Af Lars Bennetzen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
I den gamle stationsbygning i Allerød ligger et lille konsulent- og softwareudviklingsfirma. Navnet er Praqma, og værdigrundlaget er pragmatisk softwareudvikling. De to partnere og ejere, Lars Kruse og Leif Sørensen, siger om sig selv: ”Vi ønsker at forandre verden – til at starte med den del af verden, der har med softwareudvikling at gøre.”
Med sådan en udmelding, som også står at finde på deres hjemmeside, www.praqma.net, er der lagt i kakkelovnen til et firma, der ikke helt er som alle de andre, og Praqma adskiller sig da også fra andre på en lang række områder.
Holder sig til open source
”Vi har valgt at arbejde primært med open source i vores firma. Det har vi gjort af flere årsager,” fortæller Lars Kruse og forklarer om to af årsagerne til valget af open source.
”Open source er grundlæggende et filantropisk princip, menneskehedens viden tilhører menneskeheden, og det kan vi sikre med open source,” siger Lars Kruse med et listigt smil. Han fortsætter med at fortælle, at han naturligvis godt ved, at det lyder som meget store ord, men at Praqma grundlæggende er enig i de tanker, der ligger bag open source.
”Men der er også en anden grund til, at vi primært baserer os på open source. Hvis du kigger på, hvor hurtigt udviklingen sker inden for open source, og sammenholder med, hvad der sker inden for kommerciel software, så er der en verden til forskel,” siger Lars Kruse.

Han forklarer, at der er utrolig mange dedikerede folk, der konstant udvikler til open source. De er dygtige, og de er meget målrettede. Har de brug for en funktion, så bliver den udviklet. Men ifølge Lars Kruse så er det langtfra det, der sker for proprietær-software.
”Her har du situationen, hvor et firma har betalt mange penge for at få udviklet et softwaresystem, og når de så begynder at sælge af det, så skal den ko altså malkes,” siger Lars Kruse og fortsætter:
”Derfor er de ikke så interesserede i hele tiden at komme med nye funktioner til eller versioner af deres program.”
Skal være let og ligetil
Med open source får virksomheden også en anden fordel, fortæller Lars Kruse. For hvor kommerciel software ofte er pakket godt og grundigt ind i licensbetingelser, så er det langt lettere at arbejde med open source.
”Ved at bruge open source får vi muligheden for at være effektive i vores softwareudvikling. Så vi ikke er bundet af de begrænsninger, vi finder i proprietær-software. Det må altså ikke blive halen, der logrer med hunden,” siger Lars Kruse til Alt om DATA.

Ifølge Lars Kruse sker der meget ofte det, at statisk software hurtigt kan komme til at blive en klods om benet. Du kommer ofte ud i at skulle tilrette din arbejdsmåde efter måden, softwaren virker på, og det passer ikke til de pragmatiske folk hos Praqma.
”Det vigtige er at finde det rigtige værktøj, der understøtter arbejdet,” siger Lars Kruse.
På spørgsmålet, om det nu også kvalitetsmæssigt er en god ide at basere sig på open source, er Lars Kruse slet ikke i tvivl.
”Open source-miljøet er strikket sådan sammen, at det er dem, der ved mest, der bestemmer, hvad der sker inden for udviklingen af deres systemer. Mængden af folk, der deltager i udviklingen af open source-software, er enorm, og du kommer kun igennem med en ændring, hvis du kan argumentere for den. I modsætning til proprietær-software, hvor en virksomhed har et team af en begrænset størrelse. Og det er ikke nødvendigvis altid de bedste, der også træffer beslutninger om udviklingen af software,” siger Lars Kruse.
At open source fylder meget hos Praqma, er ingen underdrivelse, hvad snakken med Lars Kruse også meget tydeligt viser.
Dog påpeger han, at Praqma da sagtens kan udvikle proprietær-software, hvis kunderne absolut ønsker det. Men som udgangspunkt forsøger man altid at overtale kunden til, at løsningerne skal baseres på open source.
Det har man også haft held med, og i dag har Praqma solgt open source-løsninger til firmaer som blandt andet Novo Nordisk, ATP og Grundfos.
Det skal være godt nok
Men der er mange andre værdier hos Praqma, der gør det lille nordsjællandske konsulent- og softwareudviklingsfirma til et spændende bekendtskab, og de værdier har været med i firmaet fra start af.
”Vi ønskede en konsulentforretning baseret på de samme præmisser, som vi selv ville købe konsulenter på, hvis vi skulle bruge sådanne,” fortæller Lars Kruse.
Det vil sige, at konsulenterne på alle måder skulle være et aktiv for virksomhederne i stedet for at udgøre en belastning for dem.
”Konsulenter har en ekspertise, som virksomheder ikke selv har råd til at have, men det betyder også, at konsulenter meget ofte er meget dyre at have siddende. Og hvorfor skal konsulenter pr. definition være placeret hos kunderne? Det ville vi godt løse på en lidt mere pragmatisk måde,” fortæller Lars Kruse.
Lars Kruse og Leif Sørensen ønskede, at Praqma skulle blive en arbejdsplads, hvor konsulenterne som udgangspunkt arbejdede, og ikke primært ude hos kunden. Tanken var at skabe en arbejdsplads med et kreativt miljø og et sted, hvor konsulenterne faktisk havde et kollegialt, socialt og fagligt fællesskab.

”Samtidig så ville vi godt have vores egen softwareudviklingsafdeling her i huset. Naturligvis baseret på open source-platformen,” siger Lars Kruse.
Den pragmatiske holdning, som bliver lagt for dagen hos Praqma, genfinder vi også, når snakken falder på, hvornår et produkt egentlig er færdigt.
”Der er der, rigtig mange knækker halsen,” siger Lars Kruse og fortsætter:
”Vi mener, at godt nok er godt nok. Det er hverken muligt eller nødvendigt, at software er perfekt. Det betyder kun, at udviklingstiden bliver alt for høj og dermed også for dyr. I vores verden er det perfekte det godes værste fjende,” siger Lars Kruse med et stort grin.
Netop fordi Praqma har den holdning, at når du når et punkt i udviklingen, hvor softwaren er god nok, så er det tid til at stoppe, så har firmaet også mulighed for at tage mere komplicerede opgaver ind i huset.
”Faktisk kan vi godt lide, hvis opgaver virker uoverskuelige. Det er en af vores styrker, at vi er gode til at angribe den slags opgaver og hurtigt få dem løst. Og udfordringen i sig selv er også altid sjov,” fortæller Lars Kruse.
Men selvom der lyder lidt flotte ord her, så fortæller Lars dog straks, at man også har den holdning, at de lover lidt og leverer mere.
”Jeg plejer at sige ’under-commit, over-deliver’ – hellere give kunden lidt mere, end han forventer – på den måde bliver han altid positivt overrasket,” siger Lars Kruse smilende.
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]
Praqma i få ord
[/themepacific_accordion_section][/themepacific_accordion]