Artikel top billede

Datatilsynet advarer: Websites er ikke sikre, bare fordi der er browser-hængelås og står HTTPS

Mange tror, at fremkomsten af en lille hængelås til venstre for en web-adresse samt bogstaverne HTTPS betyder, at adgangen er sikker. Men sådan forholder det sig slet ikke.

Anvender man sin netbank eller lignende på internettet, har mange gjort det til en vane først at kaste et blik helt til venstre i browser-feltet.

Fremkommer der her en lille hængelås fulgt af bogstaverne https:// (hvor s'et står for 'secure' i 'HyperText Transport Protocol Secure) er opfattelsen, at man kan tage det med ro og tro på, at forbindelsen er beskyttet og sikker.

Men sådan forholder det sig rent faktisk slet ikke, lyder det nu fra Datatilsynet, som i en ny såkaldt 'it-sikkerhedstekst ST12' advarer.

"Visning af hængelås eller HTTPS i browserens adressefelt garanterer ikke imod, at uvedkommende kan kigge med eller endda ændre i dataudvekslingen," skriver Datatilsynet.

Hængelåsen er dermed ikke en garanti for sikker forbindelse, ligesom fravær af en hængelås ikke er bevis på, at forbindelsen ikke er sikker, hedder det.

Dataudvekslingen

Datatilsynet peger på, at hængelåsen og bogstaverne HTTPS viser, at selve dataudvekslingen mellem webserver og computer kan være krypteret.

Forvirringen opstår blandt andet, fordi data typisk vil blive udvekslet mellem flere servere, fordi den data, der skal hentes til computeren, ofte lagres flere forskellige steder i forskellige databaser og lignende.

Herfra sendes til den webserveren.

Det er imidlertid kun den ene del af transporten - den mellem webserver og computer - som hængelåsen viser er beskyttet.

Forskellige former for kryptering

Hertil kommer, at hængelåsen samt HTTPS ikke viser hvilken form for kryptering, der anvendes.

Hængelås/HTTPS viser således heller ikke noget om, hvor stærk den anvendte kryptering vitterligt er.

"Flere af de krypteringsmetoder, som har været anvendt i browsere i mange år, anses i dag for at være utilstrækkelige. Nogle browsere vil advare brugeren, hvis der anvendes en svag krypteringsmetode, men det afhænger af browsertype, -version og -opsætningen," skriver Datatilsynet.

Hvad skal man så gøre?

Hvordan får du så løst problemerne?

Datatilsynet foreslår, at man som bruger selv undersøger sikkerheds-niveauerne - eksempelvis ved først og fremmest at tjekke, om det er muligt at hente informationer ud af den browser, som man anvender.

Man bør som bruger også undersøge, om browseren opdateres løbende og om browserens kryptering kan afbrydes af fremmede.

Dernæst bør man som bruger sørge for, at browseren opdateres straks efter, at leverandøren har udsendt opdateringer.

Du finder hele teksten fra Datatilsynet her: It-sikkerhedstekst ST12: Krypteret dataudveksling via websider - set fra brugerens synsvinkel.

Stoler du på HTTPS? Hvad skal man gøre for at sikre sin webtrafik bedst muligt? Kom med dine råd i debatfeltet herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere