Artikel top billede

Foto: Lars Jacobsen

To år efter GDPR: Mange virksomheder ved stadig ikke hvor deres data er placeret

Mange virksomheder mangeler fortsat overblik over, hvor deres data er placeret, viser nu undersøgelse. Danske virksomheder halter efter nordiske konkurrenter i den digitale transformation.

Mere end to år efter, at GDRP-reglerne blev vedtaget er der stadigvæk mange virksomheder, der ikke har et fuldstændigt overblik over, hvor deres data er placeret.

Det viser en undersøgelse fra datacenter-selskabet Digiplex.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget blandt 377 beslutningstager i danske, norske og svenske virksomheder, svarer 49 procent af de danske respondenter i undersøgelsen, at de ikke med fuldstændig sikkerhed kan sige, hvor i verden selskabets data er placeret.

Således er det 52 procent af de adspurgte danske virksomheder, der svarer, at de er fuldstændig sikre på, hvor i verden deres virksomhedsdata er placeret.

Mens 40 procent svarer, at de kun er relativt sikre og at "de for det meste" har overblik over, hvor deres data er placeret.

Syv procent svarer, at de føler sig sikre på, hvilken region deres data er placeret i, men ikke har overblik over, hvilke lande deres data er placeret.

Til gengæld er der kun to procent, der varer, at de enten ikke er særligt sikre eller slet ikke er sikre på, hvor deres data er placeret.

Læs også: Sådan er København Kommunes public cloud-aftale skruet sammen: "Microsoft garanterer, at data forbliver inden for EU"

Fremskridt siden 2018

Ifølge Digiplex' analyse er der dog sket fremskridt siden 2018. Her svarede 60 procent, at de ikke med sikkerhed kun sige, hvor deres data var placeret.

Den nye undersøgelse viser ligeledes, at de nordiske virksomheder forventer at øge deres cloud-transformation i løbet af de næste 24 måneder.

Således svarer 34 procent, at de ikke har nogen data placeret i egne datacentre, mens det er 44 procent, der forventer, at de om 24 måneder helt har forladt deres egne datacentre.

Læs også: Sådan rådgav kendt dansk advokatfirma stort landsdækkende it-projekt før AWS blev droppet: Se dokumenterne her

Danske virksomheder halter bagefter

Den digitale transformation tager tilsyneladende tid.

For i undersøgelsen svarer hele 47 procent, at de er langt fra at komme i mål med den digitale transformation, og en interessant detalje er, at danske virksomheder ser ud til at have længere vej end deres norske og svenske kolleger.

Således svarer hele 60 procent af de danske virksomheder, at de er langt fra at komme i mål. Til sammenligning er det kun 30 procent af de norske og 51 procent af de svenske, der svarer, at de er langt fra at komme i mål.

Til sammenligning svarer 71 procent af de norske virksomheder, at de enten er helt i mål eller er tæt på at være mål med at tilpasse deres processer, værktøjer og forretningsmodeller til den digitale verden.

I Danmark er det kun 40 procent af de adspurgte, der svarer, at de enten er i mål eller tæt på at være mål med det.

Læs også: Så meget sparer Københavns Kommune på at skrotte datacentre og rykke i public cloud: Se business casen her

Virksomheder forlader skyen

Undersøgelsen viser ligeledes, at der er flere danske virksomheder end norske og svenske, der enten har flyttet data og applikationer væk fra skyen i løbet af de seneste 24 måneder eller planlægger at gøre det.

14 procent af de adspurgte danske virksomheder svarer, at de har flyttet data og applikationer væk fra skyen i løbet af de 24 måneder, mens yderligere syv procent svarer, at de planlægger det.

For norske virksomheder det tal henholdsvis ni og to procent, mens det for svenske virksomheder er syv og fem procent.

De danske virksomheder udmærker sig desuden ved at færre har opsat miljø- og klimamål.

Ifølge undersøgelsen svarer 35 procent af de adspurgte danske virksomheder, at de ikke har sat sig nogle klare klare krav til klima og miljø.

For de danske norske og svenske er det kun henholdsvis 14 og 10 procent, der svarer det.

Læs også: Cloud-computing udleder lige så meget CO2 som hele flyindustrien: Har du overblik over, hvor beskidt din cloud-løsning er?
Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.