Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hop med på UHD-bølgen

UHD-bølgen er over os. De nye superskarpe tv-skærme giver fantastiske oplevelser. Her går vi tæt på den nye tv-teknologi, så du er godt klædt på, når du skal købe ny fladskærm.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For blot et par år siden var UHD et begreb, som kun eksperter inden for tv-området havde bemærket. Sådan er det ikke længere. Ifølge den danske brancheforening for forbrugerelektronik, BFE, vil 9 procent af alle solgte tv-apparater her i 2014 være af UHD-typen, og inden længe er væggene i landets tv-forretninger broderet med den fremstormende nyhed. Sandsynligheden for, at dit næste tv er en UHD-model er høj.

UHD er en forkortelse for Ultra High Definition, hvilket på godt dansk betyder ultrahøj opløsning. Tv’er med denne betegnelse har betydelig flere billedpunkter på skærmen, end den standard de er ved at afløse, full HD-tv’erne. De nye apparater går også under betegnelsen 4K, fordi de har fire gange så mange pixel eller billedpunkter. Et UHD-tv er med andre ord fire gange så skarpt at kigge på som full HD-tv’er.

Prisen på UHD-modellerne var i begyndelsen skyhøj. Men i løbet af det sidste års tid er den raslet ned, og nu kan du få et UHD-tv til under 10.000 kroner. Så når du næste gang vælger tv, vil du ikke foretrække UHD-løsningen, blot fordi der snart ikke er meget andet på hylderne, men fordi prisen er rigtig, og fordi du vil blive fascineret af den helt overvældende forbedring af billedkvaliteten.

Opgraderer billedet flot

UHD-tv’ets største udfordring er tilsyneladende, at det er svært at finde tv-udsendelser i 4K-opløsning. Enkelte kilder er tilgængelige. For eksempel sender den populære filmtjeneste Netflix noget af sit materiale i 4K. Med det beskedne udvalg af film og udsendelser skulle man ikke tro, at der er noget marked for UHD. Men det er der. For UHD-tv’ene kan nemlig et lille trick: De kan opgradere full HD-signaler, så det får fire gange så høj opløsning og derved bliver meget skarpere at kigge på.

Det sker elektronisk i tv’ets billedprocessor og det tilhørende elektroniske kredsløb. UHD-tv’et ”gætter” de manglende billedpunkter og tilføjer dem til billedet. Det lyder lidt som snyd og som noget, der kun kan kikse. Men i praksis fungerer det nærmest overraskende godt. En opgraderet film bliver i de fleste tilfælde en langt mere intens og overvældende oplevelse end på et traditionelt full HD-tv. Det er næsten chokerende, første gang man oplever det. Har du tidligere set en film i full HD, kan UHD-oplevelsen blive som at opleve filmen på en helt ny måde.

Dermed ikke sagt, at alt er fryd og gammen. For ikke alle UHD-tv’er er lige gode til at opgradere. I billige tv-modeller er det ikke altid muligt at installere den kvalitet komponenter, som er nødvendige for optimal opgradering fra full HD. Her vil du kun opleve en minimal forbedring af billedet. Det kan med andre ord betale sig at gå et skridt op ad prisstigen, når du i dag køber et UHD-tv. For evnen til at opgradere til 4K er en vigtig billedmæssig opgave for alle UHD-tv’er, indtil ægte 4K-materiale bliver almindeligt.

Hvornår vi i hovedsagen modtager film, nyheder og sport i 4K, er svært at sige noget præcist om. Ikke kun skal filmproducenter og tv-stationer omstille sig. Der skal også løses nogle udfordringer i transmissionsdelen. Et 4K-signal ”fylder” meget og stiller store krav til båndbredden. Har man en fiberforbindelse er det ikke noget problem. Men 4K er en udfordring for kobberkabler, som mange hjem modtager tv gennem, og i særlig grad ved luftbåren transmission.

Uanset transmissionsmetode skal UHD-signaler komprimeres for at kunne nå frem til dit tv uden at give pixelerede billeder eller billedstop. En ny komprimeringsprofil, HEVC (High Efficiency Video Coding) eller H.265, er blevet udviklet til formålet. Den kan reducere tv-signalets størrelse med op til det halve i forhold til den hidtil mest benyttede profil, mpeg4 eller H.264. I fremtiden vil du derfor skulle have et tv, der kan dekode HEVC-signaler. Tjek før køb, om dit drømme-tv lever op til dette krav eller nemt kan opgraderes.

Endnu vildere fremtid

Tv-udviklingen fortsætter. På den nyligt afholdte IFA-forbrugermesse i Berlin var hallerne fyldt med UHD-tv’er. Nogle var med den fremstormende OLED-teknologi. Og nogle havde endda buede tv-skærme eller endda tv-skærme, som man med tv-fjern-betjeningen kan veksle mellem at være buede og flade. Buede skærme skulle give en mere intens tv-oplevelse end flade skærme, og i praksis har dette vist sig at passe. Disse skærme er kommet på det danske marked.

Men var man som journalist så heldig at kunne komme ind bagved i tv-producenternes vip-områder, fik man også mulighed for at opleve UHD-tv’er med 8K-opløsning, dvs. otte gange så mange billedpunkter som full HD. Det var en næsten superrealistisk billedoplevelse – som om man kunne se flere detaljer end med selv de skarpeste menneskeøjne.

Det er dog ikke et produkt, som er kommercielt tilgængeligt det første par år og ikke en grund til at udsætte købet af et 4K-tv. Dertil er teknologien endnu for umoden og dyr, plus at 8K stiller endnu større krav til komprimering og båndbredde, end 4K allerede gør. Så du kan roligt springe på UHD-bølgen nu.

1 Ikke noget møbleringsproblem

Selv om du køber et UHD-tv, der er større end dit nuværende tv, skal du ikke flytte stole og sofaer længere væk fra skærmen. De mange ekstra billedpunkter sikrer, at billedet ikke bliver uklart, selv om du sidder tæt på det.

2 Find vægpladsen

UHD-tv’er er typisk over 50” store. Har du plads til det? Find tommestokken frem, og mål vægpladsen eller tv-bordets størrelse, før du køber. Er der også plads til din Blu-ray-afspiller på bordet? Eller kan tv’et ophænges på væggen sammen med en lydbar?

3 Tjek dekodningen

lg et tv, der har indbygget HEVC-dekodning, eller som kan opgraderes til det. Det er en vigtig fremtidssikring.

Buet og sikret

Samsung er i forreste række, når det handler om buede tv-skærme. Dette tv er blandt de første på markedet af denne type, og samtidig er det fremtidssikret med indbygget HEVC-dekodning. En særlig dimming-teknik gør ifølge producenten, at farverne bliver mere levende, og sort bliver virkelig sort.

FAKTA
Skærm: 55”, buet, UHD, LED
HEVC: Ja
Tilslutninger: HDMI, USB, Scart
Vægt: Ikke oplyst

Sikkert og prisfornuftigt

Dette prisfornuftige 55”-tv fra LG leverer alt, hvad du kan forvente. Du får naturligvis 4K-opløsning, hvortil kommer en enkel fjernbetjening og LG’s særlige webOS, som letter styringen af tv’ets smart-funktioner. Det er også rart at vide, at tv’er er fremtidssikret med HEVC-dekodning.

FAKTA
Skærm: 55”, UHD, LED
HEVC: Ja
Tilslutninger: HDMI, USB, Scart
Vægt: 20,5 kg

Smart-tv opdateres

Buet tv med One Connect-boks, så du blandt andet kan opdatere dit smart-tv hvert år. Via Multi Link View kan du se fire forskellige skærmbilleder på skærmen samtidig. Tv’et kan betjenes med stemmestyring eller bevægelser. Indbygget dobbelttuner gør det muligt at se et program, mens et andet optages.

FAKTA
Skærm: 55”, buet, UHD, LED
HEVC: Ja
Tilslutninger: HDMI, USB, Scart
Vægt: ikke oplyst

Giver stor lyd

Flade tv giver flad lyd. Men ikke dette UHD-tv Sony KD55X9005, som er udstyret med lydpaneler på begge sider af skærmen, så du slipper for besværet med at koble eksterne højttalere på. Tv’et har fået den fornemme EISA-pris. Tv’et er selvfølgelig også udstyret med de bedste billedbehandlingsteknologier.

FAKTA
Skærm: 55”, UHD, LED
HEVC: Nej
Tilslutninger: HDMI, USB
Vægt: 34,5 kg

Flere billednuancer

Flot UHD-tv, hvor Sonys særlige Triluminus Display sikrer flere toner og nuancer i billedet.
Tv’et har også indbygget smart-tv med mange forskellige applikationer. Med One Touch NFC-fjernbetjening og appen TV-sideview kan du forvandle din smartphone til en fjernbetjening med blot én berøring og få overblik over tv-programmer.

FAKTA
Skærm: 55”, UHD, LED
HEVC: Ja
Tilslutninger: HDMI, USB
Vægt: 23,5 KG

UHD med Ambilight

Dette tv er spækket med funktioner, og det kombinerer 4K-opløsning med Ambilight (lys rundt om skærmen ”i takt med” billledet) og 3D. Billedet er ultraskarpt, og tv’et er ultrafladt. Der er Miracast, så du kan sende smartphone-billeder op på skærmen, og fjernbetjeningen har tastatur, så du nemt kan betjene smart-tv-funktioner.

FAKTA
Skærm: 55”, UHD, LED
HEVC: Nej (HEVC-boks, også med Android L, fås fra første kvartal 2015)
Tilslutninger: HDMI, USB, Scart
Vægt: 19,5 kg

Tornerose fra 1959 er en af Disneys største og mest elskede klassikere, men hvem husker egentlig andet om den onde fe, end at hun var klædt i sort? Angelina Jolie giver i Maleficent liv og historie til den smukke og renhjertede unge kvinde, der endte som Maleficent - den sorte fe med et hjerte af sten. Da Maleficents skovrige invaderes, tager feen en grusom hævn og forbander sin fjendes nyfødte datter, Aurora.

Fakta
Produkttype: Dvd, Blu-ray, 3D
Udgiver: Disney
Udkommer: 13. oktober

Jorden er invaderet af rumvæsener, og pr-officeren Bill Cage (Tom Cruise) gør alt for at holde sig bag et skrivebord fremfor at kæmpe. Uheldigvis lander Cage midt i frontlinjen. Uden træning eller kamperfaring oplever den klodsede begynder på mest bizarre vis sin egen død hver eneste dag. Efterhånden lærer Cage at rette sine fejl, og han finder endelig måden, hvorpå fjenden kan udslettes.

Fakta
Produkttype: Dvd, Blu-ray og 3D
Udgiver: Warner Home
Udkommer: 20. oktober

Peter Jacksons filmede fortælling om Bilbo, Gandalf og en flok dværge ledet af Thorin Egeskjold, der sammen kæmper mod dragen Smaug. Denne udvidede version indeholder 186 minutter eller over tre timers underholdning samt 25 minutters ekstra filmklip og ni timers bonusmateriale. Et must-have for fans i ventetiden op til tredje og sidste del af Hobitten, som får biopremiere i december.

Fakta
Produkttype:
Dvd, Blu-ray og 3D
Udgiver: SF Film
Udkommer: 4. november

Kan du lide at se en 3D-film i ny og næ? Så køb en af de mange UHD-modeller, der benytter passive 3D-briller (som biografens 3D-
briller). De er mindre, billigere og virker ofte på tværs af fabrikaterne.

• UHD står for Ultra High Definition. Betegnelsen anvendes om tv, der har mindst fire gange så mange skærmpixel som et traditionelt full HD-tv, også kaldet 4K.

• UHD-tv’er med 4K har 3840 vandrette billedpunkter og 2160 lodrette billedpunkter.

• Der findes endnu meget få, ægte 4K-film og tv-udsendelser.

• Et UHD-tv kan opskalere full HD-film og -udsendelser ved at ”gætte” sig til de ekstra billedpunkter. Resultatet er et skarpere billede.