Artikel top billede

Region Hovedstaden om million-aftale: Kunstig intelligens løser personalemangel

Eksploderende datamængder, personalemangel og skræddersyet kræftbehandlinger. Region Hovedstadens formand Sophie Hæstorp Andersen løfter sløret for indholdet i den nye millionaftale med IBM om kunstig intelligens.

Da Region Hovedstaden i sidste uge indgik en million-aftale om kunstig intelligens med IBM, så handlede det især om udfordringer med at få kvalificeret sundhedspersonale.

Det fortæller regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) til Computerworld:

"Vi bruger mere og mere billeddiagnostik i sundhedsvæsenet, når vi skal se efter kræftknuder, tumorer, væskeansamlinger eller brud."

"Den store udfordring er, at det lægger et pres på antallet af vores radiologer og radiografer. De skal jo se på måske 100 billeder og det gør dem til flaskehalsen når patienter skal udredes eller behandles," forklarer formanden.

 "Ved at fodre billederne til en supercomputer, som endda bliver klogere, når den rammer rigtigt eller forkert, så kan vi få en nøjagtighed, som er rigtig god på rigtig kort tid. Resultatet er effektivisering på et område, hvor vi allerede mangler personale," uddyber hun.

Bedre behandling af kræftpatienter

Mens IBMs Watson-teknologi starter med at kigge på tusindvis af scanningsbilleder, så har regionsrådsformanden også kig på, hvordan supercomputere kan være med til at forbedre behandlingen for hovedstadens kræftpatienter:

"Vi ved allerede i dag, at nogle mennesker får en behandling som ikke gavner dem. De modtager måske en pille, som koster 80.000 kroner, hvor måske en tredjedel får det bedre, en tredjedel oplever ingen effekt og måske en tredjedel får bivirkninger. Det er både ineffektivt og skidt for patienterne," forklarer Sophie Hæstorp Andersen.

Hun uddyber, at der derfor er stor fokus på såkaldt personlig medicin, hvor behandlingen kan skræddersyes ud fra blandt andet patientens gener:

"Menneskets gener er allerede kortlagte, men vi skal blive endnu klogere på, hvordan de hænger sammen med kræftbehandlingen. Men for at komme derhen har vi brug for regnekraften fra supercomputere."

Pilotforsøg allerede gennemført

"Vi har allerede lavet et pilotforsøg med Watson og ladet den analysere data fra en patient. Derefter gennemtrawlede Watson hele verdens medicinske litteratur og kom med en række forslag."

På trods af mulighederne for effektivisering og bedre behandling ser Sophie Hæstorp Andersen dog ikke Watson overtage sundhedsvæsenet i hele hovedstaden:

"Jeg ser ikke computere som Watson afløse læger eller sygeplejersker lige nu. Men de kan supplere det uddannede personale og få skabt hurtigere beslutninger. Der er jo allerede nu områder, hvor vi har mangel på uddannet personale."

"Anvendelsen af it rejser samtidigt nogle etiske udfordringer. For hvad hvis systemet begynder at konkludere i en helt anden retning, end hvad der er rigtigt? Det er faren ved systemer, som skal blive klogere. Derfor er det vigtigt for mig, at systemerne i første omgang fungerer ved siden af personalet og ikke som erstatning for dem," slutter regionsrådsformanden.

Læs også: Alzheimersforeningens direktør vil finde kur i data - men er bekymret over begrænsningerne fra EU
Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.