjyllands Politi bekræfter fungerende politikommissær Nicki Pedersen, at Arrow har politianmeldt et forsøg på bedrageri

"Jeg kan bekræfte, at vi den 4. februar har fået en anmeldelse på et forsøg på bedragerimod Arrow ECS," siger Nicki Pedersen til Computerworld. Han ønsker ikke at fortælle om de nærmere detaljer i sagen.

Forsøg på svindel mod dansk afdeling

Arrows danske landechef, Henrik Resting-Jeppesen fortæller, at Arrow i Danmark indenfor den seneste måned dagligt er blevet ringet op af personer, der udgiver sig for at "højt på strå" i koncernen.

"Man ringer til vores reception og udgiver sig for at være en person, som på ene eller anden måde har en masse magt - for eksempel vores øverste præsident i USA eller nogen fra vores leverandører. Indenfor den sidste måned har vi da i hvert fald fået 20 af de her henvendelser. Og formålet er at lave svindel," siger Henrik Resting-Jeppesen, som understreger, at det ikke er lykkedes de kriminelle at lokke penge ud af den danske afdeling.

Den danske Arrow-chef ved efter eget udsagn ikke, hvor i verden det er lykkedes de kriminelle at narre penge ud af Arrow.

"Mit fokus er, at jeg skal sørge for at mine medarbejdere i Danmark er fuldt ud informeret om, at der er forsøg på svindel via mails og over telefonen, og hvis de bliver kontaktet af nogen, der udgiver sig for at være præsidenten for Arrow Worldwide, så kan de bare smide røret på," siger Henrik Resting-Jeppesen.

Han fortæller videre, at Arrow i Danmark har valgt at politianmelde forsøgene på svindel, for at man på koncernniveau kan dokumentere, at man er udsat for svindel.

Sagen om svindel mod Arrow kommer ifølge britisk CRN kun få måneder efter at revisionsfirmaet Deloitte advarede om en voldsom stigning i antallet af forsøg på såkaldt "fake president"-svindel, hvor kriminelle ved at udgive sig for at være højtstående koncernchefer forsøger at få ansatte på lavere niveauer til at overføre kontanter til konti udenfor selskabet.

Læs også:

Ny type phishing-mail har din chef som afsender




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere