Gør-Det-Selv: Diagnose og reparation af en QNAP NAS

Steens trofaste NAS er død. Men med lidt snilde og en loddekolbe kan den populære enhed vækkes til live. Se hvordan du gør her.

Klumme: Pludselig en dag holdt min elskede QNAP NAS op med at virke.

Jeg er kylling nok til at tage backup, så var der ikke direkte panikstemning, men lidt sved på panden var der nu, da en del data var tilføjet siden sidste backup.

Jeg er glad for min NAS, som tidligere beskrevet her, så det vil være tiden værd at prøve om jeg kan finde årsagen til fejlen og reparere min NAS.

Displayet på NAS'en skrev "System Booting..." og kom aldrig længere. Det faktum at der trods alt blev skrevet noget i displayet gjorde at jeg i første omgang troede at CPU'en (en Intel Atom) bootede, og at der var tale om en firmware fejl.

En nærmere inspektion viste dog, at displayet drives af en lille PIC microcontroller, og at jeg dermed ikke kunne konkludere om selve CPU'en bootede eller ej.

Næste skridt er, at kigge på om der kan være tale om en hardware fejl, og det første man altid skal gøre når man fejlsøger på hardware er, at måle om alle forsyningsspændingerne er til stede og indenfor specifikationerne.

I denne video gennemgår jeg diagnoseforløbet, og konstaterer at det er strømforsyningen som er synderen.

Artiklen fortsætter under videoen... Det er, som I kan se, en lidt subtil fejl, da 3,3V, 5V og 12V alle er til stede og tilsyneladende uden større ripple eller andre problemer. Problemet er, at signalet PWR_OK fra strømforsyningen indikerer at det modsatte er tilfældet.

ATX standarden definerer at PWR_OK skal antage 5V efter at strømforsyningen er tændt og forsyningsspændingerne er stabile (hvilket burde ske inden for få hundrede millisekunder). Jeg måler kun et par hundrede millivolt og dermed fastholdes CPU'en i RESET.

I næste video skiller jeg strømforsyningen ad, og konstaterer at den ganske rigtig er kaput. Der er adskillige komponenter som er helt forkullet - og det er alt sammen på det print som forestår kontrolfunktionerne, så det svarer fint til symptomerne som målt.

Artiklen fortsætter under videoen... Desværre står strømforsyningen ikke til at redde - flere komponenter er brændt til ukendelighed, og når jeg ikke har schematics kræver det reverse engineering. Derved vil opgaven komme til at tage alt for lang tid. En ny strømforsyning fra QNAP er selvfølgelig en mulighed, men QNAP tager et alt for stort markup, så jeg kan spare næsten 1000 kr ved at købe en standard ATX strømforsyning.

Der er en konsekvens ved at spare penge: Stikkene på en standard ATX forsyning passer ikke over på min NAS, og derfor må loddekolben tages i brug. Organtransplatationen mellem den gamle og den nye strømforsyning viser jeg i sidste video, som slutter med en test af min reparation.

Artiklen fortsætter under videoen... Hermed er patienten genoplivet og jeg kan forhåbentlig se frem til en del flere års trofast tjeneste.

Læs også Steens anden klumme: For stor elregning? Tag med i jagten efter strømtyvene

- eller vil du selv i gang? Gør det selv-IoT, del 1: Sådan bygger du en dims, der kan aktivere andre dimser over internettet

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Microsoft klar med en række store opdateringer til Teams: Se dem demonstreret her
Senere på året kan du se frem til at par nye funktioner i Teams. Microsoft er klar til at give dig større kontrol over samarbejdet på tværs af din organisation, men har også en overhaling klar til video-chat og det klassiske whiteboard. Få overblikket her.
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Hvad gør du? Printsikkerhed er en trussel for din virksomhed!
Du tænker nok: Er printere virkelig så stort en sikkerhedstrussel? På mange måder ja, for i en tid med konstante angreb, er en printer et nemt og ofte overset mål. Blandt andet viser undersøgelsen i dette whitepaper, at der er 68% større sandsynlighed for at printere er kilden til en ekstern trussel eller brist, end der var i 2016, og hele 118% større sandsynlighed for sker internt. Med dette in mente er det overraskende, at kun 30% af de adspurgte it-professionelle anerkender at printere udgør en sikkerhedsrisiko. Læs dette whitepaper og bliv klar over hvad det er du skal være opmærksom på.