Artikel top billede

Kritisk sikkerhedshul i Windows bliver udnyttet til angreb i Europa - snart kan sigtekornet rettes mod din pc

0-dagssårbarhed i Windows bliver udnyttet af fremmede magter til at ramme nøje udvalgte mål i Europa, siger sikkerhedsekspert. Snart kan sårbarheden udnyttes til at ramme alle Windows-brugere, lyder det.

I en lille uges tid har et kritisk sikkerhedshul i flere versioner af Microsofts operativsystem Windows været genstand for mange spekulationer om, hvem og hvordan lyssky bagmænd udnytter hullet.

Microsoft har på sin tech-blog forklaret, at hullet lige nu udnyttes af hackergruppen Strontium.

Denne gruppe kendes under navnet APT28 og ikke mindst Fancy Bear, der ligeledes er bagmændene for hackerangrebet mod Demokraternes mailservere i USA.

Det kan du læse mere om her: Microsoft slår alarm: Kritisk 0-dagssårbarhed i Windows bliver udnyttet netop nu

Sikkerhedsekspert Jens Monrad fra it-sikkerhedsselskabet FireEye bakker op omkring den teori og forklarer, at der sandsynligvis er tale om statssponserede hackere.

"Helt konkret har vi observeret, at både omtalte sårbarhed CVE-2016-7855 (Adobe-sårbarhed, red.) samt CVE-2016-7193 (Microsoft-sårbarhed, red.) er blevet brugt i såkaldte 0-dags-angreb mod strategiske mål i Europa og Mellemøsten," forklarer Jens Monrad til Computerworld.

"Angrebene er foretaget af, hvad vi mener, er en gruppe forbundet til en fremmed stat," fortsætter han.

Kan udvikle sig

Udover at opgradere til den seneste og sikreste version af Windows 10 samt vente på Microsoft-sikkerhedslappen med forventelig udgivelsesdato den 8. november, kan hele miseren med 0-dagssårbarheden udvikle sig ganske drastisk.

Det forklarer Jens Monrad, efter vi i denne uges indledende fase har oplevet målrettede angreb mod mål i Europa og Mellemøsten.

"Det betyder også, at de første angreb har været meget tilrettelagt specifikke mål, men på kort sigt, efter disse bliver mere kendt, så vil cyberkriminelle hurtigt begynde at benytte sig af disse sårbarheder i deres mere opportunistiske angreb," fortæller Jens Monrad.

"Disse efterfølgende angreb kan ramme alle, og typisk vil de bruges til at distribuere skadelig kode designet til at stjæle informationer eller til at distribuere ransomware," fortsætter han.

Inden alle sikkerhedslapper kommer på plads, opfordres alle til at hente de seneste sikkerhedsopdateringer hos Microsoft og hos Adobe.

Læs også:

Google sladrer om 0-dagssårbarhed i Windows: Hullet bliver aktivt udnyttet
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere