Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: De 10 mest populære brands at efterligne for phishere / Nordkoreanske hackere går efter udviklere / ODF-standarden fylder rundt / Dansk tele-iværksætter rejser 17,6 millioner kroner / Googles øverste cloud-chef stopper

De 10 mest populære brands at efterligne for phishere. Nordkoreanske hackere går efter udviklere. ODF-standarden fylder rundt. Dansk tele-iværksætter rejser 17,6 millioner kroner. Googles øverste cloud-chef stopper.

Velkommen til fredagens morgen-briefing fra Computerworld, som er sammensat af Anders Bruun.

Penge sover aldrig, hed det i opfølgeren til den første Wall Street-film med Michael Douglas som topkapitalistisk skurk.

Det virker som om, at hackerne heller ikke får meget søvn. For der opstår tilsyneladende hele tiden nye, luskede måder at narre penge fra ærlige folk.

Det kan man læse mere om herunder.

God fredag til alle - jeg håber ikke, at jeg spolerede weekendhumøret med den dystre indledning her.

Her er de 10 mest populære brands at efterligne for phishere

I 36 procent af alle phishing-forsøg prøver angribere at efterligne Microsoft for at narre brugerne. Det viser Check Point Softwares rapport for første kvartal af 2025.

Det er en stigning på fire procentpoint siden samme rapport fra sidste kvartal, skriver Computersweden.

Google udnyttes i 12 procent af alle phishing-tilfælde – det samme som sidste kvartal – mens Apple kommer på tredjepladsen med 8 procent, hvilket er noget mindre end sidste kvartals 12 procent.

Den største nyhed i rapporten er, at Mastercard blev brugt i tre procent af angrebene, hvilket placerer brandet på en femteplads blandt de mest udnyttede brands. Bag stigningen ligger en phishing-kampagne rettet mod Mastercard-brugere i februar.

Her er top 10 over de kriminelles mest imiterede mærker i første kvartal af 2025:

• Microsoft – 36 procent
• Google – 12 procent
• Apple – 8 procent
• Amazon – 4 procent
• Mastercard – 3 procent
• Alibaba – 2 procent
• WhatsApp – 2 procent
• Facebook – 2 procent
• LinkedIn – 2 procent
• Adobe – 1 procent

Nordkoreanske hackere går efter udviklere

Palo Alto Networks, en af verdens største it-sikkerhedsvirksomheder, har via sin forskningsenhed Unit 42 afsløret en statsstøttet hackergruppe fra Nordkorea, som aktivt forsøger at ramme vestlige mål med det formål at tjene penge til det nordkoreanske regime.

Gruppen kaldet Slow Pisces eller TraderTRAITOR er kendt for at gå efter større virksomheder i kryptovaluta-industrien. Den har på det seneste skiftet til en ny strategi for at ramme krypto-virksomheder og afpresse milliarder af kroner af dem.

Strategien går ud på, at hackerne giver sig ud for at være rekrutteringspersoner og via LinkedIn gå målrettet efter udviklere inden for krypto-industrien. På den måde lokkes ofrene til at deltage i en rekrutteringsproces, skriver Palo Alto i en pressemeddelelse.

Som en del af den proces skal de jobsøgende udviklere gennemgå et projekt, som i virkeligheden er en kompromitteret fil. Filen efterlader malware på deres computere, som blandt andet stjæler deres information og data.

ODF-standarden fylder rundt

The Document Foundation kan fejre sin tilslutning til open source-software- og open standard-fællesskabet samtidig med 20-årsdagen for ratificeringen af Open Document Format (ODF) som en OASIS-standard.

Det skriver fonden i en pressemeddelelse.

To årtier efter godkendelsen i 2005 er ODF den eneste åbne standard for kontordokumenter, der fremmer digital uafhængighed, interoperabilitet og indholdstransparens på verdensplan.

ODF blev oprindeligt skabt som et XML-baseret format for at muliggøre universel adgang til dokumenter på tværs af platforme og software fra flere leverandører og er blevet en teknologisk grundpille for regeringer, uddannelsesinstitutioner og organisationer, der vælger åbne, leverandøruafhængige formater for at hævde deres digitale suverænitet.

ODF er det oprindelige filformat i LibreOffice, den mest udbredte og kendte open source-kontorpakke, og understøttes af en lang række andre applikationer.

Dansk tele-iværksætter rejser 17,6 millioner kroner

Den danske platform Telgea gør det nemt for virksomheder at administrere deres telefonabonnementer på tværs af landegrænser. En opgave, der ofte koster millioner af kroner og mange interne ressourcer.

Nu har Telgea i en pre-seed-runde rejst 17,6 mio. kroner fra en gruppe internationale investorer til at udbrede sin løsning til endnu flere lande.

Store, internationale virksomheder bruger op mod 8.000 kroner per medarbejder om året på telefoni. Og mere væsentligt: Det kræver ofte flere fuldtidsansatte at administrere kontrakter, udbydere, abonnementer og fakturering, når telefoni går på tværs af landegrænser.

Telgeas platform gør det muligt for virksomheder at tildele medarbejdere lokale mobiltelefonnumre i flere lande, men via en samlet aftale styret fra én platform. Dermed slipper virksomheder for at jonglere forskellige udbydere, kontrakter og fakturaer internationalt.

Googles øverste cloud-chef stopper

Jerry Dischler, Googles chef for cloud-applikationer og leder af Google Workspace, forlader sin stilling efter næsten to årtiers arbejde hos teknologigiganten.

Dischler er øverste leder for Googles cloud-applikationer og fører tilsyn med virksomhedens populære Workspace-samarbejdssoftwarepakke samt integration af AI-værktøjer i kundernes miljøer.

Workspace foretog adskillige betydelige AI-justeringer under Dischlers ledelse, herunder utallige nye funktioner og at gøre Gemini gratis i Workspace for de fleste abonnenter.

Jerry Dischler har endnu ikke afsløret, hvad hans næste trin i karrieren er.




White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis