Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Her er opskriften på en effektiv, fleksibel og sikker strategi for jeres it-infrastruktur

Klumme: Det er ikke uden betydning, at virksomheder forstår, hvordan deres it-infrastruktur fungerer, og at man revurderer den for at få mest muligt ud af den digitale transformation.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Når det gælder om at prioritere mellem øget ydeevne, fleksibilitet og sikkerhed er virksomheder ofte ude i et regulært tovtrækkeri.

Det er nemlig udfordrende at finde den rette balance, når it-miljøerne bliver mere og mere komplekse, og behovet for en fleksibel infrastruktur stiger.

Det er en forudsætning, at virksomheder forstår, hvordan deres it-infrastruktur fungerer og revurderer den for at få mest muligt ud af den digitale transformation.

Infrastrukturen skal være fleksibel nok til at kunne tilpasses virksomhedens behov og imødekomme bl.a. økonomiske og geopolitiske ændringer.

Samtidig er det nødvendigt med en sikker infrastruktur for at kunne håndtere nutidens cybertrusler.

I vores årlige rapport, Security Navigator 2023, kan vi blandt amdet se, at det samlede antal cyberhændelser steg med over fem procent i forhold til sidste år.

I gennemsnit har hver virksomhed været udsat for 34 cyberhændelser, altså angreb eller angrebsforsøg, om måneden.

De mange angreb kan naturligt nok udfordre mange virksomheder i forhold til at finde balancen mellem robust sikkerhed, øget ydeevne og fleksibilitet.

Digital transformation starter med infrastrukturen

Selvom det er blevet sagt flere gange før, er det værd at gentage. Den digitale transformation starter med infrastrukturen.

Transformation af it-infrastrukturen handler ikke bare om at købe den første og bedste løsning.

Det kræver en gennemtænkt strategi, som stemmer overens med forretningsplanerne og alle de elementer, som indgår i integration af netværk, cloudløsninger og sikkerhed, og som i sidste ende skal munde ud i en optimeret brugeroplevelse.

Infrastrukturen skal desuden levere den operationelle effektivitet, der kræves for fastholde eller øge sin konkurrencedygtighed på de dynamiske, digitale markeder.

Der er let at miste overblikket i et uoverskueligt marked, hvor antallet af leverandører og løsninger er så stort, at det kan sammenlignes med en digitaliseringsbuffet med uendelig mange kombinationsmuligheder.

Samtidig har virksomhederne forskellige mål og befinder sig på vidt forskellige stadier i deres digitale transformation med forskellige prioriteter og behov.

At fastlægge sin strategi kan derfor hurtigt blive en kompleks opgave.

Der er dog én fællesnævner, nemlig behovet for en gennemtænkt strategi for it-infrastrukturen, der sikrer, at virksomheden har de rette medarbejdere, processer og teknologier på rette sted til den rette tid. Men hvordan øger man så sandsynligheden for at lykkes?

Det kan man blandt andet gøre således:

Tips til den rette strategi

• Det første skridt er at indsamle og analysere data fra det nuværende netværk. Her er det vigtigt at have en dialog med it-afdelingen og andre interessenter for at få indblik i deres udfordringer og ønsker.

Det giver et overblik over infrastrukturen, dens nuværende begrænsninger, problemer og hvilke ændringer, der er nødvendige for bedre at understøtte forretningsmålene i den nye strategi.

• Næste skridt er at beskrive virksomhedens mål og definere strategien ved at vælge den bedste kombination af teknologier tilpasset virksomhedens behov, digitale modenhed og størrelse.

Her er det vigtigt, at virksomheden udstikker sin egen retning i forhold til ydeevne, innovation og værdier.

• Virksomhedens sikkerhedsforanstaltninger skal derefter kontrolleres. De skal være i overensstemmelse med strategien uden at gå på kompromis med hverken databeskyttelse eller brugeroplevelse.

En sikkerhedsgranskning af netværket kan identificere eventuelle sårbarheder, som skal afhjælpes for at kunne komme videre.

Ifølge Security Navigator 2023 tager det i gennemsnit 215 dage at patche sårbarheder. Faktisk bliver selv kritiske sårbarheder ikke prioriteret, da det generelt tager over seks måneder at patche dem. Blandt andet af den årsag er det nødvendigt at implementere en strategi for digital transformation med fokus på sikkerhed.

• Omkostningerne er selvfølgelig også et vigtigt aspekt. Det er værd at undersøge, hvilke gevinster en transformation vil medføre på længere sigt.

Virksomheder kan eventuelt konsultere eksperter for at finde den rette balance mellem ydeevne, funktioner, risici, fleksibilitet og sikkerhed.

På den måde kan virksomheder sammensætte og præsentere en komplet plan for ledelsen.

Slutteligt skal strategien omsættes til en succesfuld og effektiv platform.

Men rejsen stopper ikke her.

Strategiens værdi kan nemlig kun måles ved en velplanlagt implementering og en konsekvent gennemførelse.

Tilsammen er det dét, der øger virksomhedens ydeevne, fleksibilitet og sikkerhed.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.