Artikel top billede

Åbne standarder under Konkurrencestyrelsens lup

Folketinget har netop vedtaget, at Konkurrencestyrelsen bliver inddraget i arbejdet om åbne standarder. ODF-folket jubler, mens Microsoft er knap så klar i sin udmelding.

I fredags besluttede it-ordførerne på Christiansborg i forespørgselsdebatten, at Konkurrencestyrelsen og et uvildigt ekspert-panel skal vurdere de tekniske, forvaltningsmæssige og konkurrencemæssige aspekter ved implementeringen af ODF og OOXML i den offentlige forvaltning.

I dag kl. 13 blev der så stemt i Folketingssalen, og resultatet blev ganske som forventet, vedtaget med samtlige partiers accept.

108 stemte for. Ingen var i mod og ingen undlod at stemme.

Dermed er slaget om de åbne standarder stadig i fuld gang, og den beslutning er man glad for i ODF-lejren.

"Jeg er glad for, at Folketinget helt utvetydigt slog fast, at Videnskabsministeriets forsøg med to dokumentformater, ODF og OOXML, skal vurderes såvel ud fra et teknisk perspektiv som et konkurrencemæssigt perspektiv," siger Morten Kjærsgaard, der er formand for open source-leverandørerne i Danmark.

"Konkurrencestyrelsen bliver inddraget, og Folketinget har nu gjort det klart, at forudsætningerne for vurderingen af forsøget med to formater er fuld interoperabilitet mellem formaterne, og at formaterne skal være konkurrencemæssigt neutrale," lyder det fra denne front.

De Radikale er tilfredse

Microsoft er ikke krystalklare i deres udmelding i forbindelse med Folketingets beslutning. Firmaet ser ikke Konkurrencestyrelsens indblanding i sagen som noget stort problem, men mere som et led i en politisk proces.

"Vi ser Folketingets beslutning som en trædesten på rejsen mod et mere og bedre digitalt Danmark, for der ligger stadig meget arbejde forude," siger Jacob Schaumburg-Müller, direktør for politik og strategi i Microsoft Danmark om beslutningen.

"Hvis politikerne vil digitalisere Danmark, må der ske andet og mere, end denne beslutning er udtryk for," siger han.

Det Radikale Venstres it-ordfører, Morten Helveg Petersen, er dog godt tilfreds med at konkurrencestyrelsen bliver hørt i spørgsmålet om de åbne standarder.

"Nu får vi endelig endevendt de tekniske og konkurrencemæssige spørgsmål fra to vinkler, og det er et glimrende udgangspunkt," siger han til Computerworld.

Uvildigt ekspertpanel

Næste trin i standard-processen er at udvælge den såkaldte ekspertgruppe, der skal besidde ekspertise inden for forvaltning, teknik og konkurrence.

"Jeg håber, udpegningen af ekspertgruppen vil finde sted meget snart, og at personerne reelt er uafhængige af særinteresser," lyder det fra Morten Kjærsgaard.

Rygterne om deltagere i et sådant panel er allerede begyndt at svirre og navne som EF-dommer Bo Vesterdorf og professor Mogens Kühn Pedersen fra Copenhagen Business School har været nævnt.

Datoen for den endelige udvælgelse er ikke fastlagt, men den vil angiveligt finde sted umiddelbart efter pinse.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager

Unit IT

Project Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere