Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Nu ruller Atea-sagerne igen: Ansatte fra Rigspolitiet, DSB og Udenrigsministeret på vej i retten

De næste retssager i den store it-bestikkelsessag med Atea i central roller er på trapperne. Hvad bliver udfaldet?

I de kommende dage tager en af danmarks-historiens store bestikkelsessager igen fart.

Det sker, når Retten i Glostrup lægger lokaler til retssagerne mod endnu tre personer, der er tiltalt for at have modtaget bestikkelse fra Atea i forbindelse med indløb af forskellige former for it-udstyr.

Første retssag går i gang tirsdag 17. januar, hvor en ansat i DSB er på anklagebænken. 19. januar gælder det en ansat i Rigspolitiet og 20. januar en ansat i Udenrigsministeriet.

2. februar skal Retten i Glostrup behandle en tiltale mod to ansatte i henholdsvis Rigspolitiet og Udenrigsministeriet.

De tiltalte, som nu er på vej i retten, har ifølge tiltalen modtaget bestikkelse i forbindelse med deres arbejde i Rigspolitiet, DSB og Udenrigsministeriet og er tiltalt efter Straffelovens §144.

Tre allerede dømt

Sagerne kommer i kølvandet på tre domme, der faldt i december i sagen.

Læs også: Atea-mail afslører: Har på en måned foræret Apple-produkter for 76.000 kroner til offentligt ansatte som 'smørelse'

Her blev en tidligere ansat i DSB idømt to måneders fængsel for at have modtaget it-udstyr fem gange til en samlet værdi af godt 15.000 kroner, mens en tidligere chef i Københavns Kommune blev idømt fire måneders fængsel for i syv tilfælde at have modtaget udstyr til en værdi af 17.000 kroner.

Den tredje tiltalte fik 20 dages betinget fængsel samt 40 timers samfundstjeneste, da han ikke havde modtaget udstyr, men fået rabat på køb af en iPad og en iPhone.

Det kan du læse mere om her: Offentligt ansatte fundet skyldige i at have modtage bestikkelse: To idømt fængselsstraffe.

To af de dømte ankede dommen.

De fastholder, at der var tale om prøveeksemplarer af produkter, som de skulle teste i forbindelse med indkøb af større antal til deres organisationer.

Det betyder, at der fortsat mangler præcedens i sagen, som kan sætte kursen for de øvrige domme i sagen.

Mange sigtet

Bagmandspolitiet har i sagen sigtet mindst 40 it-folk samt flere topfolk i it-selskaberne Atea og 3A-it.

De sigtede har haft indflydelsesrige stillinger med indkøbsansvar i prominente organisationer som Udenrigsministeriet, Rigspolitiet, Kriminalforsorgen, Rigsadvokaten, Københavns Kommune og Forsvarets Efterretningstjeneste.

Statens Indkøb under Modeniseringsstyrelsen har på grund af sagen skærpet muligheden for helt at udelukke selskaber, der er anklaget eller sigtet for bestikkelse, fra at byde på de lukrative statslige it-kontrakter.

I et nyt statsligt udbud af en to-årig rammeaftale for køb af netværksudstyr har Statens Indkøb for første gang således gjort det muligt at udelukke firmaer, der er sigtet for bestikkelse - også før en sag er afgjort ved en domstol.

Det kan du læse mere om her: Staten strammer op på krav ved it-udbud: Mistanke om bestikkelse kan føre til udelukkelse

Det kan komme til at ramme Atea selv, da Bagmandspolitiet i efteråret 2015 i al hemmelighed sigtede Atea som selskab i sagen.

Atea har siden sagen tog sin begyndelse forsøgt at lægge afstand til sagen.

Læs også:

Tidligere indkøbschef i DSB om dom i bestikkelsesag: "Hvis man ryger i fængsel for at have modtaget iPads, er der mange i det offentlige, der bør være bekymrede"

Atea sigtet i stor bestikkelsessag: Kan komme til at koste selskabet dyrt

Højtprofilerede sælgere stoppede i Atea under stor mystik: Nu bliver de sigtet i bestikkelsessag

Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelse af de samme kunder for bestikkelse?

Overblik: It-bestikkelsessag i ny drejning - Atea spiller central rolle
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere