Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nye frekvensbånd skal give endnu hurtigere 5G-net

De danske politikere ønsker en hurtig og effektiv udrulning af 5G-netværket i Danmark. Et flertal i Folketinget har besluttet at supplere udrulningen med endnu hurtigere 5G-forbindelser.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det skal være slut med langsomme netforbindelser i Danmark. I hvert fald, hvis det står til Folketinget. 5G-netværket er for alvor på vej, og med det skulle det være muligt at være lige så hurtig, eller hurtigere, på det mobile bredbånd som på faste forbindelser.

De danske politikere ønsker en hurtig og effektiv udrulning af det nye netværk, og besluttede umiddelbart før nytår, at der skal udbydes nye frekvensbånd til mobilselskaberne, der muliggør udrulning af endnu hurtigere 5G-net.

I udbud til marts

Ifølge en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vil mindst 75 procent af Danmarks befolkning have adgang til det nye, hurtige 5G-mobilnetværk i 2025. Det er resultatet af en bred politisk enighed på Christiansborg om at udbyde nye frekvenser til mobilselskaberne.

De partier der står bag beslutningen, er Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

”Danskerne skal kunne sætte deres lid til, at der er stabile, hurtige og sikre mobilnet med den nyeste teknologi til deres rådighed. Derfor er jeg glad for, at der er bred enighed om, at vi nu stiller de frekvenser, der sikrer de meget hurtige 5G-bredbåndsforbindelser, til rådighed for mobilselskaberne,” siger skriver klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen ifølge en pressemeddelelse.

Oprindeligt skulle frekvenserne have været udbudt i 2020, men grundet forsinkelser bliver de først udbudt i marts 2021. Det har dog ikke stoppet mobilselskaberne, for flere af dem er allerede begyndt udrulningen af 5G, og dermed er det lynhurtige mobile bredbånd tilgængeligt i store dele af landet allerede.

Det kræver dog en smartphone der understøtter 5G, før du som forbruger kan få glæde af netværket.

Også bedre dækning

Ud over udbuddet af de nye frekvenser, er der også bred politisk enighed om at forbedre mobildækningen ved den kommende frekvensauktion. Klima-, energi- og forsyningsministeriet oplyser, at Danmark nok har god mobildækning, men at der stadig er lokale områder, hvor dækningen ikke er tilstrækkelig.

Det betyder, at når mobilselskaberne får rådighed over de nye frekvenser, så bliver de samtidig forpligtet til at dække 122 mindre, lokale områder rundt i hele landet med minimum 30/3 Mbit. De berørte områder kan dog ikke regne for sikkert, at de får 5G-hastighed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere