Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Inddragelsen af kunstig intelligens på dansk sygehus giver færre komplikationer og kæmpe besparelser

Introduktionen af kunstig intelligens i behandlingsforløb har vist sig at være en stor succes for både læger og patienter på Sjællands Universitetshospital i Køge.

Som de første i Danmark er Sjællands Universitetshospital i Køge begyndt at gøre brug af kunstig intelligens i mavetarm-kræft-patienters behandlingsforløb.

Det har nu vist sig at være en stor succes.

Inddragelsen af den kunstige intelligens har nemlig betydet, at patienterne har færre komplikationer, mens både kræftlæger og patienter på hospitalet har oplevet kæmpe besparelser og kortere indlæggelser.

Det skriver Berlingske.

Kombinerer data og foreslår konkrete behandlingsforløb

Modellen, man benytter sig af på Sjællands Universitetshospital i Køge, fungere ved, at supercomputer, der rummer 76.000 danske patienters anonymiserede sundhedsdata, som i det seneste årti er blevet opereret for tyk- eller endetarmskræft, kombinerer disse data med oplysningerne fra de nye patienter.

Disse oplysninger kan omfatte alder, køn, sundhedstilstand og/eller andre sygdomme eller risici.

Når computeren har kombineret oplysningerne, kommer den kunstige intelligens med konkrete forslag til behandlingsforløb for den enkelte patient.

Professor Ismail Gögenur, som leder Center for Surgical Science på Sjællands Universitetshospital, forklarer til Berlingske, at selv hvis han havde tiden, så ville han ikke have kapaciteten til at fordøje alle oplysningerne.

Færre skal genindlægges

Siden februar har der været i alt 75 patientforløb, hvoraf kun en enkelt patient har oplevet at skulle genindlægges. Normalt ligger det tal på mellem 10-12 patienter, lyder det.

"Vi tror så meget på vores AI-model, at vi vælger at sammensætte vores behandlingsforløb fuldstændigt efter, hvad den foreslår," siger professor Ismail Gögenur til mediet.