Artikel top billede

Hvad hvis du var statsminister, Morten Kjærsgaard?

Åbne standarder er nøgleordet for et bedre it-Danmark, mener Morten Kjærsgaard fra Open Source Leverandørforeningen i Danmark, der også har klare bud på en ny it-minister.

Morten Kjærsgaard, formand for Open Source Leverandørforeningen i Danmark. Hvis du blev statsminister, hilket it-område ville du så sætte ind på som det første?

"Jeg ville sikre konkurrencen helt generelt. Og uden reel interoperabilitet er der ingen konkurrence.

Der er så mange it-systemer, der svæver rundt som ensomme satelitter viklet ind i spaghetti: De er uden kontakt til andre systemer, og deres arkitektur er så indviklet og indforstået, at de ikke kan bringes til at kommunikere med andre systemer.

Det er en katastrofe for innovationen i Danmark, at vi har accepteret lukkede systemer i så mange år - og specielt de senere år, hvor vi har haft den viden, der skal til for at ændre på tingene.

Vi ved, at åbne standarder giver gennemsigtighed og konkurrence, men det går alt, alt for langsomt med at få åbnet systemerne op."

Hvem ville du udnævne til it-minister?

"Jeg ville udnævne en praktiker, der virkelig ved, hvad ithandler om og som samtidig kender de betingelser, som politik er underlagt.

Og så tror jeg, at en minister har brug for en sparringspartner, så jeg ville lave et 'dobbelt-ministerium' med to ligeværdige it-ministre.

Det skulle være kontorchef for it i Region Midtjylland, Steffen Ørnemark, og it -chef i Århus Kommune, Jens Kjellerup.

De har begge it-snavs under neglene og tør vælge de stier, der endnu ikke er trådt til. Og så har begge truffet det valg, at de selv vil tage ansvaret for it-arkitekturen, uanset hvilken organisation de befinder sig i.

Der er desværre for få af deres kaliber, så det er næsten synd at trække dem ud af deres stillinger. Men hvis de kan skubbe den samlede offentlige sektor i den retning, de selv følger, så er det absolut et godt valg."

Hvad ville du gøre for it i erhvervslivet?

"Jeg ville sikre især de mindre virksomheder adgang til åbne systemer, som de kunne modellere deres it-arkitektur efter deres egne behov frem for, hvad leverandøren kan tilbyde.

I dag har erhvervslivet en række hyldevarer at vælge mellem, og der skal alt for ofte hugges en hæl og klippes en tå.

Hvis systemerne var baseret på åbne snitflader, ville det være muligt for de mindre it-virksomheder at specialisere sig i at lave for eksempel økonomisystemer for tømrermestre eller distributionsværktøjer til økologiske landmænd.

Det er meget svært at gøre i dag, for du skal bygge det hele op fra grunden.

Åbne systemer - også de offentlige - ville lette bureaukratiet, og det ville give erhvervslivet en enestående mulighed for at få systemer, der passer til lige netop deres forretning."

Hvordan ville du så sikre, at det offentlige udnyttede hele potentialet i it?

"Åbne standarder er nøgleordet.

Systemer, der ikke arbejder effektivt sammen, koster arbejdstimer, fejl og skattekroner. Dette er
virkeligheden i dag.

Det mest slående eksempel er de ekstremt dyre patientjournalsystemer, som hverken kan arbejde sammen med andre systemer eller udveksle data på en ensartet måde.

Det er umådelig dyrt for samfundet som helhed, og det øger risikoen for fejl i sundhedsvæsenet.

Patientjournalerne er imidlertid kun en forsmag på, hvad der venter os, hvis ikke vi i den allernærmeste fremtid får sikret åbne standarder i den offentlige sektor."




IT-JOB

extri:co A/S

Senior driftskonsulent

JP/Politikens Hus

Netværksadministrator

Unik System Design A/S

Teamleder til Hosting og Support

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Proaktiv driftsspecialist til MOMS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere