Artikel top billede

IT Politisk Forening beskylder regerings-forslag for at være total-overvågning

Regeringen er klar til at ændre logningsreglerne af danskernes mobildata. Men det nye forslag ligner total-overvågning af den danske befolkning, lyder anklagen fra IT Politisk Forening.

Regeringen med justitsminister Nick Hækkerup (S) i spidsen lægger op til markant at udvide logningen af danskernes mobildata.

Sådan lyder anklagen fra IT Politisk Forening efter, at regeringen tirsdag forslog at ændre de danske logningsregler.

Det skriver Berlingske.

Reglerne har været kritiseret længe efter en EU-dom for flere år siden erklærede de danske regler for logning af mobildata ulovlige.

Men ifølge IT Politisk Forening er ændringerne til nye logningsregler ikke meget bedre. Lovforslaget betyder nemlig, at mobilselskaberne skal gemme oplysninger om ikke-aktive telefoner i op til et år.

“Det vil sige, at 24 timer i døgnet vil det blive registreret – eksempelvis hvert femte minut – hvilken mast din telefon er tilknyttet. Det vil være en total-registring af, hvor du har været, hvilke sociale miljøer du frekventerer, og hvordan du bevæger dig rundt i det offentlige rum,” siger Jesper Lund, formand for IT Politisk Forening ifølge avisen.

Stærkt kritiseret

Regeringens støttepartier, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har allerede udtrykt stor kritik af lovforslaget.

Læs mere her: Støttepartier kritiserer regeringen for at fortsætte med mobil-overvågning

De danske logningsregler har desuden været massivt kritiseret af flere siden EU-dommen fastslog at praksisen altså var i strid med loven. Alligevel har skiftende justitsministre fastholdt den kontroversielle praksis.

Læs også: TDC, Telia, Telenor og 3 fortsætter ulovlig logning: "Teleselskaberne må afklare med sig selv, om de vil foretage en frivillig masselogning eller rette sig efter EU-retten"
Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.