Artikel top billede

Test af Lenovo Yoga 900: Tynd og fleksibel - men du er nødt til at acceptere svagheder

Yoga 900 er den tyndeste Yoga-computer fra Lenovo, der stadig er smidig som en yogatræner på speed. Men hvad kan du egentlig bruge det til?

Lenovo var en af de første computerproducenter til at omfavne computerdesign, hvor du kunne vende skærmen 360 grader.

Designet omdanner din computer til en lidt kluntet Windows-tablet og omfavner hele Windows 10-mantraet om både at fungere som tablet og som pc.

Men mens Yoga 900 fungerer både som tablet og som pc, så må du også acceptere nogle kompromisser.

Dog er Yoga 900 en af de tyndeste Windows-computere med vendbar skærm på markedet, og det er da også noget.

Speciel skærm til de få

Yoga 900 er næsten identisk med de tidligere modeller i Yoga-serien, ud over at designet med tiden og teknologiske fremskridt er blevet tyndere.

Chassiset består af aluminium med plast omkring tastaturet og på kanterne.

Plasten ved tastaturet føles læderagtig uden at være det, og når du roterer skærmen rundt som en tablet, føles det rart at røre ved.

Yoga 900 er dog ikke helt så robust som andre bærbare computere i samme størrelse. Det føles om om, at du kan bøje den fra side til side, når du står med den. Noget du ikke oplever hos HP's Spectre x360 eller hos Apples Macbooks. 

Men når vi nu er ved det vendbare design, så er vi stadig ikke overbevist om, at det er de optimale måde at benytte en Windows-tablet på.

Vi har tidligere testet og benyttet en HP Spectre X360-computer med samme design, og igennem de seks måneders brug kan vi tælle på én hånd, hvor mange gange vi brugte tablet-funktionen.

Når du vender skærmen 360 grader rundt, ender du med at have en 13" stor tablet, hvor du kan mærke et tastatur på bagsiden. Vi siger ikke, at Yoga 900 er en ringe Windows-tablet, langt fra, men vi beder dig om at overveje, om du vil få det brugt.

Hvis du ønsker en Windows-tablet-pc, så vil vi nok foreslå dig en Surface Pro eller HP Elite x2, der først og fremmest er en Windows-tablet.

Men som bærbar gør Lenovo Yoga 900 det godt.

Læs også: Test: Surface Book er tæt på at være den perfekte bærbare

Supertynd og super hurtig

Computeren måler cirka 150 millimeter, når den er lukket, og vejer 1,29 kilo. Samtidig indeholder den et 66 Wh-batteri, som giver dig omkring ni timers brug. Vi ramte ofte de syv-otte timer.   

Vi har tidligere kritiseret Lenovos Yoga-serie for ikke at byde på ydeevne nok prisen taget i betragtning, men Yoga 900 skal ikke modtage samme kritik.

Yoga 900 kan prale med en i7-6700 Skylake-processor, der sammen med 8 GB RAM i den testede model fint håndterede de opgaver, vi testede.

Nej, du skal ikke forvente, at du skal game i stor stil på computeren, men lette spil og redigering og kontorarbejde vil den nok klare uden problemer.

Vi kunne også sagtens redigere video og billeder på computeren uden problemer.

Guide: Sådan vælger du den bedste bærbare computer, der både kan være en tablet og en pc

Vi kan se på benchmarks, at den selvsamme processor klarer sig en smule bedre i andre compuere, men det er ikke noget, som du vil kunne mærke.

Den tynde profil kræver dog nogle ofre. Lenovo er kendt for sine velfungerende tastaturer på bærbare computere, men på Yoga 900 må du leve med taster, som på grund af en lav højde giver en forringet skriveoplevelse.

Det har været en tendens på Yoga-computere fra dag et, og selvom du sagtens kan skrive og arbejde på en Lenovo Yoga 900, så findes der computere, der giver en bedre skriveoplevelse.

Touch-pad'en er heller ikke den bedste af sin slags, men gør det udmærket.

Samtidig er der også Lenovo-computeres største minus: Mængden af crapware.

Lenovo har en notorisk evne til at fylde sine computere med ligegyldigt software for at sænke prisen for computeren, hvilket jo på sin vis er en god ting, men du kommer til at bruge tid på at slette de 22 ekstra programmer og apps, som Lenovo tænker, du har brug for. Spoiler: Det har du ikke.

Konklusion

Lenovo Yoga 900 er den nyeste Yoga-computer i Lenovos serie af supertynde computere, der også kan bruges som en tablet.

Du bør dog købe Lenovo Yoga 900 med det primære formål at være en bærbar computer.

Tablet-funktionen er en potentiel god funktion, men vil nok for de fleste være en gimmick. Touchskærm på en Windows-bærbar fungerer godt, og Yogaens blev brugt flittigt under testperioden, men det roterende design er en niche-funktion, som mange nok ikke vil bruge.

Det ændrer ikke på, at Lenovo Yoga 900 stadig er en af de bedste og mest unikke bærbare i den tynde ultrabook-klasse. 

Det er en god computer, hvis største mangel er tastaturet. Du finder bedre "skrivemaskiner" i andre bærbare computere i samme kategori i for eksempel enten HP's Spectre x360 eller Dells XPS 13.

Læs også: Test: Microsoft og HP har samarbejdet om en computer - og resultatet er glimrende


Loading ikon