Datatilsynet advarer: Websites er ikke sikre, bare fordi der er browser-hængelås og står HTTPS

Mange tror, at fremkomsten af en lille hængelås til venstre for en web-adresse samt bogstaverne HTTPS betyder, at adgangen er sikker. Men sådan forholder det sig slet ikke.

Anvender man sin netbank eller lignende på internettet, har mange gjort det til en vane først at kaste et blik helt til venstre i browser-feltet.

Fremkommer der her en lille hængelås fulgt af bogstaverne https:// (hvor s'et står for 'secure' i 'HyperText Transport Protocol Secure) er opfattelsen, at man kan tage det med ro og tro på, at forbindelsen er beskyttet og sikker.

Men sådan forholder det sig rent faktisk slet ikke, lyder det nu fra Datatilsynet, som i en ny såkaldt 'it-sikkerhedstekst ST12' advarer.

"Visning af hængelås eller HTTPS i browserens adressefelt garanterer ikke imod, at uvedkommende kan kigge med eller endda ændre i dataudvekslingen," skriver Datatilsynet.

Hængelåsen er dermed ikke en garanti for sikker forbindelse, ligesom fravær af en hængelås ikke er bevis på, at forbindelsen ikke er sikker, hedder det.

Dataudvekslingen
Datatilsynet peger på, at hængelåsen og bogstaverne HTTPS viser, at selve dataudvekslingen mellem webserver og computer kan være krypteret.

Forvirringen opstår blandt andet, fordi data typisk vil blive udvekslet mellem flere servere, fordi den data, der skal hentes til computeren, ofte lagres flere forskellige steder i forskellige databaser og lignende.

Herfra sendes til den webserveren.

Det er imidlertid kun den ene del af transporten - den mellem webserver og computer - som hængelåsen viser er beskyttet.

Forskellige former for kryptering
Hertil kommer, at hængelåsen samt HTTPS ikke viser hvilken form for kryptering, der anvendes.

Hængelås/HTTPS viser således heller ikke noget om, hvor stærk den anvendte kryptering vitterligt er.

"Flere af de krypteringsmetoder, som har været anvendt i browsere i mange år, anses i dag for at være utilstrækkelige. Nogle browsere vil advare brugeren, hvis der anvendes en svag krypteringsmetode, men det afhænger af browsertype, -version og -opsætningen," skriver Datatilsynet.

Hvad skal man så gøre?
Hvordan får du så løst problemerne?

Datatilsynet foreslår, at man som bruger selv undersøger sikkerheds-niveauerne - eksempelvis ved først og fremmest at tjekke, om det er muligt at hente informationer ud af den browser, som man anvender.

Man bør som bruger også undersøge, om browseren opdateres løbende og om browserens kryptering kan afbrydes af fremmede.

Dernæst bør man som bruger sørge for, at browseren opdateres straks efter, at leverandøren har udsendt opdateringer.

Du finder hele teksten fra Datatilsynet her: It-sikkerhedstekst ST12: Krypteret dataudveksling via websider - set fra brugerens synsvinkel.

Stoler du på HTTPS? Hvad skal man gøre for at sikre sin webtrafik bedst muligt? Kom med dine råd i debatfeltet herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

26. februar 2021 | Læs mere


AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Premium
Forsinket inddrivelsessystem har nu kradset skattegæld ind for 10 milliarder kroner - 400 offentlige kreditorer koblet på
Det forsinkede inddrivelsessystem, PSRM leveret af Netcompany, har nu kradset 10 millioner kroner ind i offentlige gæld. Samtidig er knap 400 offentlige kreditorer nu koblet på systemet.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst.