Artikel top billede

Forvirret over alle de Ops’er, der tales om i it-branchen? Her er overblikket

Klumme: Ops handler i virkeligheden om at få it til at glide nemmere. Sværere er det såmænd ikke. Her får du begreberne og overblikket.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Er du også blevet lidt forvirret over alle de Ops’er, der tales om i it-branchen? Så kan nedenstående måske være lidt til hjælp.

Først og fremmest skal man forstå begrebet en ”Ops”.

En ”Ops” er nemlig en samlet betegnelse for de processer, opgaver og services, som din it-afdeling leverer til resten af din organisation og til din omverden.

Ops er nemlig ikke kun en intern funktion men i høj grad også en ekstern funktion.

For det andet er det vigtigt at forstå, at alle Ops’erne er metodikker og dermed ikke konkrete produkter. Det er med andre ord et ”framework” for, hvordan man udfører en given disciplin eller en given opgave.

Der kommer hele tiden nye Ops’er til, men nedenfor er de væsentligste der var kendt ved denne klummes afslutning. Hvis du har kendskab til yderligere Ops’er, så lad mig det gerne vide.

 • MLOps: MLOps er et sammensat ord af “Machine Learning” og “Operations”. Disciplinen går ud på, at få såkaldte data scientists og den operationelle side af it til at arbejde sammen.

 • DevOps: DevOps er et sammensat ord af “Software Development” og “Operations”. Disciplinens hovedformål er, at forkorte tiden et givent system er under udvikling, samtidig med at dette system er af høj kvalitet. Sagt med andre ord, så er DevOps et opgør med lange udviklingstider og lav kvalitet

 • NoOps (No IT Operations): NoOps er - for nuværende - en utopisk tilstand, hvor der ikke længere er behov for at have it operations. Med andre ord, så er al it-drift 100 procent autonomt

 • DataOps: DataOps er en procesorienteret metodik, som anvendes af analytikere for at forbedre kvaliteten og analysetiden af data

 • AIOps: AIOps er en metode til at hente, analysere og dermed rapportere data ifm. it-drift

 • WinOps: WinOps er det samme som DevOps, blot med fokus på en Microsoft-baseret platform

 • ArchOps: ArchOps er sammensat af ””Architectual” og ”Operations” og er en udvidelse af DevOps-metodikken

 • TestOps: TestOps er det samme som DevOps. DevOps er bare til software, mens TestOps er til hardware

 • DevSecOps: DevSecOps er blot en udvidelse af “almindelig” DevOps, der tillader at sikkerhed medtages I en DevOps-model

 • FredagsbarOps: FredagsbarOps er en begivenhed der foregår hver fredag i mange virksomheder

 • VirtualFredagsbarOps: VirtualFredagsbarOps er en aflægger af FredagsbarOps. VirtualFredagsbarOps blev meget udbredt under Corona-krisen og er en begivenhed der foregår virtuelt, typisk som et onlinemøde
Så det handler om, at få defineret, hvad der er det rette for netop din virksomhed. Basalt set skal man tage et kritisk blik på sin nuværende situation for derefter at afgøre, hvilken Ops-metodik der passer til virksomheden.

Husk, at i bund og grund handler det om at få de forskellige forretningsenheder til at arbejde bedre sammen. Og samarbejde kræver mennesker.

Sat på spidsen, så handler Ops i virkeligheden om at få it til at glide nemmere. Sværere er det såmænd ikke.

God weekend og god fredagsbar.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.