Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sandy Bridge er landet

Intel klar med sin nyeste cpu-arkitektur.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sandy Bridge er Intels nyeste skud baseret på Core-arkitekturen. Det er en videreudvikling, der tager afsæt i Westmere-arkitekturen. Intel betegner selv Sandy Bridge som værende andengenerations-Core-arkitektur.

Meget nyt under kappen

Sandy Bridge har undergået en gennemgående arkitekturforvandling. Ikke siden overgangen til Conroe-arkitekturen har Intel foretaget så mange små og store ændringer på sin processorarkitektur. Den i processoren integrerede grafik betegner Intel i øvrigt logisk nok processorgrafik i stedet for integreret grafik, der henleder til motherboardet. Som noget nyt i forhold til Clarkdale-arkitekturen i den hidtidige Core i5 og Core i3 er såvel processorkerner som grafikdel placeret på samme die. Denne die er fremstillet ved 32nm, hvor grafikdelen i de førnævnte processorer var udført i 45nm.

Ressourcerne deles

Ud over processorkerner og grafikdel, der i øvrigt deles om Level 3-cache via en nyudviklet ringbus, befinder der sig en to-kanals ddr3-hukommelseskontroller på samme die. Nyeste udgave af Intels Turbo Boost er speciel ved, at hastigheden kan boostes for såvel cpu som grafikintensive opgaver. Det foregår dynamisk ved, at Sandy Bridge ud fra opgavens natur automatisk tildeler ressourcer. Turbo Boost har andre smarte tricks oppe i ærmet, som vi vil vende tilbage med, når vi her på Alt om DATA præsenterer en test af Intels Core i7-2500K- samt Core i7-2600K-processorer. I det hele taget er Sandy Bridge bygget op om filosofien, at alt deles. Hvis der eksempelvis ikke forbruges så meget strøm et sted på die, så er det muligt at kanalisere strømmen hen til, hvor der er mere brug for den.

Højdepunkter

Uden at have testet processorerne endnu kan der allerede nu fremhæves en række faktorer, som ser specielt spændende ud, og som Intel selv fremhæver. Den i processoren befindende grafikdel skulle kunne klare op til mellemtunge spil i fornuftige opløsninger og i rimelig kvalitet. Man skal dog ikke forvente at spille de tungeste titler udelukkende ved den i Sandy Bridge indbyggede grafikdel. I bærbare computere kan Sandy Bridge dog føre til en ny generation af tyndere modeller. Disse vil stadig være gode til spil, og udgiften til det dedikerede grafikkort er sparet væk.

Andre højdepunkter er Turbo Boost. De nye Advanced Vector Extension (AVX)-instruktioner vil kunne medføre kraftige ydelsesspring i understøttede applikationer. Et andet højdepunkt er Quick Sync-teknologien, der er hardware-accelereret video-encoding og -dekoding. Hastighedsforskellene skulle være ret så voldsomme i praksis.

Ud over dette betyder den nye ringbus ret meget for hele processorernes ydelsesformåen. Gemt inde i cpu-arkitekturen er der mange små forbedringer, der ligeledes bidrager deres til den teoretiske ydelsesforbedring. Hvor meget det hele betyder i praksis, får vi at se, når det praktiske testforløb går i gang.

Modelbetegnelser

De nye processorer markedsføres ligesom deres forgængere som Core i3, Core i5 samt Core i7. Alle Sandy Bridge-processorer har et fireciffers langt modelnavn, hvor det første altid er et 2-tal for at indikere, at der er tale om andengenerations-Core arkitektur. Det efterfølges af et trecifret identifikationsnummer for selve kernen. Endelig findes processorerne uden tilføjelsesbogstav. Det er de almindeligt clockede Andy Bridge-processorer, S, der indikerer, at der er tale om lavere clockede udgaver, og T er den nye betegnelse for deciderede energibesparende udgaver. Læg i øvrigt mærke til det førnævnte K. Det ser vi i visse modeller efterfølgende modelnavnet. Det er de eneste Sandy Bridge-processorer, det er muligt at overclocke. De andre versioner er nemlig låste. Et lille suk mere er, at det er nødvendigt at investere i et nyt bundkort. Sandy Bridge anvender nemlig LGA1155-sokkel til sine desktopprocessorer. Sandy Bridge byder desuden på Integreret Display Port, PCI-E i form af 1 gange 16x eller 2 gange 8x samt indbygget sata-6Gb/s-understøttelse. Usb 3.0-understøttelse findes dog ikke.

Dette var en meget kort beskrivelse af Sandy Bridge. Vi vender tilbage med en test af, hvorvidt de nye teknologiske tiltag viser sig i reelle hastighedsforbedringer med mere. Priserne i Danmark er det endnu for tidligt at gisne om, men ud fra hvad der gisnes om på internettet, skulle der være tale om rimeligt prissatte processorer.




IT-JOB

ORTEC Nordic A/S

Implementation Consultant

Optum Computational Engineering ApS

SW developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere