Artikel top billede

Data der ikke vil dø

Klumme: I vores hjerne falmer minderne med tiden. Men på nettet bevares stort og småt med uændret digital friskhed.

Diskussionen om at bevare privatlivet rummer nogle delikate paradokser. Efter 11. september er enhver form for hensyn til borgernes ønsker om at kunne operere lidt diskret og anonymt systematisk blevet udryddet.

Samtidig betyder den fremadskridende digitalisering af vores livsstil, at stadig flere detaljer om os registreres – en tendens, der såmænd kun lige er begyndt at slå igennem.

Blot en anelse længere fremme i tiden ser det ud til, at vi vil blive ramt af en tsunami af GPS-tjenester, der med udgangspunkt i vores mobiltelefon vil tracke vores position og sammenholde den med alle de andre personlige data, der kan trækkes ud af vores telefoner. Der bliver noget at holde styr på – men så er det jo godt at vi har Google...

Samtidig med den automatiserede registrering af alt og alle er der opstået en kultur, hvor en vigtig del af manges identitet handler om at være synlig online.

Millioner af mennesker offentliggør med stor energi selv de mest ligegyldige eller intime aspekter af deres liv på blogs, websites og de mange sociale services som Myspace, Linked in, Flickr et cetera.

Vi er en kultur af individualister, der lever for opmærksomhed, og med nettet kan enhver forsøge at skabe sin egen lille niche af stardom, ved at råbe “Se mig! Hør mig!” – næsten uanset hvor lidt det egentlig bidrager med noget som helst anvendeligt.

Men: Lige så ekstremt hurtigt informationer kan sprede sig på nettet, ligeså trægt og klæbrigt kan nettet være, når det handler sig om at få oplysninger til at forsvinde igen. Gamle informationer vil ikke dø, også selv om de er lodret forkerte eller fuldstændigt forældede.

En hel del af os kommer til at få en række ubehagelige overraskelser i de kommende år, når postings, vi selv for længst havde glemt, pludselig dukker op igen: Gamle e-mails, fjollede profiler, uoverlagte kommentarer, spor efter en person, der levede et andet liv engang.

I vores hjerne falmer minderne med tiden, de ændrer sig, tiden fjerner nænsomt det mest smertefulde og det mest banale. Men på nettet bevares stort og småt med uændret digital friskhed. Måske ville løsningen være at indbygge en form for aldring i data, så de også langsomt fader og forsvinder, hvis ikke nogen aktivt holder dem i live?

Paradoksalt nok er det samtidig som om, vores informationer smuldrer væk. Jeg har en halv, ufærdig roman liggende some­where. Det tog måneder at skrive den i WordPerfect på 400 kB floppy­discs. Jeg har videooptagelser, der har kostet blod, sved og tårer at lave på U-matic og betacam.

Jeg har mit bryllup og børnenes første år liggende på hi8 og VHS-C. Men hvis jeg skal se noget af det, er jeg først nødt til at skaffe en funktionsdygtig, nærmest antik, fremviser. Og så er jeg endda bange for, at belægningen af båndene og disketterne ikke har overlevet tidens tand.

Om tusind år vil Jellingstenens budskab stadig stå nogenlunde klart. Man kan være mere bekymret for størsteparten af alle de værker, som ellers synes at være vores hovedbeskræftigelse at skabe her i informations­alderen.

Det er, som om vi ruller historien op bag os. Hver gang vi springer til et nyt teknisk format, forsvinder store dele af hukommelsen, og kun det, som bliver udvalgt og møjsommeligt overspillet, får lov at eksistere endnu en runde.

Peter Hesseldahl er journalist og videnskabsformidler ved Danfoss Universe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere