Teknologi skaber ny organisationsform

SPECIALESKRIVERNE: Den virtuelle organisation er en ny måde at organisere sig på i dagens teknologisamfund. Men for at blive en succes kræver det dedikerede medarbejdere, tillid og en anden ledelsesstil.

Forfattere:
Henrik Bay, 29 år, og Mathias Munk Hansen, 24 år. Begge har en cand.merc.dat-eksamen fra CBS.

Skriver speciale om:
Den virtuelle organisation med fokus på det ledelses-mæssige perspektiv. I hvor høj grad en organisation er virtuel defineres udfra tre primære variabler: Anvendelse af IKT (informations- og kommunikations-teknologi),
geografisk spredning og mangel på fysisk kontakt.

Med andre ord:
– Vi bestemte os for at finde ud af, hvad buzzordet og det diffuse begreb, den virtuelle organisation, dækker over samt hvilke muligheder, der er forbundet med den. Hvilken form for ledelse kræves for at drive en effektiv virtuel organisation?


Specialeskriverne
Computerworld taler hver uge med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. Henrik Bay skrev om "Den virtuelle organisation"
Se flere specialer

Har I samarbejdet med nogen virksomheder?
– Vores speciale tager udgangspunkt i virksomheden WPA Mobile, da det er en udpræget virtuel organisation. Den består af seks medarbejdere, der er placeret geografisk langt væk fra hinanden og primært kommunikerer via IKT. De benytter for eksempel Skype hele tiden og kommuni-kerer også meget via MSN. På den måde er teknologien med til at skabe en fornemmelse af et fysisk rum, men det er selvfølgelig kun en illusion.

Hvad er konklusionen?
– Vores undersøgelse har vist, at det i opstartsfasen er økonomisk fordelagtigt for virksomhederne med en virtuel organisation.

Det eneste, man behøver, er internet, en bærbar pc og et headset.

Men den manglende fysiske kontakt udfordrer alle i organisationen og især lederen. Det kræver det, vi har valgt at kalde ‘hellig ild’ hos alle i organisationen.

Det er et begreb, der læner sig tæt op ad en næsten religiøs fanatisme og dækker blandt andet over selvstændighed, vilje og tro på, at det her skal lykkes.

Den virtuelle organisation er absolut ikke designet til den typiske 8 – 16- medarbejder. Udfra lederens synspunkt er det vigtigste nøgleord tillid til sine kolleger.

Hvordan fik I ideen?
– Vi hørte om WPA Mobile gennem en ven og blev fascineret af denne organisationstanke.

Vores udgangspunkt har hele tiden været pragmatisk, da vi har ønsket at skabe en teori, der har relevans uden for Handelshøjskolens fire vægge.

Derefter har det hele egentlig været en bagudrettet proces. Med udgangspunkt i den sociologiske metode, grounded theory, hvor undersøgeren skal være så lidt forudindtaget som muligt, har vi skabt specialet og til sidst problemformuleringen.

Hvad er jeres drømmejob?
– Mathias er et eksempel på den gode historie. Han er nemlig blevet ansat som projektleder i udviklings-afdelingen i WPA Mobile. Og jeg er startet som SAP-konsulent i virksomheden Implement System Impact A/S.

HVAD ER DIT SPECIALE?

Har du skrevet et speciale, er du i gang med et, eller kender du nogen, der skriver på et interessant speciale på en af it-uddannelserne, hører vi meget gerne fra dig. Ring eller skriv til Tine Havkrog Jensen på 77 300 363 eller t.jensen@cw.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere