Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Ericsson indgår langvarig patentaftale med Huawei trods vestlige sanktioner

Ericsson og Huawei indgår langvarig patentaftale, som tillader dem at få adgang til hinandens patenterede teknologier.

Svenske Ericsson og kinesiske Huawei har indgået en langvarig patentaftale inden for mobilnetværksteknologi – der blandt andet omfatter 3G, 4G og 5G.

Aftalen skal give de to virksomheder adgang til at bruge hinandens patenterede og standardiserede teknologier, netværksinfrastruktur og andet udstyr.

Det bekræfter Ericsson til Computerworld i en mail.

Hos Ericsson er man glade for aftalen med Huawei.

"Denne aftale demonstrerer begge parters forpligtelse til, at intellektuel ejendom bør respekteres og belønnes, og at førende teknologiske innovationer bør deles på tværs af industrien," lydet det fra Christina Petersson, som er chief intellectual property officer hos Ericsson.

Ifølge Ericsson betyder aftalen, at virksomheden vil tjene 6,9 milliarder kroner bare i 2023 baseret på nuværende aftaler om intellektuel ejendomsret og licenser.

De såkaldte IRP-licenseringer refererer til indtægter, som Ericsson genererer ved at tillade andre virksomheder at bruge på deres patenterede teknologier mod betaling af licensgebyrer.

Huawei i vestlig modvind

Huawei har i de senere år været ramt af stor modstand, fordi både den amerikanske regering og flere europæiske regeringer har ønsket at at holde den kinesiske teknologigigants mobilnetværksteknologi ude af de vestlige mobilnetværke.

Man mener nemlig, at virksomheden har tætte tråde til det kinesiske styre, og man derfor frygter, at styret i Beijing får fat om struben på samfundskritisk infrastruktur.

Derfor er aftalen en kærkommen lejlighed for Huawei til at indhente noget af det, som virksomheden har tabt på kontrakter med vestlige lande.

Virksomheden har siden 2021 forsøgt at opnå mere indtægt på sine patenter - især på brugen af 5G-teknologi, hvor den kinesiske virksomhed i dag sidder på omkring 20 procent af alle globale 5G-patenter.

I 2022 åbnede Huawei en samlet indtægt på mere end 3,8 milliarder kroner fra licensering af sine patenter inden for mobilnetværksteknologi.

Computerworld har spurgt Ericsson om, hvordan man anser Huawei som en samarbejdspartner trods de geopolitiske spændinger mellem Kina og USA og EU, og om de har nogen bekymringer om teknologisikkerhed i forbindelse med kinesiske virksomheder i det hele taget.

Her lyder det fra Ericsson, at hverken tekniske eller forretningsmæssige samarbejder ikke er en del af aftalen mellem de to virksomheder.

Ifølge den svenske virksomhed drejer aftalen sig alene om licensering af patenter, hvor virksomheder betales rimelige royalties, når andre virksomheder bruger deres intellektuelle ejendom.

"Uden sådanne aftaler ville patenteret teknologi blive brugt gratis," lyder det i svaret fra Ericsson.

"Det er også værd at bemærke, at standardisering af mobilteknologi som for eksempel 5G ligger uden for omfanget af forbudene mod højrisikoleverandører. Huawei deler og får allerede adgang til denne teknologi gennem åbne standarder," lyder det videre.

Aftalen bliver beskrevet som en 'flerårig' aftale. Derfor har Computerworld spurgt Ericsson om, hvor lang aftalen mellem de to parter er.

Det har Ericsson dog ikke ønsket at svare på.