Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: BenQ BL2581T: Ergonomiske business-skærme

Billedkvalitet, ergonomi og komfort er nogle af de egenskaber, som BenQ har prioriteret i to nye monitorer på 23” og 25” til krævende erhvervs- og privatbrugere. Vi har testet to eksemplarer af den største model.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Lad os starte med den dårlige nyhed: Prismæssigt kommer BenQ BL2581T ikke i nærheden af det store flertal af markedets populære skærme til allround- og kontorbrug.

På den anden side er der bestemt heller ikke noget Economy Class over skærmens udstyr og komfort. Ligesom på Business Class i et fly kan man komme igennem en lang dag ved denne skærm og føle sig mindre smadret, når man omsider er færdig.

Gedigen og fleksibel konstruktion

Med BL2581T har BenQ ikke begået den store dødssynd blandt designere af computerskærme – at spare på foden og justeringsmulighederne. Denne skærm kommer med en særdeles solid fod i metal under en sort plastkappe, og holderen til den lodrette arm er af trykstøbt zink med perfekt pasform. Den blæser ikke om i stille vejr, som man siger på Fyn.

Foden gør det nemt at dreje, vinkle og højdeindstille skærmen, og hvis man foretrækker højformat, roterer man den blot 90 grader.
Tilslutningerne er også i Business Class. Ud over DisplayPort og HDMI, er der DVI-D og VGA-terminaler, hvoraf den sidste især er relevant for ældre notebooks, som der stadig findes en del af i businessverdenen.

Desuden er der en analog linjeindgang til de indbyggede – bittesmå – højttalere, en hovedtelefonudgang, som også kan drive et sæt aktive højttalere, og en USB 3.0-hub med hele 4 downstream-terminaler.

Eye-Care

Træthed i øjnene kan være en anden ulempe ved skærmarbejde. BL2581T er udstyret med flere features, som kan skåne øjnene. En lille ”hængekøje” midt under skærmen indeholder nogle sensorer, som bl.a. leverer input til korrektion af lysstyrken og lysets farvetemperatur i rummet.

Hos os har det givet et mere behageligt billede at aktivere denne Brightness Intelligence-funktion, men til billedbehandling foretrækker vi stadig en sRGB-standardindstilling. Den blå del af lysspektret kan give gener for nogle brugere, men det kan undgås ved at aktivere Low Blue Light til det aktuelle formål – Multimedia, Web Surfing, Office eller Reading. Ved hjælp af et rødt eller grønt filter er det muligt at kompensere for farveblindhed.

Og endelig er skærmen certificeret flimmerfri af den uafhængige sikkerhedsorganisation TÜV Rheinland. Her kan vi supplere med, at vi oplever et totalt roligt og meget behageligt billede.

Flere skærme?

Selve BL2581T-skærmen er baseret på et IPS-panel, som sikrer en bred betragtningsvinkel og gode farver, men ikke reagerer hurtigt nok til hardcore-gaming. Fair nok til business. Skærmformatet er det dokumentvenlige 16:10 med en opløsning på 1920 x 1200 pixel, og panelets antirefleks-coating praktisk talt eliminerer spejling af lyskilder og vinduer i rummet.

BenQ kalder designet rammeløst. Plast-rammen er kun ca. 2 mm tyk, men da billedet ikke går helt ud til rammen, bliver den sorte kant i hver side omkring 7 mm bred. Dette er dog stadig så lidt, at man kan placere flere BL2581T’er tæt ved siden af hinanden og få et næsten sammenhængende, meget bredt billede.

BenQ har lånt os to skærme, så vi har kunnet prøve sådan en løsning og sammenligne den med en enkelt 32” UHD-skærm. Det samlede areal på de to 25-tommere er 33 % større, og prisen er omkring 25 % lavere, hvad der umiddelbart gør de to mindre skærme til et bedre køb. De rager heller ikke så højt op, og det kan både være en fordel og en ulempe i et storrumskontor.

Vi har med tilfredshed noteret, at lige ud af kassen er begge BenQ-skærme reelt identiske, og selv med Brightness Intelligence aktiveret ligger deres farvebalan-ce og lysstyrke så tæt på hinanden, at vi ikke oplever nogen forskel, når vi flytter fotos fra den ene skærm til den anden.

Vi er glade for BenQ’s bordfødder, men i en permanent opstilling vil vi foretrække et dedikeret dual-monitor bordbeslag, som kan fås i mange forskellige udførelser og prisklasser. Her kan vi anbefale Deltaco GAM-040 fra firmaets gaming-sortiment. Det er ikke ligefrem B&O-elegant, men det er meget solidt og har alt i justeringsmuligheder. Og så kan det fås for under 400 kroner.