Artikel top billede

Nu ruller Atea-sagerne igen: Ansatte fra Rigspolitiet, DSB og Udenrigsministeret på vej i retten

De næste retssager i den store it-bestikkelsessag med Atea i central roller er på trapperne. Hvad bliver udfaldet?

I de kommende dage tager en af danmarks-historiens store bestikkelsessager igen fart.

Det sker, når Retten i Glostrup lægger lokaler til retssagerne mod endnu tre personer, der er tiltalt for at have modtaget bestikkelse fra Atea i forbindelse med indløb af forskellige former for it-udstyr.

Første retssag går i gang tirsdag 17. januar, hvor en ansat i DSB er på anklagebænken. 19. januar gælder det en ansat i Rigspolitiet og 20. januar en ansat i Udenrigsministeriet.

2. februar skal Retten i Glostrup behandle en tiltale mod to ansatte i henholdsvis Rigspolitiet og Udenrigsministeriet.

De tiltalte, som nu er på vej i retten, har ifølge tiltalen modtaget bestikkelse i forbindelse med deres arbejde i Rigspolitiet, DSB og Udenrigsministeriet og er tiltalt efter Straffelovens §144.

Tre allerede dømt

Sagerne kommer i kølvandet på tre domme, der faldt i december i sagen.

Læs også: Atea-mail afslører: Har på en måned foræret Apple-produkter for 76.000 kroner til offentligt ansatte som 'smørelse'

Her blev en tidligere ansat i DSB idømt to måneders fængsel for at have modtaget it-udstyr fem gange til en samlet værdi af godt 15.000 kroner, mens en tidligere chef i Københavns Kommune blev idømt fire måneders fængsel for i syv tilfælde at have modtaget udstyr til en værdi af 17.000 kroner.

Den tredje tiltalte fik 20 dages betinget fængsel samt 40 timers samfundstjeneste, da han ikke havde modtaget udstyr, men fået rabat på køb af en iPad og en iPhone.

Det kan du læse mere om her: Offentligt ansatte fundet skyldige i at have modtage bestikkelse: To idømt fængselsstraffe.

To af de dømte ankede dommen.

De fastholder, at der var tale om prøveeksemplarer af produkter, som de skulle teste i forbindelse med indkøb af større antal til deres organisationer.

Det betyder, at der fortsat mangler præcedens i sagen, som kan sætte kursen for de øvrige domme i sagen.

Mange sigtet

Bagmandspolitiet har i sagen sigtet mindst 40 it-folk samt flere topfolk i it-selskaberne Atea og 3A-it.

De sigtede har haft indflydelsesrige stillinger med indkøbsansvar i prominente organisationer som Udenrigsministeriet, Rigspolitiet, Kriminalforsorgen, Rigsadvokaten, Københavns Kommune og Forsvarets Efterretningstjeneste.

Statens Indkøb under Modeniseringsstyrelsen har på grund af sagen skærpet muligheden for helt at udelukke selskaber, der er anklaget eller sigtet for bestikkelse, fra at byde på de lukrative statslige it-kontrakter.

I et nyt statsligt udbud af en to-årig rammeaftale for køb af netværksudstyr har Statens Indkøb for første gang således gjort det muligt at udelukke firmaer, der er sigtet for bestikkelse - også før en sag er afgjort ved en domstol.

Det kan du læse mere om her: Staten strammer op på krav ved it-udbud: Mistanke om bestikkelse kan føre til udelukkelse

Det kan komme til at ramme Atea selv, da Bagmandspolitiet i efteråret 2015 i al hemmelighed sigtede Atea som selskab i sagen.

Atea har siden sagen tog sin begyndelse forsøgt at lægge afstand til sagen.

Læs også:

Tidligere indkøbschef i DSB om dom i bestikkelsesag: "Hvis man ryger i fængsel for at have modtaget iPads, er der mange i det offentlige, der bør være bekymrede"

Atea sigtet i stor bestikkelsessag: Kan komme til at koste selskabet dyrt

Højtprofilerede sælgere stoppede i Atea under stor mystik: Nu bliver de sigtet i bestikkelsessag

Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelse af de samme kunder for bestikkelse?

Overblik: It-bestikkelsessag i ny drejning - Atea spiller central rolle
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere