Sun versus MS
Sun Microsystems kontorsuite StarOffice er på vej i version 6.0, og der er sket en hel del dramatiske ændringer siden forgængere 5.2. Programmet, som skulle være parat til foråret, er nu baseret på open source kode, idet Sun frigav kildekoden til StarOffice 5. Programmet videreudvikles nu af organisationen med det lidt mystiske navn OpenOffice.org. Størstedelen af programmørerne er ansat og betalt af Sun, og den type produktudvikling er ganske magen til Netscape, hvis seneste versioner af dets browser varetages af open source-organisationen Mozilla.
Sun's forhåbning er, at de kan benytte samme våben, som Microsoft benyttede mod Netscape i browserkrigen: Tilbyd et kvalitetsprodukt gratis, og se konkurrentens indtjening skrumpe ind. Analytikere anslår, at Office-pakken står for 46 procent af Microsofts omsætning og over halvdelen af firmaets indtægter.
Hertil kommer, at Microsoft har indført en ny licenspolitik, hvor kunderne skal betale en såkaldt Software Insurance (software forsikring), hvor kunderne kan vælge imellem at få løbende opdateringer til en pris af 30 procent af licensen årligt, eller vælge ikke at få opdateringer, hvilket betyder, at der skal betales den fulde licens, næste gang programmet skal opdateres. En licens tii Office XP ligger typisk på omkring 2.700 kroner i Danmark, så de økonomiske grunde til at skifte til StarOffice ligger lige for.
En amerikansk undersøgelse fra analysefirmaerne Giga og Sunbelt Software viser da også, at hele 36 procent overvejer at skifte kontorpakken ud på grund af utilfredshed med Microsofts nye licenspolitik.
Men spørgsmålet er, om det kan lade sig gøre at migrere medarbejderne over til den gratis kontorsuite. Her er kompatibilitet med Microsoft Office den vigtige parameter. For det første skal dokumenter kunne udveksles med folk i andre organisationer. Det kræver, at Office-dokumenter, primært Word-filer, skal kunne importeres, uden at dokumentet ændres væsentligt . Den anden hurdle er brugerfladen, som ikke skal være særlig forskellig fra Office, før end omkostningen i tabt arbejdstid hurtigt kan overgå besparelsen ved licenser.
Ressourceforbrug
Ressourceforbrug og småfejl
Den anmeldte betaversion er funktionelt identisk med OpenOffice.org Build 633, som vi tidligere har anmeldt. Denne version virker dog en kende hurtigere i optrækket, og ydelsesmæssigt giver programmet indtryk af at være helt på højde med Microsoft Office.
En standardinstallation fylder 197,7 megabyte, og en minimal installation 131,7. Som minimumskrav til systemet angiver Sun en pc med Pentium processor, 64 megabyte hukommelse, 250 megabyte fri harddiskplads og skærmopløsning på 800 gange 600 pixels med 256 farver.
Programmet lagde beslag på 8.004 kilobyte hukommelse ved opstart, og yderligere 9.816 kilobyte ved åbning af ti dokument-vinduer.
Beta'en virkede i det store og hele ganske stabil, og der var kun enkelte synlige småfejl i håndtering af automatisk fil-endelser. Programmet kan sættes op til at anvende Microsoft-formaterne som udgangspunkt, og denne funktionalitet virker ikke endnu, rapporterer eWeek.
I standard-dialogboksene fastholder Sun at benytte Discard (forkast) i stedet for standarden No (nej), og det er lidt irriterende.
Kompatibel eller ej
Da begge Office-programmer er ganske store, er det ikke lige til at afgøre hvor langt StarOffice's kompatibilitet med rivalen går. Kerneområderne er her formatering i Word-dokumenter og formler i Excel. En forkert formatering kan ændre budskabet i et tekst-dokument, og forkerte eller ikke understøttede formler i Excel-ark er ligeledes svære at acceptere i det daglige arbejde.
Kompatibel eller ej
PC World Onlines amerikanske kusine eWeek fandt en høj grad af kompatibilitet med Word, mens det lykkedes PC World Online af generere i forkert visning i første hug.
Originalen i StarOffice 6.0 Writer
...og sådan ser den ud i Word. Skrifttyper og størrelser er bibeholdt, men indrykningen er er forsvundet.
Et tilsyneladende mere kompliceret test-dokument med tabeller fungerede fint. Man kan overveje, om denne og andre mindre afvigelser har nogen reel betydning.
Excel-ark og PowerPoint-præsentationer kunne også flyttes uden synlige forskelle. På et enkelt punkt er der ingen overensstemmelse imellem de to programmer, og det er makroer. Hvis man benytter et stort antal makroer, kan der altså være et problem ved anvendelse af StarOffice.
Ikke helt så brugervenlig
Selv om teknikker i StarOffice 6.0 for langt størstedelen af funktionernes vedkommende minder om Office, er programpakken dog ikke helt så brugervenlig som Microsofts alternativ. Det ses for eksempel i værktøjerne til tabelredigering, hvor Microsoft benytter en tegne-analogi til opdeling af celler. StarOffice's pendant er baseret på en række dialoger, og det er et typisk eksempel på StarOffices lidt tungere, men dog fuldt anvendelige løsninger i brugerfladen.
Man kan overveje om disse funktioner, som reelt benyttes meget sjældent af brugerne, virkeligt berettiger til den anseelige udgift som licenser til Microsoft Office udgør. Der er formentlig ingen gylden nøgle til at afgøre, om virksomheden er i stand til til at migrere til StarOffice, da mange specifikke forhold må tages i betragtning. Enhver økonomisk ansvarlig IT-leder bør dog tage stilling for eller imod StarOffice. Hvis virksomheden vælger at migrere til Suns officepakke, er det mest fornuftige valg at gennemføre et konsekvent skift over hele linien, da blandede miljøer internt i virksomheden kan give anledning til forvirring.
StarOffice 6.0 beta kan downloades fra Sun's hjemmeside. StarOffice 6.0 forventes færdiggjort til foråret, hvor også den danske version vil ligge klar.