Forvirret over alle de Ops’er, der tales om i it-branchen? Her er overblikket

Klumme: Ops handler i virkeligheden om at få it til at glide nemmere. Sværere er det såmænd ikke. Her får du begreberne og overblikket.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Er du også blevet lidt forvirret over alle de Ops’er, der tales om i it-branchen? Så kan nedenstående måske være lidt til hjælp.

Først og fremmest skal man forstå begrebet en ”Ops”.

En ”Ops” er nemlig en samlet betegnelse for de processer, opgaver og services, som din it-afdeling leverer til resten af din organisation og til din omverden.

Ops er nemlig ikke kun en intern funktion men i høj grad også en ekstern funktion.

For det andet er det vigtigt at forstå, at alle Ops’erne er metodikker og dermed ikke konkrete produkter. Det er med andre ord et ”framework” for, hvordan man udfører en given disciplin eller en given opgave.

Der kommer hele tiden nye Ops’er til, men nedenfor er de væsentligste der var kendt ved denne klummes afslutning. Hvis du har kendskab til yderligere Ops’er, så lad mig det gerne vide.

 • MLOps: MLOps er et sammensat ord af “Machine Learning” og “Operations”. Disciplinen går ud på, at få såkaldte data scientists og den operationelle side af it til at arbejde sammen.

 • DevOps: DevOps er et sammensat ord af “Software Development” og “Operations”. Disciplinens hovedformål er, at forkorte tiden et givent system er under udvikling, samtidig med at dette system er af høj kvalitet. Sagt med andre ord, så er DevOps et opgør med lange udviklingstider og lav kvalitet

 • NoOps (No IT Operations): NoOps er - for nuværende - en utopisk tilstand, hvor der ikke længere er behov for at have it operations. Med andre ord, så er al it-drift 100 procent autonomt

 • DataOps: DataOps er en procesorienteret metodik, som anvendes af analytikere for at forbedre kvaliteten og analysetiden af data

 • AIOps: AIOps er en metode til at hente, analysere og dermed rapportere data ifm. it-drift

 • WinOps: WinOps er det samme som DevOps, blot med fokus på en Microsoft-baseret platform

 • ArchOps: ArchOps er sammensat af ””Architectual” og ”Operations” og er en udvidelse af DevOps-metodikken

 • TestOps: TestOps er det samme som DevOps. DevOps er bare til software, mens TestOps er til hardware

 • DevSecOps: DevSecOps er blot en udvidelse af “almindelig” DevOps, der tillader at sikkerhed medtages I en DevOps-model

 • FredagsbarOps: FredagsbarOps er en begivenhed der foregår hver fredag i mange virksomheder

 • VirtualFredagsbarOps: VirtualFredagsbarOps er en aflægger af FredagsbarOps. VirtualFredagsbarOps blev meget udbredt under Corona-krisen og er en begivenhed der foregår virtuelt, typisk som et onlinemøde
Så det handler om, at få defineret, hvad der er det rette for netop din virksomhed. Basalt set skal man tage et kritisk blik på sin nuværende situation for derefter at afgøre, hvilken Ops-metodik der passer til virksomheden.

Husk, at i bund og grund handler det om at få de forskellige forretningsenheder til at arbejde bedre sammen. Og samarbejde kræver mennesker.

Sat på spidsen, så handler Ops i virkeligheden om at få it til at glide nemmere. Sværere er det såmænd ikke.

God weekend og god fredagsbar.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Premium
IBM sætter flere navne på topledelsen for sit nye selskab 'NewCo'
Der er blevet sat navne på flere af de aboslutte topposter i IBM's nye driftsselskab, NewCo. Ind til videre fisker IBM inden for egne rækker.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC – styrken af en hybrid cloud strategi
Cloud computing er blevet en integreret del af forretningsstrategi og it-arkitektur for mange virksomheder i løbet af det sidste årti. Brugen af cloud er blevet udbredt, fordi virksomheder vil indføre nye forretningsmodeller, udtrække værdifuld indsigt fra enorme datamængder, håndtere krævende arbejdsbelastninger, levere nye produkter hurtigere og opnå konkurrencemæssige fordele. Men cloudadoption har også introduceret nye udfordringer. Denne undersøgelse af virksomhedens it-kunder fremhæver de største udfordringer med offentlig cloud.