Foto: Michael Heigl, CC BY-ND 2.0

Apple vil fjerne hovedtelefonstikket fra den næste iPhone - her er fem mulige forklaringer

Hvorfor pokker vil Apple fjerne vores hovedtelefonstik?

Meget tyder på, at Apple med den næste generation af iPhonen vil fjerne det velkendte og meget brugte hovedtelefon-stik fra iPhonen.

Det bekræfter blandt andet en række lækkede billeder, der angiveligt forstiller den næste iPhone, som ventes at blive lanceret til efteråret. 

Men som eksempelvis tech-journalist Nilay Patel fra det amerikanske medie The Verge for nylig skrev, så er det et tiltag "som ingen nogensinde har efterspurgt", og som formodentligt vil være til gene for mange brugere. 

Men hvorfor gør Apple det så? Vi kommer her med fem mulige forklaringer. 

Læs også: Den næste iPhone bliver kedelig - men så sker der noget virkelig interessant

1. Hovedtelefonstikket er forældet - bluetooth er fremtiden
Apple er notorisk kendt for at tage barske og ofte upopulære beslutninger på vegne af sine kunder. 

Det sker som oftest, når Apple har vurderet, at en gammel teknologi er klar til at blive afløst af en nyere og mere tidssvarende teknologi, der i sidste ende kan sikre en bedre brugeroplevelse.

Vi har set Apple gøre det med floppydisken i 1998, cd-drevet i 2008 og USB-stikket i den nye Macbook, der udkom sidste år. 

Nu er tiden tilsyneladende kommet til hovedtelefonstikket, der i 1800-tallet blev opfundet til brug på telefoncentralernes omstillingsborde.

Men efter mange års tilløb ser de trådløse bluetooth-hovedtelefoner nu ud til at være på vej mod sit gennembrud, og det ser ud til, at de fleste producenter efterhånden har løst problemerne med dårlige forbindelse og forringet lydkvalitet, som tidligere har plaget de trådløse hovedtelefoner.

Bluetooth-forbindelse har ganske vist stadigvæk sine ulemper. Lyden er marginalt dårligere end på hovedtelefoner med et analogt stik, og samtidig er det nødvendigt at lade hovedtelefonerne op. Til gengæld får du en større bevægelsesfrihed og slipper for sammenfiltrede ledninger.

2. Du får bedre lyd via lightning-stikket
Mange hifi-entuisiaster vil påpege, at lyden i bluetooth-hovedtelefoner stadigvæk halter samtidig med, at de gamle analoge hovedtelefonstik også har sine begrænsninger i en verden, hvor det er muligt at streame lyd i lossless. 

Derfor kan Apples motivation for at udskifte hovedtelefonstikket være at sikre bedre digital lyd via Apples eget lightning-stik.

En teori der forstærkes af vedholdende rygter om, at Apple arbejder på introducere musikstreaming i det tårnhøje lossless-kvalitet i Apple Music. 

Der bliver allerede i dag lavet hovedtelefoner, der understøtter lightning-stikket. Udbuddet er dog ret begrænset, men vil dog formodentligt blive større, hvis Apple som ventet dropper hovedtelefonstikket. 

3. Apple har brug for pladsen til større batteri og højtalere 
Vælger Apple at smide hovedtelefonstikket på porten kan det skyldes, at virksomheden ønsker at udnytte pladsen til nye eller forbedrede komponenter.

Vi har eksempelvis allerede set en række lækkede billeder af, hvad der formodentligt er den næste iPhone, hvor det er tydeligt at høretelefonstikket er blevet erstattet af en ekstra højtaler. 

Samtidig rager et hovedtelefonstik relativt langt ind i telefonen, hvor det lægger beslag på en del internplads, som eksempelvis kan bruges til et større batteri. 

Kigger vi endnu længere ud i fremtiden, så går der desuden rygter om, at den iPhone der kommer i 2017 vil byde på store forandringer og et meget mere kompakt design, som formodentligt vil kræve, at Apple skal udnytte hver en millimeter for at få plads til den nødvendige indmad.

Når Apple vælger at droppede hovedtelefonstikket kan det således være et eksempel på, at Apple allerede nu er i gang med de indledende  "pladsbesparingsøvelser" før den store opdatering af iPhonen i 2017. 

4. Apple vil sælge flere hovedtelefoner
I 2014 købte Apple hovedtelefon-producenten Beats. Vælger Apple at skrotte hovedtelefonstikket vil næsten utvivlsomt komme Beats og dermed Apples egen bundlinje til gode, når brugerne skal ud og erstatte deres gamle hovedtelefoner med et par nye. 

Her det dog værd at huske på, at Beats hovedtelefonforretning stadigvæk kun udgør en stærkt begrænset del af Apples omsætning, og derfor vil et løft i salget hos Beats formodentligt ikke være meget mere end en ekstra fjer i hatten i for Apple.

5. Det giver Apple mere kontrol
Det analoge hovedtelefonstik er en åben standard, der kan bruges af alle. Men med overgangen det digitale lightning-kabel kan Apple få mere kontrol over brugernes musikaflytning.

Der er en mulighed for, at overgangen til det digitale lightning-stik vil betyde, at rettighedshaver vil indføre en såkaldt DRM-beskyttelse, der betyder, at piratkopieret materiale ikke vil kan afspilles via hovedtelefonerne.

Noget lignende så vi eksempelvis med overgangen til HDMI-stik på vores tv.

Samtidig betyder overgangen til lightning-stikket, der er Apples egen proprietære standard, at Apple kan udøve kontrol med, hvilke hovedtelefoner, der anvendes med en iPhone.

Det skyldes at virksomheder, der ønsker at udvikle hardware, som anvender virksomhedens lightning-stik skal godkendes gennem Apples MFi-program (MFI står for Made for iPhone/iPad/iPod).

Det er dog værd at huske på, at MFi-programmet i denne sammenhæng kun omfatter hovedtelefoner, der anvender Apples lightning-stik og ikke almindelige bluetooth-hovedtelefoner, hvilket sætter en naturlig begrænsning for, hvor stor kontrol Apple kan udøve. 


Læs også:
Derfor har iPhone-salget ramt muren - og sådan kommer Apple tilbage på vækstsporet

Fik kritik for Apple Watch: Nu udfordrer Apple verdens største urproducenter  
Premium
Ny topchef skal lede det danske it-sikkerhedsfirma CSIS mod nye internationale markeder
CSIS' nye topchef, Daniel Shepherd kommer til at stå i spidsen for selskabets ekspansion i nye markeder.
Computerworld
Apples næste MacOS rummer en potentiel bombe for udvalgte Mac-brugere
Brugere af Apples nyeste Macbooks og Macs kan opleve at visse apps ikke længere vil fungere i udvalgte regioner.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations.