Artikel top billede

Kritisk sikkerhedshul i Windows bliver udnyttet til angreb i Europa - snart kan sigtekornet rettes mod din pc

0-dagssårbarhed i Windows bliver udnyttet af fremmede magter til at ramme nøje udvalgte mål i Europa, siger sikkerhedsekspert. Snart kan sårbarheden udnyttes til at ramme alle Windows-brugere, lyder det.

I en lille uges tid har et kritisk sikkerhedshul i flere versioner af Microsofts operativsystem Windows været genstand for mange spekulationer om, hvem og hvordan lyssky bagmænd udnytter hullet.

Microsoft har på sin tech-blog forklaret, at hullet lige nu udnyttes af hackergruppen Strontium.

Denne gruppe kendes under navnet APT28 og ikke mindst Fancy Bear, der ligeledes er bagmændene for hackerangrebet mod Demokraternes mailservere i USA.

Det kan du læse mere om her: Microsoft slår alarm: Kritisk 0-dagssårbarhed i Windows bliver udnyttet netop nu

Sikkerhedsekspert Jens Monrad fra it-sikkerhedsselskabet FireEye bakker op omkring den teori og forklarer, at der sandsynligvis er tale om statssponserede hackere.

"Helt konkret har vi observeret, at både omtalte sårbarhed CVE-2016-7855 (Adobe-sårbarhed, red.) samt CVE-2016-7193 (Microsoft-sårbarhed, red.) er blevet brugt i såkaldte 0-dags-angreb mod strategiske mål i Europa og Mellemøsten," forklarer Jens Monrad til Computerworld.

"Angrebene er foretaget af, hvad vi mener, er en gruppe forbundet til en fremmed stat," fortsætter han.

Kan udvikle sig

Udover at opgradere til den seneste og sikreste version af Windows 10 samt vente på Microsoft-sikkerhedslappen med forventelig udgivelsesdato den 8. november, kan hele miseren med 0-dagssårbarheden udvikle sig ganske drastisk.

Det forklarer Jens Monrad, efter vi i denne uges indledende fase har oplevet målrettede angreb mod mål i Europa og Mellemøsten.

"Det betyder også, at de første angreb har været meget tilrettelagt specifikke mål, men på kort sigt, efter disse bliver mere kendt, så vil cyberkriminelle hurtigt begynde at benytte sig af disse sårbarheder i deres mere opportunistiske angreb," fortæller Jens Monrad.

"Disse efterfølgende angreb kan ramme alle, og typisk vil de bruges til at distribuere skadelig kode designet til at stjæle informationer eller til at distribuere ransomware," fortsætter han.

Inden alle sikkerhedslapper kommer på plads, opfordres alle til at hente de seneste sikkerhedsopdateringer hos Microsoft og hos Adobe.

Læs også:

Google sladrer om 0-dagssårbarhed i Windows: Hullet bliver aktivt udnyttet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere