Artikel top billede

(Foto: © Mario Salerno / Mario Salerno)

IT Politisk Forening beskylder regerings-forslag for at være total-overvågning

Regeringen er klar til at ændre logningsreglerne af danskernes mobildata. Men det nye forslag ligner total-overvågning af den danske befolkning, lyder anklagen fra IT Politisk Forening.

Regeringen med justitsminister Nick Hækkerup (S) i spidsen lægger op til markant at udvide logningen af danskernes mobildata.

Sådan lyder anklagen fra IT Politisk Forening efter, at regeringen tirsdag forslog at ændre de danske logningsregler.

Det skriver Berlingske.

Reglerne har været kritiseret længe efter en EU-dom for flere år siden erklærede de danske regler for logning af mobildata ulovlige.

Men ifølge IT Politisk Forening er ændringerne til nye logningsregler ikke meget bedre. Lovforslaget betyder nemlig, at mobilselskaberne skal gemme oplysninger om ikke-aktive telefoner i op til et år.

“Det vil sige, at 24 timer i døgnet vil det blive registreret – eksempelvis hvert femte minut – hvilken mast din telefon er tilknyttet. Det vil være en total-registring af, hvor du har været, hvilke sociale miljøer du frekventerer, og hvordan du bevæger dig rundt i det offentlige rum,” siger Jesper Lund, formand for IT Politisk Forening ifølge avisen.

Stærkt kritiseret

Regeringens støttepartier, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har allerede udtrykt stor kritik af lovforslaget.

Læs mere her: Støttepartier kritiserer regeringen for at fortsætte med mobil-overvågning

De danske logningsregler har desuden været massivt kritiseret af flere siden EU-dommen fastslog at praksisen altså var i strid med loven. Alligevel har skiftende justitsministre fastholdt den kontroversielle praksis.

Læs også: TDC, Telia, Telenor og 3 fortsætter ulovlig logning: "Teleselskaberne må afklare med sig selv, om de vil foretage en frivillig masselogning eller rette sig efter EU-retten"