Nu ruller Atea-sagerne igen: Ansatte fra Rigspolitiet, DSB og Udenrigsministeret på vej i retten

De næste retssager i den store it-bestikkelsessag med Atea i central roller er på trapperne. Hvad bliver udfaldet?

I de kommende dage tager en af danmarks-historiens store bestikkelsessager igen fart.

Det sker, når Retten i Glostrup lægger lokaler til retssagerne mod endnu tre personer, der er tiltalt for at have modtaget bestikkelse fra Atea i forbindelse med indløb af forskellige former for it-udstyr.

Første retssag går i gang tirsdag 17. januar, hvor en ansat i DSB er på anklagebænken. 19. januar gælder det en ansat i Rigspolitiet og 20. januar en ansat i Udenrigsministeriet.

2. februar skal Retten i Glostrup behandle en tiltale mod to ansatte i henholdsvis Rigspolitiet og Udenrigsministeriet.

De tiltalte, som nu er på vej i retten, har ifølge tiltalen modtaget bestikkelse i forbindelse med deres arbejde i Rigspolitiet, DSB og Udenrigsministeriet og er tiltalt efter Straffelovens §144.

Tre allerede dømt
Sagerne kommer i kølvandet på tre domme, der faldt i december i sagen.

Læs også: Atea-mail afslører: Har på en måned foræret Apple-produkter for 76.000 kroner til offentligt ansatte som 'smørelse'

Her blev en tidligere ansat i DSB idømt to måneders fængsel for at have modtaget it-udstyr fem gange til en samlet værdi af godt 15.000 kroner, mens en tidligere chef i Københavns Kommune blev idømt fire måneders fængsel for i syv tilfælde at have modtaget udstyr til en værdi af 17.000 kroner.

Den tredje tiltalte fik 20 dages betinget fængsel samt 40 timers samfundstjeneste, da han ikke havde modtaget udstyr, men fået rabat på køb af en iPad og en iPhone.

Det kan du læse mere om her: Offentligt ansatte fundet skyldige i at have modtage bestikkelse: To idømt fængselsstraffe.

To af de dømte ankede dommen.

De fastholder, at der var tale om prøveeksemplarer af produkter, som de skulle teste i forbindelse med indkøb af større antal til deres organisationer.

Det betyder, at der fortsat mangler præcedens i sagen, som kan sætte kursen for de øvrige domme i sagen.

Mange sigtet
Bagmandspolitiet har i sagen sigtet mindst 40 it-folk samt flere topfolk i it-selskaberne Atea og 3A-it.

De sigtede har haft indflydelsesrige stillinger med indkøbsansvar i prominente organisationer som Udenrigsministeriet, Rigspolitiet, Kriminalforsorgen, Rigsadvokaten, Københavns Kommune og Forsvarets Efterretningstjeneste.

Statens Indkøb under Modeniseringsstyrelsen har på grund af sagen skærpet muligheden for helt at udelukke selskaber, der er anklaget eller sigtet for bestikkelse, fra at byde på de lukrative statslige it-kontrakter.

I et nyt statsligt udbud af en to-årig rammeaftale for køb af netværksudstyr har Statens Indkøb for første gang således gjort det muligt at udelukke firmaer, der er sigtet for bestikkelse - også før en sag er afgjort ved en domstol.

Det kan du læse mere om her: Staten strammer op på krav ved it-udbud: Mistanke om bestikkelse kan føre til udelukkelse

Det kan komme til at ramme Atea selv, da Bagmandspolitiet i efteråret 2015 i al hemmelighed sigtede Atea som selskab i sagen.

Atea har siden sagen tog sin begyndelse forsøgt at lægge afstand til sagen.

Læs også:

Tidligere indkøbschef i DSB om dom i bestikkelsesag: "Hvis man ryger i fængsel for at have modtaget iPads, er der mange i det offentlige, der bør være bekymrede"


Atea sigtet i stor bestikkelsessag: Kan komme til at koste selskabet dyrt

Højtprofilerede sælgere stoppede i Atea under stor mystik: Nu bliver de sigtet i bestikkelsessag

Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelse af de samme kunder for bestikkelse?

Overblik: It-bestikkelsessag i ny drejning - Atea spiller central rolleYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.