Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Så blev det fredag, 1. maj blev fejret, fagforeningen Prosa foreslog 30 timers arbejdsuge og Dansk IT kunne fortælle, at 2.500 ud af 4.700 (det vil sige 53 procent) af danske it-bikse tjener penge på at arbejde for det offentlige.
Det tjener it-biksene 11 milliarder kroner på (indkøb: tre milliarder kroner. Udvikling: 2.5 milliarder kroner. Konsulenter 4.5 milliarder kroner osv) PLUS det, som Finansministeriet, Skat, Forsvaret, Landbrugsministeriet, Bane Danmark, CBS med flere, samt 14 kommuner, NÆGTER at oplyse til os, der finansierer deres fede livsstil - og så når vi nok op på 14-15 milliarder kroner eller mere.
Finansen er jo kendt og berygtet for, at de kræver af alle andre end dem selv, at man ikke må købe de allerdyreste konsulenter, men skal benytte sig af indkøbsaftalerne, udbud, mm.
Det er noget, som McKinsey’erne of the World selvfølgelig er stærkt imod. Ligesom Kammeradvokaten. Selvfølgelig har Finansen undtaget sig selv. Skat, Bane Danmark og Forsvaret er nok bare flove over deres forbrug.
Forsvaret rykker
Det må dog samtidig glæde os alle sammen, at Forsvaret nu endelig er ved at komme i sving med at opfylde de løfter, som vi afgav, da vi blev medlem af NATO i 1949 - og i det mindste siden 2014, hvor Wammen, Findsen & McKinsey (en trekant made in heaven) tilsammen nedlagte Forsvaret ved helt systematisk at fjerne alt, der fungerede og udgjorde rygraden i Forsvaret (officersuddannelsen, oversergentskolen, værnepligten, osv) og i øvrigt bare foreslå det modsatte (The McKinsey Magic).
I dag er KUN hver tredje af de 25.000 ansatte i Forsvaret civile, og af de 5.000, som de nu vil ansætte ekstra, er halvdelen civile. På den måde vil hver tredje af de 30.000 stadig være civile.
Bare et lille fun fact: Der er 400 generaler og andre topchefer, 3.800 officerer, 4.600 sergenter (altså i alt 8.800 høvdinge) og 7.700 indianere (konstabler) plus et par hundrede værnepligtige. Og vi taler ikke om unge, spændstige høvdinge, der er klar til at lyn-opbygge Forsvaret, men derimod Verdens Ældste Forsvar for så vidt angår gennemsnitsalderen. Det ER da sjovt.
De mange nye, civile skal især til FMI, som har langt over 2.000 ansatte i dag, men nu skal de - lidt chokerende - faktisk til at købe ting, altså det de er sat i verden for, og det kræver naturligvis MANGE flere civilt ansatte.
Samtidig staffer man også voldsomt op i FPS (en HR-funktion, der aldrig er set mage til noget sted). De er godt nok virkeligt mange allerede, men nu skal de faktisk til at ansætte folk (chok!), og det kræver MANGE flere civilt ansatte.
Handlekraft = flere ansatte
Når politikerne “viser handlekraft” og bevilger flere penge til et område - i stedet for bare at forlange, at de gør deres arbejde - kan det være svært for offentlige dimser at vise denne ægte handlekraft uden at sætte gang i massive ansættelser, uanset om der er brug for dem eller ej.
Russerne har med andre ord intet på os og bureaukrati, og som vi sagde på polit-studiet i 1980’erne: Det er en dårlig polit, der ikke kan få ansat én til. Min altid morsomme læser J har fået lov at forfatte ugens PS desangående. Glæd jer.
Men vejret bliver hastigt bedre, mulighederne for at sidde uden for og selvmedicinere sig med alkohol er MEGET bedre end i sidste uge, og vi skal have det sjovt sammen.
Derfor er denne klumme organiseret således:
1) En ældgammel joke.
2) En gang sniksnak fra Microsoft.
3) Et langt citat om EU’s uendelig række af dummebøder.
4) En fantastisk nyhed (for mig, i det mindste) om en meget morsom mand - og så:
5) Noget om AI.
Ugens ældgamle joke
“How many psychoanalysts does it take to change a light bulb? Only one, but the light bulb has to really want to change.”
Ugens sniksnak:
“Vi lover at snakke en masse, men er selvfølgelig nødt til at følge loven…!” Sagt af Microsofts næstkommanderende om frygten i EU for, at Trump gør endnu flere åndssvage ting og slukker for alt det, som hæve-sænke-bords-segmentet elsker.
Ugens lange citat fra The Memo om EU-dummebøderne (“damned if you do, damned if you don't”)
“Meta er igen i en vanskelig position. EU hævder, at DMA (Digital Markets Act) betyder, at Meta skal tilbyde en mulighed for at bruge deres produkter uden annoncer baseret på brugerens interesser – i en form, der er “mindre personaliseret, men tilsvarende”.
Da personaliserede annoncer er den eneste form for annoncering, der giver mening på sociale medier, tilbød Meta i stedet en alternativ mulighed: Betaling via abonnement.
Denne model bruges allerede af en lang række europæiske aviser, uden at EU har gjort indsigelser.
Nu har EU imidlertid besluttet, at betaling i Metas tilfælde ikke er “mindre personaliseret, men tilsvarende”.
Fint – men hvad er det så, Meta skal gøre? Skal alle i EU have mulighed for at bruge produktet gratis uden annoncer? Var det virkelig DMA’s hensigt?
Og hvis annoncer virkelig er onde, og abonnementer ikke er et acceptabelt alternativ – hvorfor gælder det så kun for store amerikanske virksomheder og ikke for Axel Springer?”
Ugens Dave Berry: Tariffer Forklaret
Da jeg havde en masse med Oracle HQ at gøre i 1990'erne, rejste derover jævnligt, boede derovre, osv osv. var der en af kollegerne, der introducerede mig til den meget morsomme amerikaner Dave Berry via de bøger, som han havde skrevet, og jeg kan huske, at jeg bare sad og græd af grin, når jeg læste dem.
Fanme om ikke jeg får en anbefaling serveret af Reddit forleden - Dave Berry er i live, skriver på de moderne platforme, og er præcist så sjov, som jeg husker ham.
Bare billedet af Florida med Tallahassee som symbol på mandens prostata og "Gulf of Canada" nedenunder - alt sammen for at forklare, hvad hulen tariffer er - er da skønt. Jeg sad (igen) og klukkede af grin, da jeg læste det. Måske synes I også, at det er sjovt. Her er Du kan læse mere her.
Ugens læserspørgsmål: LæserJørgen spørger: Kan vi løsrive os?
Jørgen: “En ting, som jeg synes glimrede i sit fravær i din blog, var en kommentar om vores visionære og progressive (??) digitaliseringsminister i den forgangne uge har udmeldt, at man vil prøve at løsrive staten fra BigTechs fodlænke som cloud-leverendør. Det skabte en del DEBAT på det "dunkle" Reddit.
Folk er generelt forhåbningsfulde og tager imod ideen med åbne arme - selv om man også har en sund skeptisk realitetssans for, at det vil drukne i udvalg eller udbud; eller SIT eller statens faste private leverandør i sidste ende alligevel vil lave en IC-4 løsning, der måske alligevel aldrig kommer helt på skinner…. og ender med at blive kørt ud på et sidespor nogle milliarder kroner senere.
Er Digitaliseringsministerens opråb på Version2 blot varm luft? Kan man starte et cloud-paradigmeskift og måske undersøge hvor og hvordan man kan starte en ny cloud-strategi - eller er det tyske militær bare for naive til at tro at der findes tilstrækkeligt dækkende open-source alternativer til Microsoft eller Amazon ? Behøves det at blive hosted i Danmark fra starten ?
Har du en mening om et så kontroversielt og nationalt it-fagligt elve som det?”
Jeg er altså ikke optimistisk
Mig: Well, TAK for spørgsmålet, Jørgen. Ja, jeg er ikke ret optimistisk.
Hvis vi endnu ikke har kunnet lave noget, der tilnærmelsesvist ligner en brugbar cloud i hele Europa i alle de år, som vi har haft til det og med alle de offentlige millioner og milliarder af forskellige valutaer, som vi har kylet efter det, så er det jo statistisk set ikke specielt sandsynligt, at det pludselig kan lade sig gøre.
Ting som GovCloud og diverse helt fantastiske løsninger, der pludselig præsenterer sig i medierne som en frelsende og meget simpel løsning, er reelt filservere uden en sofistikeret og brugervenlig stack oven på, hvis jeg skal sige det på en lidt pæn, måske endda morsom, måde.
De fleste cloud-ting, som jeg har set af europæisk oprindelse, er lavet af en håndfuld open-source-fanatikere, der synes, at det er mega-fedt, at tech-stakken konstant er ude af balance, og at man mindst to gange om ugen liiiiige skal skifte én open source-dims ud med én eller flere andre, da nogle frivillige i Turkmenistan er blevet trætte af det ene og hellere vil arbejde med det andet.
Dertil kommer, at vi i EU arbejder sammen ligesom høns arbejder sammen i hønsegården, det vil sige bare går rundt hver for sig og leder efter mad og ind imellem, lidt nødtvungent, har samvær med hinanden for at få et fælles æg til at udklække for lige at redde gruppen fra at uddø.
Det er heller ikke fordi, at de største, flotteste og sundeste af EU-hønsene ligefrem ofrer sig for flokken og investerer deres flotte prydfjer i det fælles bedste - faktisk er EU en flok lande, der kollektivt hader både hinanden, EU og meget rige mennesker.
De meget rige mennesker i EU gider til gengæld - måske logisk nok - kollektivt ikke risikere noget som helst af deres formue på samme måde, som de svinsk rige gør det i Silicon Valley.j De vil hellere hygge sig med de penge, som de har arvet fra far. Det er i øvrigt derfor, at jeg er en varm tilhænger af at beskatte arv. Jeg gider ikke dovne penge og deres dovne ejere.
Forestil jer, at de 50 amerikanske stater opførte sig ligesom EU-landene. Amerikas Uforenede Stater. Så ville USA ikke være særligt stort, mægtigt eller indflydelsesrigt ift. sin størrelse.
De europæiske EU-høns, derimod, synes det er en meget grim tanke at skulle afgive lidt selvstændighed for til gengæld at se store, stærke og myndige ud tilsammen. Jojo, det er da en god tanke, synes alle landene hver for sig på nationalt plan, men så sandelig ikke på supra-nationalt plan. Uha da da.
Så længe vi danskere holder fast i vores tåbelige forbehold, tyskerne lovpriser flytning af kasser med papir mellem deres amter, elsker fax-maskiner og er skeptiske overfor selve idéen med internettet, og så længe franskmændene ikke vil have bananer fra de lande, der kan lave dem bedst og billigst, tror jeg ikke liiiige vi kan levere et europæisk mirakel på tech-fronten.
Vi er absolut førende på stadigt mere kompleks lovgivning, javel, men så længe vi priser den altid (og alt for) kritiske GDPR-jurist fremfor arbejdspladsskaberen, kommer vi ikke til at rykke for alvor.
Og tak igen for spørgsmålet, Jørgen.
AI, Ai, ai
Jeg vil nøjes med tre interessante ting om AI i denne uge:
1: En fed fidus, 2: en amerikansk beslutning og 3: brugsstatistik på ChatGPT, Google Gemini og Copilot.
1) Hvis I vil være hippe og trende på SoMe (det vil sige være virale med de virale) skal I tage et billede med ChatGPT-appen og bede o3-modellen finde ud af, hvor I er.
Jeg har selv brugt den til billedgenkendelse, og det er bare vildt at se den gå systematisk igennem det, zoome ind på dele af billedet, skrive kode for at analysere indholdet og så videre.
Men det her slår da alt, og jeg kan tilføje, at El Grenada ved Half Moon Bay ER et fantastisk sted.
Se selv her Watching o3 guess a photo’s location is surreal, dystopian and wildly entertaining
Amerikanerne vil indhente kineserne
2) Kineserne kom først (igen) med hensyn til at få AI integreret i undervisningen i skolerne og på videregående studier - i stedet for at sky ilden som et brændt barn, der er kastet ud fra glashuset og ned i brønden med munden fuld af mel - og USA følger nu efter, og det ser fornuftigt ud
Se selv her hos Det Hvide Hus.
Det dér med at omfavne noget, som alle alligevel bruger, er åbenbart svært for lærerne herhjemme.
Kan I huske deres internet-skræk for 30 år siden og deres Google-skræk for 20 år siden?
Der er tale om en grundlæggende angst for, at eleverne får mulighed for at søge lærdom og viden på andre måder end via det talte ord fra lærerne og det skrevne ord fra bøger på bibliotekerne.
Kirken var jo heller ikke glade for Gutenbergs demokratisering af Biblen, da han gjorde det muligt for almindelige mennesker rent faktisk at købe og eje sådan én og se med egne øjne, hvilket sludder der står i den.
Ethan Mullick så klart ved ChatGPT’s ankomst til Jorden sidst i 2022, og lavede straks kurser på både Wharton Business School og Penn State, hvor han krævede, at de studerende brugte den i løsningen af deres opgaver - og vel at mærke bedømte dem efter, hvor kreativt/smart/klogt de brugte det.
Herhjemme, og det kommer helt bag på alle mine læsere, tror jeg, lider 90 procent af undervisere af AI-skam.
Det ER også træls at blive pillet ned af piedestalen OG blive udsat for at skulle lære noget nyt, når man nu netop er underviser, der skal lære andre noget).
Og ude i det øvrige samfund forenes it-folk og akademikere i en fast overbevisning om, at de - ved et pudsigt tilfælde - er klogere end det hersens moderne djævelskab. Oh, Danmark.
“Det er vigtigt at være kritisk” (sagt for en sikkerheds skyld af ALLE danskere hver dag).
“Hvorfor har det så ikke været nødvendigt at være kritisk indtil nu?” (sagt af alle os, der kigger på diverse fantastiske menneske-drevne projekter, der muligvis kunne have kørt lidt mere optimalt, hvis den menneskelige faktor ikke havde været helt så dominerende og AI havde været til rådighed).
Det ER da sjovt, at når vi får noget, der er bedre end os til 95 procent af tingene, SÅ mander vi os op, deler fjollede historier om fejltagelser og bliver dygtigt kritiske.
SÅ skal der styr på det nye. SÅ skal det nye kontrolleres. SÅ skal vi være kritiske overfor det nye. SÅ glemmer vi, at mere end 50 procent af det, som vore medborgere fortæller os i løbet af dagen, er fejlbehæftet.
Det forløber ligesom dengang i 1980’erne, hvor VHS kom frem: Ikke-akademikerne kastede sig over det, mens akademikerne så lidt hånligt ned på dem. Altså lige indtil de selv begyndte at binge-watche serier på Netflix.
Copilot? Really?
3) Jeg tror på, at AI er kommet for at blive: Gemini: 350M brugere per måned. ChatGPT: 600M, og, well, Copilot: 20M.
De nye topmodeller (Gemini 2.5, ChatGPT o3) gør en reel forskel, og det kan mærkes, at folk nu begynder at bruge dem til det, som de er allerbedst til: At udføre måneders arbejde på nogle minutter - M2M. På min blog - https://aiblottillyst.blogspot.com - er der for eksempel fremragende eksempler, som jeg har kaldt Weber-prompten og patient-prompten.
Hvis jeg gad at tage en tur til i it-konsulent-manegen skulle mit motto være: “Vi bruger AI, så jeres måneder kan blive til minutter og McKinsey overflødige”.
Men nok om alt det. Solen venter på jer. Champagnen, hvidvinen, rødvinen, cognac’en og øllen venter på jer. Og hvis I absolut SKAL bruge jeres tilbagebetalte skat til noget, så prøv lige de der enormt dyre Jan Herzog-øl, som man kan få i Meny. Deres Prestige-bryg til en literpris på cirka 100 kroner er det hele værd, hvilket jeg aldrig havde troet jeg skulle skrive. God weekend, og skriv for Guds skyld til mig på mogensxy@gmail.com om fremtiden for folkeskolen i en AI-tid.
PS: Det totale forsvar: Nu kan russerne bare komme an
Læser J har sendt mig dette vidunderlige skriv:
“Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab lancerer nyt logo.
De ryster i bukserne i Kreml, thi:
"Centralt i ministeriets kongekrone er referencen til et skjold - som symbol på beskyttelse imod udefrakommende farer, fjender eller udfordringer.
Skjoldmuren i kronen repræsenterer fællesskabets styrke og er sat tæt sammen for at skabe en uigennemtrængelig væg. Både i konkret og metaforisk forstand symboliserer skjoldet evnen til at beskytte sig selv og andre."
Samtidig udkommer der ny trusselsvurdering af "cybertruslen mod land-, luft- og jernbanetransporten i Danmark."
Resume: Vi er på spanden. Nå nej, forresten. "Det fikser vi på Bornholm”.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.