Gør-Det-Selv: Diagnose og reparation af en QNAP NAS

Steens trofaste NAS er død. Men med lidt snilde og en loddekolbe kan den populære enhed vækkes til live. Se hvordan du gør her.

Klumme: Pludselig en dag holdt min elskede QNAP NAS op med at virke.

Jeg er kylling nok til at tage backup, så var der ikke direkte panikstemning, men lidt sved på panden var der nu, da en del data var tilføjet siden sidste backup.

Jeg er glad for min NAS, som tidligere beskrevet her, så det vil være tiden værd at prøve om jeg kan finde årsagen til fejlen og reparere min NAS.

Displayet på NAS'en skrev "System Booting..." og kom aldrig længere. Det faktum at der trods alt blev skrevet noget i displayet gjorde at jeg i første omgang troede at CPU'en (en Intel Atom) bootede, og at der var tale om en firmware fejl.

En nærmere inspektion viste dog, at displayet drives af en lille PIC microcontroller, og at jeg dermed ikke kunne konkludere om selve CPU'en bootede eller ej.

Næste skridt er, at kigge på om der kan være tale om en hardware fejl, og det første man altid skal gøre når man fejlsøger på hardware er, at måle om alle forsyningsspændingerne er til stede og indenfor specifikationerne.

I denne video gennemgår jeg diagnoseforløbet, og konstaterer at det er strømforsyningen som er synderen.

Artiklen fortsætter under videoen... Det er, som I kan se, en lidt subtil fejl, da 3,3V, 5V og 12V alle er til stede og tilsyneladende uden større ripple eller andre problemer. Problemet er, at signalet PWR_OK fra strømforsyningen indikerer at det modsatte er tilfældet.

ATX standarden definerer at PWR_OK skal antage 5V efter at strømforsyningen er tændt og forsyningsspændingerne er stabile (hvilket burde ske inden for få hundrede millisekunder). Jeg måler kun et par hundrede millivolt og dermed fastholdes CPU'en i RESET.

I næste video skiller jeg strømforsyningen ad, og konstaterer at den ganske rigtig er kaput. Der er adskillige komponenter som er helt forkullet - og det er alt sammen på det print som forestår kontrolfunktionerne, så det svarer fint til symptomerne som målt.

Artiklen fortsætter under videoen... Desværre står strømforsyningen ikke til at redde - flere komponenter er brændt til ukendelighed, og når jeg ikke har schematics kræver det reverse engineering. Derved vil opgaven komme til at tage alt for lang tid. En ny strømforsyning fra QNAP er selvfølgelig en mulighed, men QNAP tager et alt for stort markup, så jeg kan spare næsten 1000 kr ved at købe en standard ATX strømforsyning.

Der er en konsekvens ved at spare penge: Stikkene på en standard ATX forsyning passer ikke over på min NAS, og derfor må loddekolben tages i brug. Organtransplatationen mellem den gamle og den nye strømforsyning viser jeg i sidste video, som slutter med en test af min reparation.

Artiklen fortsætter under videoen... Hermed er patienten genoplivet og jeg kan forhåbentlig se frem til en del flere års trofast tjeneste.

Læs også Steens anden klumme: For stor elregning? Tag med i jagten efter strømtyvene

- eller vil du selv i gang? Gør det selv-IoT, del 1: Sådan bygger du en dims, der kan aktivere andre dimser over internettet

Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.