Artikel top billede

Nørgaard: Når jeg bliver diktator af Danmark skal der ryddes op i EPJ (= den Evige Patient Jagt)

Klumme: Engang havde hvert amt sit eget EPJ-system med katastrofale følger. Og da vi jo er er Verdens Klogeste Folkefærd, har vi jo lært af vore fejl. Derfor ender vi nu med, at Østdanmark bruger EPIC og Vestdanmark bruger Systematic. Men når jeg bliver diktator af Danmark, kommer der til at ske ting og sager.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Da Arne Rolighed (!) var sundhedsminister, havde vi en masse amter.

Han mente, at det var yderst fornuftigt, at hvert amt valgte sit eget EPJ-system, for “så bliver vi ikke afhængige af én leverandør”, sagde han.

Det var jo rigtigt. Vi blev afhængige af rigtigt mange leverandører i stedet for kun én, og de mange forskellige EPJ-implementeringer (og specielt da det samlede, forpjuskede billede bagefter) levede til fulde op til de tre danske D’er: Dyrt, Dumt & Dårligt.

Alene EPM-modulet til EPJ-systemet i Københavns Amt løb op i 12 milliarder. Imagine.

Jeg var i nogle tilfælde med på sidelinien, når de store leverandører skulle have testet deres arkitektur-idéer for de forskellige udbud dengang, og jeg har de mest vanvittige historier om dette, som jeg skal skåne jer for.

Men hvis man forestiller sig, at man lader den samlede dyreflok i Københavns Zoo autonomt tage sig af strømforsyningen i hele Danmark, så har man et mentalt billede, der er tæt på.

Detaljerne bør kun fortælles i lukkede forsamlinger, i halvmørke, med sænkede stemmer og over stærke øl.

En af de smukkeste detaljer ved det var, at man ikke kunne finde ud af, om moster Olga var indlagt på et hospital i Danmark.

Efter mange år fik man etableret et beskedent datawarehouse, hvor nogle få oplysninger fra alle de underlige systemer kunne samles, så man kunne besvare spørgsmålet efter nogen tid (real-time er noget, vi ikke bruger endnu), men det var så til gengæld en så beskeden og beskåret løsning, at den ikke engang kunne bruges til at data-mine i alle de informationer, der strømmede ind i de forskellige systemer.

SÅ smukt.

Nå, men eftersom vi er Verdens Klogeste Folkefærd tager vi en runde til, nu hvor vi har lært af vore fejl.

Derfor ender vi med, at Østdanmark bruger EPIC og Vestdanmark bruger Systematic.

EPIC er et meget udbredt og “erfarent” amerikansk system, som blev valgt efter grundige tests af slutbrugerne (læger mv.) helt efter bogen og meget lidt DJØF’sk.

Systematic blev “valgt” i Midt og Syd efter fusker-udbud, og vil blive valgt af Nord på tilsvarende vis. Meget DJØF’sk.

Når jeg bliver diktator af Danmark tager vi en runde til, og der kommer til at ske følgende:

1) Vi implementer det open source-system, som Estland implementerede for længst for 10 euro per indbygger, alt inklusive.

2) Vi implementerer det for hele landet.

3) Vi bruger udelukkende ICD-10-standarden fra WHO, så man ikke behøver skrive så meget (tvetydigt) og effektivt kan datamine. ICD-10 har en kode for ALT. Meget smart.

4) Vi kopierer englændernes NHS-datawarehouse, som kostede ingenting og er ret fantastisk, så vi både kan:

    1. håndtere regninger,
    2. lave analyser og
    3. give borgerne mulighed for, for første gang, at komme af med de personlige helse-oplysninger, som de samler sammen hver dag på iPhones og alle mulige andre steder.
5) De privatpraktiserende læger får samtidig adgang til systemet og dropper alle de underlige systemer de bruger i dag.

6) Vi sætter tryk på brugen af video, foto og andre ting, så man kan gå til lægen hjemmefra eller fra campingpladsen.

7) Vi åbner systemet, så borgerne kan få hjælp af udenlandske læger, hvis de har lyst til det og vil betale for det med enten penge og/eller data. Så kan man få second opinions fra en canadisk læge med speciale i for eksempel Addison’s.

8) Vi kopierer det israelske system, hvor frivillige folk med medic-baggrund (sundhedspersonale, folk fra Forsvaret, Falckreddere m.fl.) har en taske med nødvendige ting på arbejdspladsen, i bilen og i deres hjem og kan tilkaldes og være hurtigt tilstede, fordi man via en god app kan finde og alarmere de nærmeste, som så kan give livreddende førstehjælp indtil det store beredskab når frem.

9) Vi laver en aftale med kineserne om at få adgang til vore egne sygdomsdata. De skal ikke bare tro, at de kan få dem gratis på et par CD-ROM’er og derefter dele det med russerne mod at få en kopi af de data russerne fik fra CSC-hackeren. Det er at slippe for billigt.

Nu hutler vi os igennem

Nå, tilbage til virkeligheden: Nu hutler vi os så igennem de næste 10+ år med unødvendigt dyre, dumme og dårlige systemer. Det føles på en måde mere hjemmevant og hyggeligt end pludselig at træde ind i det 20.(!) århundrede.

I et land, hvor vi digitaliserede ved hjælp af et papkort, er det måske i virkeligheden meget passende. I en hastigt aldrende befolkning kan det skabe decideret forvirring og utryghed, hvis vi pludselig havde et effektivt sundhedssystem og nem og brugbar kommunikation på tværs af alle vore hospitaler og læger.

Men når jeg er færdig med at bruge AHAF-metoden (Acceptance, Humor, and Alcohol with Friends) for ikke at blive helt vanvittig over Den Danske EPJ-model, så har jeg har nogle seriøse spørgsmål, som læserne måske kan hjælpe mig med at opklare, da jeg hører modstridende meldinger:

- Er det rigtigt, at lægerne i Øst ikke vil anvende ICD-10, men insisterer på at diktere og skrive lange udredninger?

- Er det rigtigt, at Herlev Hospital nægtede at tage imod den gratis undervisning i EPIC?

- Er det rigtigt, at sygeplejerskernes parallelunivers endeligt er blevet nedlagt nu? (De havde deres eget EPJ-agtige system, kaldet Cardex, som patienter ikke blev orienterede om).

- Er der noget om rygterne om, at Nord også vælger Systematic?

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.