Artikel top billede

Nu skal børn beskyttes bedre mod skadeligt indhold: Dansk app kaldes "guldstandard for alderssikring online"

En dansk løsning om aldersverifikation fremhæves af EU-Kommissionen, som har fremlagt nye retningslinjer.

Børn og unge skal beskyttes bedre mod skadeligt indhold på sociale medier.

Det skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Kommissionen fremlagde mandag nye retningslinjer på området på et pressemøde i Bruxelles med deltagelse af blandt andre den danske digitaliseringsminister Caroline Stage (M).

EU-Kommissionen anbefaler blandt andet i retningslinjerne, at der laves en løsning til aldersverifikation.

Den skal bruges til at bevise, at en person er gammel nok til at kunne tilgå "voksenindhold online".

Blandt frontløberne med en sådan app er Danmark. Herhjemme arbejdes der med at udvikle en sådan app, har Digitaliseringsministeriet for nylig oplyst.

Den skal kunne samle danskernes kort og beviser ét sted.

Appen skal ifølge ministeriet kunne bruges til at verificere alder, hvis man vil købe alkohol i et supermarked eller oprette en profil på et socialt medie med en aldersgrænse.

Den nye app forventes klar i begyndelsen af 2026.

"Protopyen på aldersbekræftelsesappen er brugervenlig og beskytter privatlivets fred ved at fastsætte en "guldstandard for alderssikring online"," lyder det i pressemeddelelsen fra EU-Kommissionen om den danske app.

Øvrige tiltag

Caroline Stage betegner det som et ”nybrud”, at de nye retningslinjer fra EU-Kommissionen desuden gør det muligt for Danmark at fastsætte en national aldersgrænse for brug af sociale medier.

”De nye retningslinjer gør det klart, at medlemslandene kan fastsætte national lovgivning for, hvor gamle børn skal være for at være på sociale medier. Det er væsentligt nyt i forhold til tidligere og for mig at se et kæmpe nybrud i forhold til den aldersverificering, vi har kæmpet for at få gennemført - også lang tid før min ministertid”, sagde hun ifølge Ritzau efter pressemødet i Bruxelles i mandag aften.

48 procent af danske børn på 10 år har en profil på mindst ét socialt medie, og 94 procent har en profil på mindst ét socialt medie, når de fylder 13, oplyste Caroline Stage.

Af andre tiltag i EU-Kommissionens nye retningslinjer er, at det skal være slut med såkaldte streaks.

Det er et flamme-symbol, der dukker op på nogle sociale medier, når man har sendt et vist antal beskeder eller billeder til en person flere dage i træk.

Streaks stimulerer vanedannende adfærd, lyder det i pressemeddelelsen.

Det anbefales også, at mindreårige får bedre muligheder for at blokere brugere, der udsætter dem for cybermobning.