Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danmark øger sinkonkurrenceevne inden for it

Ny global it-undersøgelse fra Economist viser, at USA og andre ledere opretholder deres styrke, men udviklingsøkonomierne har fået godt fat.

Af Jan Dahlmann, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et godt sted at orientere sig om it-industriens konkurrenceevne er rapporten IT Industry Competitiveness Index, som Business Software Alliance har fået udarbejdet af bladet Economists såkaldte Intelligence Unit (EIU).

Rapporten fra i år har godt nyt, set fra en dansk synsvinkel. Den finder, at Danmark er blevet mere konkurrencedygtig inden for informationsteknologi. Fra 2009 kravlede Danmark to pladser op, fra 8.-pladsen til 6.-pladsen, på den globale rangliste, der toppes af USA, Finland, Singapore, Sverige og Storbritannien.

EIU-indekset er blevet opdateret for fjerde gang siden 2007. Det rangordner 66 lande på en række forskellige indikatorer, der dækker kritiske elementer for it-innovation: det generelle erhvervsklima, it-infrastruktur, kompetent arbejdskraft, forskning og udvikling, juridiske rammer og offentlig støtte for udvikling af industrien.

Dette års indeks fastslår, at lande, der traditionelt er stærke inden for it, fastholder deres positioner, primært fordi »fordel avler fordel«, som det hedder i rapporten.

Landene har opbygget et solidt fundament for teknologisk innovation gennem flere års investeringer, og de fortsætter med at høste fordelene, men pladserne i toppen bliver sværere og sværere at holde, da de nye økonomier hæver deres niveau og opfylder de høje standarder, som toppen af listen har sat.

»Det fremgår klart af dette års indeks, at investering i de grundlæggende elementer i teknologi vil betale enorme udbytter på lang sigt. Det er også klart, at intet land har monopol på informationsteknologi. Der er en gennemprøvet formel for succes, og alle er frie til at drage fordel af den. På grund af dette bevæger vi os frem mod en verden med mange centre for it-magt,« siger BSA-præsident og administrerende direktør Robert Holleyman i en pressemeddelelse.

Danmark

»Danmark har gjort det godt i dette års indeks på grund af sin præstation i cloud computing. Ud over at have en af verdens højeste forekomster af bredbånd har de forbedret deres resultater siden 2009 på tværs af alle andre infrastrukturmæssige indikatorer, og især når det kommer til Internet Security, som også er centralt for succes i cloud computing.

I de kommende år har politikere i Danmark en mulighed for at bygge videre på det momentum. Vi ved fra globale erfaringer, at det vil være umagen værd,« siger Robert Holleyman.

I den danske brancheforening IT-Branchen deler administrerende direktør Morten Bangsgaard umiddelbart Robert Holleymans og rapportens vurdering om de danske forhold.

»Det er også vores vurdering, at Danmark ligger fint på området for cloud computing, som vokser og vokser i disse år. Området har kolossalt potentiale. Det drejer sig om at skabe et større kendskab til de forskellige cloudløsninger.

For eksempel vil det for nogle være mest oplagt at bruge public cloud-løsninger, mens det for andre vil være bedre med private cloud. Men vi har desværre ikke evnet at udnytte det behov, som mange datacentre har for adgang til billig strøm.

Vi ved, at Facebook er ved at etablere et nyt datacenter i det nordlige Sverige, hvor der er masser af vandkraft og dermed billig strøm. I takt med at datamængderne eksploderer, vil vi se stadig flere datacentre søge hen, hvor der er billig strøm, og jeg mener, at Danmark burde overveje, om man ikke kunne etablere attraktive forsyningsforhold og for eksempel udnytte det forhold, at vi har adgang til masser af billig strøm fra havvindmøller,« fortsætter han.

Han tilføjer, at Danmark har en meget stærk it-infrastruktur. Sammenlignet med de fleste andre lande har vi en stor udbredelse af de fiberforbindelser, der er og vil blive helt centrale i den fremtidige it-infrastruktur. Men det bekymrer Morten Bangsgaard, at Danmark ligger for lavt på området for forskning og udvikling. Og lande som Sverige og Finland har langt større budgetter på dette område. I forhold til indeks 100 scorer Danmark 42, mens Sverige og Finland scorer 54,9 og 67,3.

»Der er massivt behov for flere danske investeringer i forskning inden for it, og jeg er sikker på, at det er investeringer, der vil kunne placere Danmark endnu bedre i den internationale konkurrence og også give en højere placering på EIU’s kommende indeks,« siger Morten Bangsgaard, der kalder undersøgelsen fra Economist Intelligence Unit særdeles interessant og meget grundig.

»Derfor er det glædeligt, at Danmark indtager en 6.-plads og er rykket frem på lis-ten. Undersøgelsen bekræfter, at it-erhvervet har potentialet til at blive et af de vækst-erhverv, der kan trække Danmark ud af krisen.«

Udviklingsøkonomierne

De lande, der flytter sig mest i dette års indeks i forhold til den forrige udgave i 2009, er blandt andet Malaysia, som er sprunget hele 11 pladser i den samlede stilling på grund af en kraftig stigning i forsknings- og udviklingsaktiviteter, og Indien, der er sprunget 10 pladser op på grund af landets robus-te og dynamiske arbejdsmiljø og kompetente medarbejdere. En række andre lande – herunder Singapore, Mexico, Østrig, Tyskland og Polen – er generelt meget stærke og viser nye niveauer af styrke over hele linjen.

»I takt med at den globale økonomi begynder at komme sig, er det vigtigere end nogensinde for regeringerne at træffe et langsigtet valg inden for udvikling af it-industrien. Politikerne kan ikke bare se på dette spørgsmål en gang om året, så risikerer de at blive ladt tilbage. De skal vurdere de næste syv til ni år frem og investere i it i overensstemmelse hermed og dermed sørge for vækst i konkurrenceevnen på lang sigt,« mener Robert Holleyman.

At opretholde investeringsniveauet i økonomiske krisetider er ingen nem opgave, men industriens ledende folk kender fordelen: evnen til at konkurrere på et højere niveau, når markedet kommer sig.

Det samme kan siges om it-industrien og de nationale regeringer, når fortsat opmærksomhed på faktorer som uddannelse, forskning, højhastighedsnetværk og adgang til finansielle ressourcer er påkrævet for at sikre sektorens globale konkurrencekraft på længere sigt.

Værdien af fortsatte investeringer i de faktorer, der udgør sektorens konkurrencekraft, er medtaget i rapporten. De to år, der er gået siden den forrige rapport, har været de økonomisk magreste, som it-industrien har kendt til i et tiår og for mange regeringer – i mindst en generation.

Men de lande, der har oplevet fortsat vækst på de centrale konkurrencedrivende områder, såsom forskning og udvikling og talent og færdigheder, er bemærkelsesværdige vindere i 2011-indekset.

For eksempel synes Irland – på trods af landets objektive økonomiske problemer – at have fordoblet sine anstrengelser for at stimulere en af verdens mest konkurrencedygtige miljøer for it-producenter.

Udgifter til forskning og udvikling i den private sektor steg i begyndelsen af de seneste to års finansielle krise, og det samme gælder sektorens deltagelse i videnskabelige programmer. Og da skabelsen af patenter også har været stigende, har effekten været et boost til Irlands score inden for forskning og udvikling fra en 11.-plads i 2009 til en 8.-plads i 2011.

En tilsvarende forbedring i forsknings- og udviklingsmiljøerne i Israel – med stigende private investeringer og forøget patentaktiviteter – har løftet Israel fra en 13.-plads til en 10.-plads.

Og i Indien har markant forøgede forsknings- og udviklingsaktiviteter over hele linjen og inden for den højere uddannelsessektor løftet landet 10 pladser til en generel 34.-plads i 2011.

Om BSA

Business Software Alliance er den ledende globale fortaler for softwareindustrien. Det er en sammenslutning af næs-ten 100 globale virksomheder, der sammen investerer milliarder af dollars årligt til at skabe nye softwareløsninger, der tænder økonomien og forbedrer det moderne liv.

Gennem internationale officielle relationer, intellektuel ejendomsretshåndhævelse og uddannelsesmæssige aktiviteter udvider BSA horisonten for den digitale verden og opbygger tillid og tiltro til de nye teknologier, der driver det fremad.

Om Economist Intelligence Unit

EIU er verdens førende ressource for økonomisk og virksomhedsforskning, planlægning og analyse. EIU leverer nøjagtige og upartiske analyser til virksomheder, offentlige institutioner, finansielle institutioner og faglige organisationer over hele verden og inspirerer virksomhedsledere til aktivt at handle med tillid. Mere information findes på www.eiu.com eller på www.twitter.com/theeiu.