Forskere: Vi kan printe levende væv ud

Ordinære printere kan snildt bruges til at skabe levende væv. Det kræver en mindre operation og biologisk blæk, men ellers er det nemt og billigt. Forskere regner med at kunne printe hele organer i fremtiden.

Menneske/maskine-relationer har netop fået en helt anden lyd. En hjertelyd.

På Clemson Universitetet i South Carolina er forskere ifølge New Scientist begyndt at bruge helt almindelige printere til at printe biologisk væv ud. Væv, der i fremtiden kan vise sig at være forskellen mellem liv og død for hjertepatienter.

Forskerne tager en ordinær inkjet printerpatron og fylder den med animalske celler eller en særlig gele. En slags bio-blæk.

Og så bruger de helt basalt designværktøjer, for eksempel AutoCAD, til at skabe blade af animalsk væv ved hjælp af Hewlett-Packard og Canon-printere.

Pulserende printerhjerte

Det er endda muligt at skabe 3D-strukturer ved at bruge forskellige typer af celler i patronerne. Når der bliver printet, så blander cellerne sig og det giver mulighed for at opbygge komplicerede vævsstrukturer.

- Det er lykkedes os at skabe hjertevæv, der rent faktisk 'slår' i petriskålen, fortæller Thomas Boland, forsker i biomekanik på Clemson Universitetet.

Projektet kom i vej, da en studerende havde problemer med at skabe væv via håndkraft. Det tog tid, og resultaterne var ikke ens. Det slog Boland, at når en printer skabte mønstre ved at printe dråber, så kunne den også printe strukturer ved hjælp af proteiner. Og det virker faktisk.

Selvom påfundet virkede langt ude til at begynde med, gav det mere og mere mening.

Printere bliver varme, men når kun op omkring almindelig kropstemperatur, hvilket er ideelt. Og præcis som at man skaber nye farver ved at blande primærfarver, skaber Boland og hans folk nyt væv ved at blande cellerne.

Ikke klar til markedet
Forskerne er nu gået videre, og printer nu med celler for at skabe mange forskellige slags væv. De har skabt levende benvæv i mus, hjertevæv, fostervæv og arbejder nu med reagensglas-implantationer. Drømmen er at printe hele organer, der er skræddersyede til den enkelte patient.

Men det har nu lange udsigter. Hos Hewlett-Packard følger man i resultaterne hos Boland og hans stab, og Canon har allerede et organ-projekt i Japan, men det anslås at vare små 15 år, før teknikken kommer på markedet.

Projektet er støttet af NASA, og gruppen får de fleste printere fra universitetets overskudslager.

- Vi kan gøre printerne klar på under en time og vi køber som regel helt nye patroner. Det hele er faktisk ret billigt, fortæller Thomas Boland.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere