Artikel top billede

Her er de fem teknologier, der vil sætte turbo på digital transformation i 2021

Klumme: De seneste årtis innovation var grundlaget for, at virksomheders digitale transformation i 2020 kunne fremskyndes med lynets hast. Nu skal vi bygge videre på de nye erfaringer, innovationer og teknologier.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

I 2020 accelererede den digitale transformation hurtigere, end vi nogensinde havde forestillet os var muligt.

Ifølge den seneste Dell Technologies Digital Transformation Index-undersøgelse har hele 80 procent af alle virksomheder nemlig sat fart på deres digitalisering i 2020.

Det hurtige skift til hjemmekontorerne og den hybride arbejdsplads, der blev nødvendigt grundet den globale pandemi, krævede en omprioritering og fremrykning i mange virksomheders planer for digitalisering.

Hos Dell Technologies oplevede vi på nærmeste hold, hvordan mange foretog store it-investeringer allerede i starten af pandemien.

Nu da vi er trådt ind i det nye år, er det derfor tid til at evaluere på erfaringerne fra sidste år, og overveje de yderligere investeringer man bør gøre i digitalisering, for at kunne nyde godt af transformationen på lang sigt.

Vi skal bygge videre på erfaringerne fra 2020

I det forgangne år erfarede vi, at hjemmearbejdspladsen faktisk ikke blev den demotiverende udfordring, som mange af os frygtede.

I stedet blev det et sted, hvor produktiviteten steg betydeligt, tilliden voksede og teknologien kom til sin ret.

Af samme årsag ser det ikke ud til, at hjemmearbejde forsvinder igen – heller ikke når pandemien en dag er et overstået kapitel.

Mange virksomheder har nemlig erfaret, at de med en succesfuld digital transformation kan styrke organisationskulturen og blive mere fleksible, fordi arbejdet ikke er bundet af ét sted. Derfor vil mange virksomheder også tage de nye muligheder med ind i fremtiden, hvor vi alle fortsat skal benytte nye måder at arbejde, lære og leve på – alt sammen noget, der muliggøres af innovativ teknologi.

Men hvilken teknologi kommer til at accelerere den digitale transformation i 2021? Det er altid svært at spå om fremtiden, men jeg våger mig alligevel ud på isen og giver her mine bedste bud:

1. Hybrid-cloud til den hybride arbejdsplads: Investeringer i cloud-miljøer, herunder private og public clouds samt multicloud, vil uden tvivl fortsætte med at vokse. Fordelene er nemlig, at de er skalerbare, transparente og holder virksomhedens data sikre.

Desuden vil vi opleve, at virksomheder i højere grad vil forbruge it-løsninger på samme måde, som de benytter public-cloudløsninger; altså hvor nye løsninger kan erhverves med blot få klik, hvilket giver virksomhederne flere muligheder og mindsker kompleksiteten.

Det medfører enklere it-valg for virksomhederne, der endnu hurtigere kan imødekomme medarbejdernes behov og fremtidens it-krav.

2. Cloudbaseret infrastruktur skal sikre bedre forbindelse: I fremtiden bliver vi alle mere afhængige af bedre forbindelser, der skal danne bro fra cloud og edge til brugerne og deres enheder.

Det kommer til at ske via 5G-teknologien, og udrulningen er allerede godt på vej.

For at efterkomme den øgede efterspørgsel, er det mit bud, at teleoperatørerne i 2021 kommer til at investere mere i cloudbaserede infrastrukturer, og at vi indenfor de næste tre til fem år kommer til at se rigtig gode resultater heraf, som 5G åbner op for langt flere muligheder for trådløs forbindelse.

3. Edge-muligheder kommer i fokus: Den store stigning i fjernarbejde kombineret med datadrevne applikationer er lig med høj-distribuerede workloads, der skal administreres og analyseres i realtid, der hvor data skabes – altså i edge.

Derfor vil vi i 2021 se endnu flere it-investeringer i distribueret it-infrastruktur. En afgørende faktor er dog, at det skal være enklere og hurtigere at udrulle end tidligere.

Ved at benytte 5G-teknologien, bliver det muligt at analysere og agere på data langt hurtigere og dermed fremskynde datadrevne beslutninger. Desuden vil antallet af nye IoT-enheder give nye muligheder og indsigter på tværs af alle brancher.

4. Intelligente pc'er tilpasser sig hyper-forbundne brugere: I takt med, at medarbejdere tilpasser sig den nye hybride arbejdsplads, har vi brug for teknologi, der kan gøre det samme.

Enhederne kommer til at benytte en kombination af kunstig intelligens, cloud og forbedrede tilslutningsmuligheder, hvilket for eksempel kan styrke medarbejderes arbejdsdag og produktivitet.

Intelligent software vil kunne forudsige, hvilke funktioner man skal bruge, og vil komme os i forkøbet med forslag til personlige indstillinger.

Jeg forventer også, at det bliver standard, at enheder automatisk benytter 5G-forbindelsen, hvis WiFi-forbindelsen er dårlig, samt at nye apps og tjenester fortsat vil videreudvikles med det fokus at gøre samarbejde og vidensdeling lettere og mere effektivt.

5. Teknologi vil muliggøre et bedre menneske/maskine-forhold: Ny teknologi vil muliggøre en større fleksibilitet i en tid, hvor arbejde i højere grad ikke er bundet af tid eller sted.

Virtuelle møder og samarbejdsrum styrker samarbejdet blandt medarbejdere, bringer dem tættere sammen på distancen, og skaber dermed en bedre work-life-balance.

Vi kommer i fremtiden også til at kunne afgive endnu flere opgaver, der kræver en menneskelig hjerne, til kunstig intelligens, i stedet for kun de mekaniske, hvilket både vil føre til en bedre arbejdsdeling mellem menneske og maskine, men også en hurtigere, dybere og mere meningsfuld indsigt.

Medarbejderne kan derfor fokusere mere på innovation, målrettet arbejde og de menneskelige forbindelser.

2020 var året, der medførte betydelige og uventede ændringer. Teknologien var faktisk en af de eneste konstanter, som vi oplevede, i en tid der var præget af stor usikkerhed.

Ny teknologi holdt virksomheder og samfundet i gang, da alt blev lukket ned, og hjalp i det hele taget os alle med at blive mere agile og komme tættere på vores relationer, kunder, partnere og medarbejdere, når det ikke var muligt at mødes fysisk.

Den innovation, vi har oplevet det seneste årti, var grundlaget for, at virksomheders digitale transformation i 2020 kunne fremskyndes med lynets hast.

Nu skal vi bygge videre på de nye erfaringer, innovationer og teknologier, der sammen skal forme 2021 og vores digitale fremtid.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.