Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Plantronics var med på månen for 50 år siden

Da de første mennesker landede på månen d. 20. juli 1969, var det et headset fra Plantronics, som Neil Armstrong brugte til at formidle sine berømte ord.

Af Mette Eklund Andersen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Lørdag d. 20. juli i år er det intet mindre end 50 år siden, at de første mennesker satte foden på månen. Uanset om man selv husker den dag, så er astronauten Neil Armstrongs ord "That's one small step for man, one giant leap for mankind" genkendelige for de fleste. Den teknologi der blev udviklet i forbindelse med månelandingen har haft stor betydning for mange teknologiske områder, og rent faktisk er det headset, som Neil Armstrong brugte til sine berømte ord, en forløber for de Plantronics headset, der er i butikkerne i dag.

De rette forbindelser

Tilbage i starten af 60’erne voksede små headsets ikke på træerne, og derfor var NASA på udkig efter nyt kommunikationsudstyr – også for at undgå at radioforbindelsen blev afbrudt, som det skete, da Liberty Bell 7-kapslen landede i havet i 1961.

Hos Plantronics var grundlæggerne af virksomheden, Keith Larkin og Courtney Graham i gang med at udvikle et nyt let headset til luftfartselskaber. En af medarbejderne hos Plantronics kendte en anden medarbejder hos Cape Canaveral (nu kendt under navnet Kennedy Space Center), og efter at NASA havde fået en demonstration af Plantronics’ udvikling af letvægts-headset, blev samarbejdet startet. Projektet hed ‘SPENCOM’ (Space Environmental Communications).

NASA havde strenge krav til det nye headset, der skulle bruges til månelandingen:

– De skulle være lette: “10 gram er for meget”, som man siger i luftfartsbranchen. Hvis alt på et fly vejede 10 gram for meget, ville det aldrig kunne flyve.

– Redundans: Hvis noget gik i stykker, skulle der være en pålidelig backup. For det er svært at få en ekstra mekaniker eller et nyt headset fragtet til månen hvis uheldet er ude.

– Stærkere holdbarhed: For i rummet bliver alt udsat for anderledes tryk, radioaktivitet og ilt i andre forhold, end de optræder på Jorden.

Mike Erbe, der er Director of Special Products hos Plantronics siger om projektet: ”Det var et lykketræf, at Spragens kendte en af de rette personer hos NASA. Det betød, at vi brugte teknologien på måder, som ingen andre gjorde dengang. Vi udviklede alt fra hjelm-headsets til en mikrofon til at sætte på astronauternes skjorteærmer, så der også var lydforbindelse, hvis de tog hjelmene af i rumskibet”.

Teknologien, der blev anvendt i projektet, findes i dag i Controller & Dispatch-headsettet Starset H31CD, og headset fra Plantronics bliver anvendt i kontrolrumsfaciliteterne for SpaceX og Blue Origin.

Plantronics har i dag fusioneret med virksomheden Polycom – og sammen går de under navnet ‘Poly’. Du finder stadig Plantronics-headsets på hylderne herhjemme inden for alt fra gaming til fitness og enterprise, men på sigt kommer der til at stå Poly på dem.

 

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere