Artikel top billede

USA og Storbritannien enige om at Rusland står bag SolarWinds-angrebet: Disse fem sårbarheder bør du patche

USA har sagt det længe. Nu melder Storbritannien sig også på banen: Det var den russiske efterretningstjeneste, der stod bag et af verdens største cyberangreb. Disse VPN-sårbarheder bør opdateres.

Bagmændene bag SolarWinds-angrebet, der berørte flere hundredee virksomheder og statsorganer, blev udtænkt og udført af den russiske efterretningstjeneste.

Sådan lyder beskyldningen fra både USA og Storbritannien.

Foruden SolarWinds-angrebet, der har fået status som det største og mest sofistikerede cyberangreb nogensinde, beskyldes den russiske udenrigsefterretningstjeneste også for at have ført cyberspionagekampagner rettet mod COVID-19-forskningsfaciliteter.

Det skriver ZDnet.com.

Fra amerikansk side kommer beskyldningen i en fælles rådgivning af de amerikanske sikkerhedstjenester NSA og FBI samt cybersikkerhedsagenturet CISA.

Disse beskriver den russiske udenrigsunderretningstjenestes udnyttelse af fem offentligt kendte sårbarheder i VPN-tjenester.

Den samme beskyldning lyder også fra Storbritannien og den britiske myndighed for it-sikkerhed (NCSC). Regeringen opfordrer organisationer til at være opmærksomme.

"Storbritannien og USA peger på Ruslands ondsindede opførsel for at gøre det muligt for vores internationale partnere og virksomheder derhjemme at forsvare og forberede sig på denne form for handlinger," siger den britiske udenrigsminister Dominic Raab.

Det var i december, at den første virksomhed - den globale sikkerhedsvirksomhed FireEye - rapporterede om tegn på kompromittering. Sporene ledte tilbage til softwareleverandøren SolarWinds, som FireEye sammen med over 18.000 andre virksomheder samarbejdede med.

Angrebet bliver kaldt et kæde-angreb idet hackerne brugte SolarWinds som springbræt til at nå ud til og ind i over hundrere organisationer på verdensplan.

Læs også: Solarwind har gjort regningen op efter omfattende hackerangreb: Koster selskabet trecifret millionbeløb

5 sårbarheder bør patches

Nu har USA altså offentligt tilskrevet SolarWinds-angrebene til russiske Foreign Intelligence Service (SVR). De specifikke hackergrupper går også under navnene APT29, Cozy Bear og The Dukes.

De yderligere kampagner, der blandt andet tæller malware-angreb, rettet mod faciliteter knyttet til Covid-19-vaccineudviklingen, udnytter følgende fem sårbarheder:

CVE-2018-13379 Fortinet FortiGate VPN

CVE-2019-9670 Synacor Zimbra Collaboration Suite

CVE-2019-11510 Pulse Secure Pulse Connect Secure VPN

CVE-2019-19781 Citrix Application Delivery Controller og Gateway

CVE-2020-4006 VMware Workspace ONE adgang

Læs også: Seks danske energiselskaber ramt af Solarwinds-hack

Hver af de fem sårbarheder findes der nu patches til, og organisationer, der endnu ikke anvender dem på deres netværk, opfordres til at gøre det hurtigst muligt for at forhindre yderligere angreb.

"NSA, CISA og FBI opfordrer kraftigt alle cybersikkerhedsinteressenter til at kontrollere deres netværk for kompromisindikatorer relateret til alle fem sårbarheder og de teknikker, der er beskrevet i rådgivningen, og til hurtigst muligt at implementere tilknyttede afbødninger," sagde cybersikkerhedsrådgivningen.

Læs også: Advarer virksomheder mod at koble på Center for Cybersikkerhed: "Man skal aflevere en masse data, som lander hos en efterretningstjeneste"

USA har indført sanktion efter angrebet

I denne måned fik USAs mistanke om Rusland som hovedaktøren i det gigantiske hackernagreb den amerikanske præsident Joe Biden til at indføre sanktioner, der skal ramme Rusland på landets diplomati i USA og på økonomien.

Rusland nægter forsat at have noget med angrebet at gøre.

Læs meget mere her:

Microsoft: Mere end 1.000 programmører har været med til SolarWinds-hack - det 'mest sofistikerede angreb nogensinde'

USA indfører sanktioner mod Rusland som hævn for SolarWind-angreb

USA klar med nyt værktøj til at opdage SolarWinds-angreb
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere