Forvirret over alle de Ops’er, der tales om i it-branchen? Her er overblikket

Klumme: Ops handler i virkeligheden om at få it til at glide nemmere. Sværere er det såmænd ikke. Her får du begreberne og overblikket.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Er du også blevet lidt forvirret over alle de Ops’er, der tales om i it-branchen? Så kan nedenstående måske være lidt til hjælp.

Først og fremmest skal man forstå begrebet en ”Ops”.

En ”Ops” er nemlig en samlet betegnelse for de processer, opgaver og services, som din it-afdeling leverer til resten af din organisation og til din omverden.

Ops er nemlig ikke kun en intern funktion men i høj grad også en ekstern funktion.

For det andet er det vigtigt at forstå, at alle Ops’erne er metodikker og dermed ikke konkrete produkter. Det er med andre ord et ”framework” for, hvordan man udfører en given disciplin eller en given opgave.

Der kommer hele tiden nye Ops’er til, men nedenfor er de væsentligste der var kendt ved denne klummes afslutning. Hvis du har kendskab til yderligere Ops’er, så lad mig det gerne vide.

 • MLOps: MLOps er et sammensat ord af “Machine Learning” og “Operations”. Disciplinen går ud på, at få såkaldte data scientists og den operationelle side af it til at arbejde sammen.

 • DevOps: DevOps er et sammensat ord af “Software Development” og “Operations”. Disciplinens hovedformål er, at forkorte tiden et givent system er under udvikling, samtidig med at dette system er af høj kvalitet. Sagt med andre ord, så er DevOps et opgør med lange udviklingstider og lav kvalitet

 • NoOps (No IT Operations): NoOps er - for nuværende - en utopisk tilstand, hvor der ikke længere er behov for at have it operations. Med andre ord, så er al it-drift 100 procent autonomt

 • DataOps: DataOps er en procesorienteret metodik, som anvendes af analytikere for at forbedre kvaliteten og analysetiden af data

 • AIOps: AIOps er en metode til at hente, analysere og dermed rapportere data ifm. it-drift

 • WinOps: WinOps er det samme som DevOps, blot med fokus på en Microsoft-baseret platform

 • ArchOps: ArchOps er sammensat af ””Architectual” og ”Operations” og er en udvidelse af DevOps-metodikken

 • TestOps: TestOps er det samme som DevOps. DevOps er bare til software, mens TestOps er til hardware

 • DevSecOps: DevSecOps er blot en udvidelse af “almindelig” DevOps, der tillader at sikkerhed medtages I en DevOps-model

 • FredagsbarOps: FredagsbarOps er en begivenhed der foregår hver fredag i mange virksomheder

 • VirtualFredagsbarOps: VirtualFredagsbarOps er en aflægger af FredagsbarOps. VirtualFredagsbarOps blev meget udbredt under Corona-krisen og er en begivenhed der foregår virtuelt, typisk som et onlinemøde
Så det handler om, at få defineret, hvad der er det rette for netop din virksomhed. Basalt set skal man tage et kritisk blik på sin nuværende situation for derefter at afgøre, hvilken Ops-metodik der passer til virksomheden.

Husk, at i bund og grund handler det om at få de forskellige forretningsenheder til at arbejde bedre sammen. Og samarbejde kræver mennesker.

Sat på spidsen, så handler Ops i virkeligheden om at få it til at glide nemmere. Sværere er det såmænd ikke.

God weekend og god fredagsbar.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Premium
Digitalisering har været motoren: Landets største virksomheder har hævet produktiviteten med 10 milliarder kroner under corona
Corona-krisen har ført til øget produktivitet og en øget digital indsats. Ny undersøgelse dokumenterer sort på hvidt, at produktiviteten for en række virksomheder er øget under corona.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan: Fem måder at sikre dine medarbejdere på hjemmekontoret
Gennem de seneste år har arbejde hjemmefra vundet langt større gehør, selv i relativt traditionelt indstillede virksomheder, og med Covid-19 blev det i perioder en uomgængelig del af hverdagen. Men alt tyder på, at et langt mere fleksibelt arbejdsliv er kommet for at blive, også når corona slipper sit greb. Hjemme er medarbejderne – og i særdeleshed de systemer og data, de har adgang til – imidlertid langt mere udsatte for cyberangreb end bag virksomhedens firewall og andre sikkerhedsforanstaltninger. På den ene side er der altså behov for let og fleksibel adgang til centrale værktøjer og en udstrakt grad af self-service. På den anden side er det helt afgørende at sikre medarbejder, data og systemer mere grundigt end hidtil – også udenfor virksomhedens eget netværk. I denne hvidbog kan du læse mere om, hvordan værktøjerne i RSA SecurID Access kan være med til at løfte opgaven.