Artikel top billede

(Foto: Zac Wolff/Unsplash)

Skulle hver dag gennemse hundredevis af grænseoverskridende tekstpassager fra ChatGPT: “Det har fuldstændig ødelagt mig”

Indholdsmoderatorer for OpenAI, der står bag ChatGPT, har fået skader på deres mentale helbred af dagligt at skulle gennemgå hundredvis af tekstpassager med grænseoverskridende indhold, lyder anklagen.

27-årige Mophat Okinyi har arbejdet som moderator for ChatGPT i Kenya, men nu kan han ikke længere sove om natten.

I stedet ser han de hundredvis af ofte grænseoverskridende tekstpassage, som han hver dag har skulle moderere for sit indre øje, når han forsøger at falde til ro.

Det fortæller han til den britiske avis The Guardian.

“Det har fuldstændig ødelagt mig.”

“Det har virkeligt ødelagt mit mentale helbred,” siger han til avisen.

Ifølge The Guardian skulle han hver dage gennemse op til 700 tekst passager, der i mange tilfælde indeholder beskrivelser af seksuel vold.

Det har medvirket til at give ham et paranoidt forhold til de personer, han omgås til dagligt, og han fortæller til avisen, at det i en sådan grad, at hans kone til sidst valgte at forlade ham.

Arbejdede for få dollar i timen

Mophat Okinyi arbejdede sammen med 51 andre moderatorer for selskabet Sama, der udfører indholdsmoderation for OpenAI, som står bag ChatGPT.

De fik en løn på mellem 1,46 dollar og 3,74 dollar i timen, og Mophat Okinyi er sammen med tre kolleger medunderskriver på en opfordring til den kenyanske regering om at forbedre vilkårene for folk, der arbejder med denne type moderator-job.

Eksempelvis mener de ikke, at de i tilstrækkelig grad blev advaret om det grænseoverskridende indhold, som de ville møde i deres arbejde, og de mener heller ikke, at de efterfølgende blevet tilbudt den nødvendige psykolog hjælp.

"Vi er helt enige med dem, der kæmper for fair og retfærdige job, da det stemmer overens med vores mission om at meningsfuldt, værdigt lønarbejde er den bedste måde at løfte folk permanent ud af fattigdom. Vi mener, at vi allerede nu lever op til den lovgivning og de krav, der måtte blive vedtaget på dette område," oplyser en talsperson fra Sama til The Guardian.

OpenAI har ifølge The Guardian afvist at kommentere på historien.