Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fra støj til strøm

Dette er en slags antistøjemaskine, en boombox-modsat eller en støjikkesender. Kort sagt et lille apparat der i stedet for at lave støj af elektricitet, laver elektricitet af støj.

Af Jan Skøt, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Netop det er formålet med den lille maskine, du ser på billedet. Den er knap en halv gange en halv meter og otte cm tyk. Den skulle være i stand til at modtage støj og lave den om til strøm.

Som du sikkert ved, laves for eksempel musik fra højttalere ved at sende elektrisk strøm ind i et apparat, der bevæger sig – som magneten i en højttaler – eller på anden måde laver lyd. Der findes faktisk mindst fire forskellige måder, det kan ske på.

Det siger sig selv, at processen også kan gå den modsatte vej – problemet er bare, at lyd har det med at blive meget svagere, jo længere man er fra lydkilden. Tænk for eksempel, hvis man spiller tårnhøjt i et rum og måske bruger 500 watt strøm, i princippet ender al den energi i rummets overflader.

Det skal lige siges, at 500 watt i lyd fra højttalerne vil kræve forstærkere på omkring 1500-3000 watt – altså en sindssyg fantastisk larm.

Hvis det er på 25 kvadratmeter, vil der være omkring 100 kvadratmeter overflade. Det giver kun fem watt pr. kvadratmeter, og så skal man endda regne med tab i konvertering, til varme og så videre.

Alligevel påstår folkene bag Sonea, at den lille tingest kan give op til 240 kilowatt energi, hvis den for eksempel bliver placeret i nærheden af et jetfly, der letter. Så hvis den blev placeret i en travl lufthavn, som Kastrup, ville den give over 100 megawatt om året.

Her bliver det klart, at designerne er gode til at tegne, men dårlige til at regne. Hundrede megawatt er nemlig det samme som et mindre kraftværk, så hvis den lille tingest skulle give så meget energi, ville den være hvidglødende.

Men måske forestiller de sig hundredvis koblet sammen i serier, som det også vises på billedet her. Selv det ville dog næppe være nok, så det er mest sandsynligt tale om en påfaldende naiv regnefejl.

Ikke desto mindre er ideen charmerende. Hvis Sonea’er kunne laves billigt nok, kunne man godt forestille sig, at de kunne give et lille, men økonomisk, tilskud til vores energiforbrug. Samtidig ville de gøre vores verden mindre støjende, for når støj bliver til elektricitet, er den jo blevet stille.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere