Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mange danskere ønsker aldrig at se kollegaer igen

<strong>Hjemmearbejde er kommet for at blive, hvis det står til danskerne. </strong><strong>To ud af tre forventer at arbejde hjemmefra mindst to dage om ugen fremover, og mange er klar på aldrig at sætte deres fødder på arbejdspladsen eller møde kollegerne</strong>.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når restriktionerne og anbefalingerne omkring hjemmearbejde bliver endeligt fjernet, betyder det ikke nødvendigvis, at medarbejderne myldrer tilbage på arbejdspladserne. I hvert fald ikke, hvis man spørger danskerne.

Flere end to ud af tre (68 %) ønsker således at arbejde hjemmefra mindst to dage om ugen fremover. Og 10 procent foretrækker endda at arbejde fra hjemmekontoret alle ugens dage. Det viser en ny undersøgelse, som analysevirksomheden YouGov har lavet for Atea.

”Danske virksomheder skal omstille sig til en helt ny måde at arbejde på. Det er oplagt, at vi tager ved lære af de erfaringer, vi har gjort os gennem det seneste år både i forhold til, hvordan vi holder møder, og hvor meget vi arbejder fra distancen. Det gælder i mine øjne om at finde en ny arbejdsmodel, der både kommer arbejdsgivere, individet og samfundet til gode,” siger Annette Otto, der er HR-direktør i Atea.

Undersøgelsen er en opfølgning på en tidligere rundspørge, som it-leverandøren foretog i foråret 2020. Formålet er at få indsigt i, hvordan den optimale arbejdsplads i fremtiden ser ud, så Atea bedst muligt kan hjælpe danske virksomheder med at skabe de rammer, der muliggør en ny arbejdsmodel.

Hjemmearbejde stiller krav til digitale kompetencer

Blandt de fordele, som danskerne fremhæver ved hjemmearbejdet, er, at de har sparet transporttid (70 %), fået en mere fleksibel hverdag (51 %), arbejdet mere effektivt (37 %) og passet på klimaet (36 %). Til gengæld oplever 44 procent, at de sociale relationer i arbejdslivet et blevet svækket, og at samarbejdet og videndelingen er blevet påvirket negativt i afdelingen (40 %) og med andre afdelinger (36 %).

”Det er helt tydeligt, at der både er fordele og ulemper ved mere distancearbejde, og at mennesker selvfølgelig har forskellige behov og ønsker. Hvis de sociale relationer og samarbejdet på arbejdspladsen skal forblive intakte, samtidig med at medarbejderne skal have et mere fleksibelt arbejdsliv, stiller det krav til både virksomhedens it, medarbejdernes digitale kompetencer, og at ledelsen formår at sætte   en tydelig retning og struktur for den nye måde at arbejde på,” siger Annette Otto.

Siden nedlukningen har Atea hjulpet flere kunder med at etablere hjemmearbejdspladser og fastholde produktiviteten, samarbejdet og trivslen under nedlukningen.

Særligt de unge klar på ekstremt hjemmearbejde

YouGov-undersøgelsen viser også, at en betydelig del af danskerne er klar på at tage distancearbejdet til helt nye højder. 31 procent svarer således, at de ville have det fint med at arbejde for en virksomhed, hvor de aldrig havde mødt ind fysisk eller havde mødt kolleger og chefer. For mænd er tallet 36 procent, og blandt de unge mellem 18 og 28 år er mere end fire ud af 10 (41 %) klar til aldrig nogensinde at møde ind på arbejdspladsen eller møde deres kolleger og chefer.

”Der er mange holdninger til særligt hjemmearbejde; nogle trives og arbejder bedst hjemmefra, andre bedst fra kontoret og en del foretrækker en kombination, men der kan ikke være frit valg på alle hylder. Vi skal finde den rette balance i den treenighed, der er mellem den enkelte medarbejder, arbejdspladsen og samfundet, hvis det skal fungere på lang sigt,” siger Annette Otto fra Atea.

Udvalgte tal

Hvis du selv kunne vælge, og corona-pandemien ikke var en begrænsning: Hvor mange dage om ugen, ville du fremover arbejde hjemmefra i gennemsnit?

0 dage: 10 %
1 dag: 19 %
2 dage: 32 %
3 dage: 19 %
4 dage: 7 %
5 dage: 10 %
Ved ikke: 5 %

Kunne du forestille dig at arbejde for en virksomhed, hvor du aldrig havde været på arbejdspladsen fysisk, aldrig havde mødt din leder og dine kolleger fysisk, men udelukkende udførte dit arbejde hjemmefra?

Ja, og det ville jeg ikke have noget imod:

Mænd: 36 %
Kvinder: 25 %
18-29-årige: 41 %
30-39-årige: 31 %
40-49-årige: 26 %
50-59-årige: 35 %
+60-årige: 27 %

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 812 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år som har arbejdet hjemme under corona-pandemien, i perioden 9.-15. marts 2021.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere