Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Microsoft/PR)

Du bør vente med at købe ny bærbar: En pc-revolution vil ramme allerede til sommer

Der er gode grunde til at tøve med at købe en ny pc. Enkelte bruger-typer kan dog købe nyt grej i dag med sindsro.

Det har igennem den seneste årrække været hip som hap, hvornår der blev handlet pc.

Bevares, priserne kunne rutsje op og ned sammen med komponentpriserne i takt med, at forsyningskæder klumpede til, men rent teknologisk var der ikke de store generationelle forskelle mellem årgangene.

Men nu skriver vi 2024, og en regulær bølge af AI-optimerede pc’er skyller ind over markedet. Den helt store tsunami ventes til sommer – og den bølge bliver efter alt at dømmme værd at surfe på.

Det store samarbejde

Vi kan nemlig se frem til et længe ventet samarbejde.

På den ene side er Microsoft med sit udbredte Windows-styresystem og økosystem, mens der på den anden side er såkaldte ’ARM’-chips, baseret på en processorarkitektur tiltænkt mobile enheder som smartphones.

Igennem snart tre årtier har Microsoft døjet med at få de to til at finde fodslag, men melodien skulle være fundet ifølge flere kilder, som beskrevet af Computerworld tidligere:

En mulig stjerne

Her bliver Qualcomms kommende Elite X-processor den hardware, som skal bringe nye tider til pc-verdenen.

Chippen har allerede vist sit værd i en stribe benchmark-test, hvor den viser sig at kunne måle sig med Intels og AMD’s nyeste chips.

Et er dog ydelse i programmer og den voksende skare af AI-opgaver, noget andet er strømforbruget.

Her kan Elite X’s rødder i mobilverdenen vise sig at give banebrydende effektivitet, altså en tårnhøj ydelse per watt, på samme vis som Apple har opnået med sin ARM-baserede processorer i M-familien.

Her viser lækkede slides fra en Qualcomm præsentation, at Elite X er banelængder foran Intels spritnye Core Ultra 7 processorer.

I discipliner såsom håndtering af Office 365-apps, videoafspilning og surfen på nettet loves nemlig halvanden gange længere driftstid på en Qualcomms prototype sammenlignet med Asus’ 14 tommers UX3405 Zenbook med Intels Core Ultra 7 155H ombord.

Når det gælder streamet video, er landvindingerne tilsyneladende enorme med en fordobling af driftstiden når der streames YouTube-videoer eller deltages i Teams-opkald.

Vent til sommeren

Med så markante landvindinger i sigte, giver det grunde til at tøve med at investere i nye Intel eller AMD-baserede maskiner, til Elite X får sin debut.

Qualcomm annoncerede tidligere på året, at enheder fra et stort udvalg af pc-producenter vil være klar i midten af 2024.

Det forlyder samtidigt, at Elite X-processoren står til at debutere i juni måned sammen med Microsofts overhaling af Windows-styresystemet samtidig med introduktionen af nye Surface-enheder, navnlig en ny Surface Pro 10 og Surface Laptop 6.

Her skal Microsoft og Qualcomm samtidig bevise, at samspillet mellem Windows-software og ARM-hardware endeligt kan fungere gnidningsfrit - noget som er blevet lovet før, men som ikke er lykkedes endnu.

Ingeniører og gamere kan være ligeglade

Mens Elite X-processoren spås rigtig gode chancer i slanke og lette bærbare computere, forholder tingene sig anderledes, når det gælder mere performance-orienterede maskiner

Fra Qualcomms produktchef, Kedar Kondap, lød det i slutningen af 2023, at der ikke er noget i vejen for, at Elite X-processoren skulle kunne parres op med et dedikeret grafikkort, men lader forstå, at den slags enheder først vil komme i anden ombæring, ifølge mediet Sammobile.

Er du på udkig efter en power-bærbar såsom en gaming-maskine eller en mobil workstation med dedikeret grafikkort, er der altså længere udsigter til ARM-baseret bærbare.

Når de kommer, er fordelene med det ekstra lave strømforbrug udvisket af, at der samtidig vil være et dedikeret grafikkort ombord, hvis strømforbrug også skal tøjles.